Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatnicima posao

Grad ima pravnu službu, ali plaća 40 vanjskih odvjetnika. Evo koliko!

Milan Bandić Krešimir Krsnik
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
10.06.2014.
u 12:00

Jedan predmet u prosjeku je 2012. stajao 2400 kuna, a godinu poslije popeo se na 5180 kuna. Odvjetnici su potpisali ugovore s Gradom Zagrebom još prije 4 godine, a za to se godišnje izdvaja 5,6 milijuna kuna.

Tri godine zaredom iz gradske blagajne izdvaja se 5,6 milijuna kuna, bez uračunatog PDV-a, da bi se podmirili računi odvjetnicima – bez obzira na to što Grad ima pravnu službu u gradskoj upravi.

“Rezanje” sporova

Ili je gradska pravna služba prezaposlena ili nije specijalizirana za određena pravna pitanja pa je cijela lista onih s kojima Grad sklapa jednogodišnje ugovore i koje Milan Bandić opunomoćuje za rješavanje pojedinih predmeta na sudu. Tako je samo prošle godine vanjskim odvjetnicima proslijeđen 1081 predmet, dok je godinu prije, 2012., odvjetnicima ustupljeno 2350 predmeta. Prema Registru sklopljenih ugovora, u kojem je objedinjeno stanje 4. ožujka ove godine, Grad zastupa 40 odvjetnika, odvjetničkih ureda i odvjetničkih društava.

Foto: Reuters/PIXSELL

Foto: DPA/Pixsell

Riječ je o odvjetnicima koji su potpisali ugovore s Gradom još prije četiri godine, dok je 2013. ugovor potpisan sa 15 odvjetničkih društava. I dok Grad odvjetnike plaća po njihovoj određenoj tarifi, na taj se iznos uračunava i 50 posto iznosa utvrđenih Tarifom o nagradama.

– Odvjetnici s kojima je sklopljen Ugovor zastupaju Grad u kaznenim, parničnim, izvanparničnim i upravnim postupcima pred nadležnim sudovima, javnim bilježnicima, nadležnim upravnim tijelima, a s obzirom na priljev predmeta i prirodu pravnih stvari – poručio je Vidoje Bulum, pročelnik Stručne službe gradonačelnika. Tako je tijekom 2012. pojedinačni spor Grad u prosjeku stajao 2400 kuna, a godinu poslije 5180 kuna.

S obzirom na odvjetničke tarife, po kojima su najjednostavniji podnesci i žalbe 500 kuna, a (protu)tužbe, ovisno o vrijednosti spora, od 250 do pet tisuća kuna, proračunska sredstva grada koja se trenutačno troše u okviru su realnog troška.

– Odvjetnicima Grad Zagreb plaća naknadu za radnje poduzete pred nadležnim tijelima sukladno Tarifi o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika – rekao je Vidoje Bulum.

Izabrana zvučna imena

Među izabranim “gradskim” odvjetnicima su ured najbogatijeg i najmoćnijeg odvjetnika Marijana Hanžekovića, Krešimira Krsnika, koji gradonačelnika Bandića zastupa i u privatnim predmetima, a za Grad je radila i sadašnja predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković.

Komentara 9

Avatar Duran Duran
Duran Duran
15:44 10.06.2014.

Sad mi je jasno zakaj u Jakuševcu nema pravde. S ovakvom vojskom odvjetnika mi seoski političari nemamo šanse !

DO
dosaosam
14:42 10.06.2014.

Kaj će toliki odvjetnici ak dela kak se šika, tip se opasno zaštitio i praši sve u 16.Prvo je u birtijama pokupil poznate onda je počel trčat nebili se prikazal kao velki vođa pa je počel svima sve obećavat. Sad je počela kuhinja pa se okružil fiškalima da se dobro zaštiti od građana i zakona koji nisu na njegovoj strani

PR
Prunus
14:02 10.06.2014.

A koji su odvjetnici branili grad kada su ušli u spor s državom odnosno Linićem koji je htio gradu oduzeti 250 milijuna kn? Presuda je završila u korist grada. Vi večernjakovci ste o tome pisali kao o bankrotu grada ako država odnese pobijedu, ali nakon toga uopće niste pratili taj slučaj niti nam davali nekakve informacije o presudama i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije