Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Hrvatska komora arhitekata zatražila od gradskih zastupnika da ne podrže GUP

Arhitekti ističu da su, kao struka,  svjesni da ovaj GUP nije dovoljan i ne odgovara na sve izazove 21. stoljeća.
04. veljače 2020. u 23:16 2 komentara 494 prikaza
Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska komora arhitekata, udruge arhitekata i urbanista, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i zagrebački Arhitektonski fakultet uputili su u utorak otvoreno pismo zagrebačkim gradskim zastupnicima, od njih traže uvažavanje stručnih argumenata i da ne podrže donošenju izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a.

Milan Bandić KOALICIJA NA KUŠNJI HDZ će podržati GUP u Zagrebu, ali s odgodom?

"Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uputili su 4. veljače otvoreno pismo zastupnicima Gradske skupštine Zagreba, "kojim od njih traže uvažavanje stručnih argumenata te da jasno, svojim predstavničkim glasom, kažu kako se protive donošenju izmjena i dopuna GUP-a koje je stručna javnost ocijenila kao neprihvatljive", priopćeno je večeras iz Društvo arhitekata Zagreba.

Kako se navodi u pismu,  "Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, Društvo arhitekata Zagreba i zagrebački Arhitektonski fakultet tijekom posljednjih mjeseci stručno su i argumentirano upozoravali na sve nedostatke predloženih novih urbanističkih rješenja u GUP-u, propuste u proceduri, kršenje dobre prakse javne participacije te moguće štetne posljedice donošenja izmjena i dopuna takvog GUP-a.

Molimo vas da kao gradski zastupnici uvažite stručne argumente i jasno, svojim predstavničkim glasom, kažete kako se protivite donošenju izmjena i dopuna GUP-a koje je stručna javnost ocijenila kao neprihvatljive".

Rasvjeta u Zagrebu Grad zagreb traži partnera Velika investicija: Nova rasvjeta brojit će prolaznike, a imat će i videokamere

Navode kako predložene izmjene i dopune GUP-a nisu razvojne i strateške izmjene te ne rješavaju niti jedan ozbiljan problem kojeg građani Zagreba osjećaju. Uostalom, dodaje se u pismu, "svi ključni problemi ovoga grada mogu se riješiti kroz već postojeći GUP. U trenutnom GUP-u predviđeno je dovoljno prostora za urbane preobrazbe i jačanje gospodarske aktivnosti grada, ostvarivanje demografskih mjera i rješavanje problema prometa u Gradu, a nova predložena rješenja nisu napravila strateški iskorak. U konačnici, i rješenje pitanja Zagrebačkog Velesajma je moglo započeti odavno, da se nastavilo s procedurom strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam koji je bio u toku".

Arhitekti ističu da su, kao struka,  svjesni da ovaj GUP nije dovoljan i ne odgovara na sve izazove 21. stoljeća.

"Potrebno je izraditi novi GUP koji će biti utemeljen na novim stručnim podlogama, izrađenim od strane struke i uz participaciju javnosti, a koje će jasno strateški i vizionarski usmjeriti budući razvoj Grada Zagreba i dati odgovore na ključna pitanja stanovanja, prometa, zaštite okoliša, gospodarstva, sporta, kulture i dr. Proces izrade GUP-a je dugotrajan, ali u ovom trenutku prijeko potreban. U razdoblju do donošenja potpuno novog GUP-a moguće je započeti s realizacijom velike većine ključnih projekata i po sadašnjem GUP-u. Ti projekti trebaju prvenstveno, u cilju gospodarskog razvoja i demografske kvalitete življenja, riješiti problem prometa i urbane revitalizacije velikih zapuštenih industrijskih područja", navodi se u pismu.

Čistoća/Ilustracija ODVOZ OTPADA Čistoća Zagrepčanima: Dogovorite se ili ćemo svima u zgradi poslati isti račun za smeće

Najavljuju da će kompletna stručna javnost, na čelu s potpisanim institucijama, i dalje aktivno sudjelovati u usmjeravanju razvoja grada u cilju podizanja kvalitete prostora u kojem živimo i radimo.

"Ispravan smjer za sve nas građane Zagreba i Hrvatske bio bi, u ovom trenutku, odbacivanje odluke o donošenju Izmjena i dopuna GUP-a i donošenje nove Odluke o izradi novog Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba", zaključuje se u pismu.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • DarkLord:

    ZG arhitekti koji nisu sposobni osmisliti ni jednu zgradu koja bi bila oku ugodna htjeli bi zaustaviti razvoj Zagreba. Ovo je sad sansa da se konacno pocne s spajanjem Zagreba.

  • dr dragon:

    Neznam zašto se ne spominje Bandic u negativnom smislu, jer sada je došlo vrijeme sdp da omaste brk i da postave svoje uhljebe u gradu Zg. Idemo skinuti Bandica i prihvatiti prijedlog sdp a ma tko to bio!