Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Finih turopoljskih tartufa imamo za izvoz, a rado ih kupuju i u Istri

Tartuf ima veliki potencijal da postane i novi brend, prepoznatljivi turistički proizvod Zagrebačke županije.
28. svibnja 2020. u 10:45 1 komentara 762 prikaza
tartufi
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dok hodamo dubokom šumom Turopoljskog luga, ne čujemo ništa osim zvukova prirode i svojih koraka. Pozorno promatramo tlo jer smo u potrazi za blagom čije je postojanje u ovim krajevima za mnoge posve nevjerojatno. Najednom čujemo lavež psa, a uzbuđena Mala, mješanka labradora i vižle, ubrzano grebe po mjestu gdje ga je pronašla. “Skriven” oko pet centimetara u zemlji, crni je tartuf veličine kestena, jedan od mnogo takvih koji se mogu pronaći od Turopoljskog luga sve do Lonjskog polja. Nekoliko sekundi kasnije dolazi i njezin pseći “kolega” Floki s drugim tartufom u ustima, koji je odlučio predati vlasniku direktno u ruke.

„Jaska Bike" jaska bike Novom aplikacijom bez problema kroz osam biciklističkih ruta oko Jastrebarskog

Kilogram 1500 kuna

Ne može proći bez “uboda” taj lov na blago kad ga predvode ne jedan, već tri iskusna tartufara. Njegov domaćin, Mario Kolić iz Lekenika, toliko je dobar u svom poslu da je jedna vrsta dragocjene gljive upravo po njemu dobila i ime, Tuber Kolić. Pridonio je on i popularnosti turopoljskog tartufa u široj javnosti s obzirom na to da je donedavno njegovo postojanje bila javna tajna među lokalnim stanovništvom.

– Naši su stari prije sto godina poznavali tartufe bolje nego mi sada. Vodili su sa sobom svinje po šumama jer su primijetili da ih vole jesti i tako ih pronalazili – prepričava nam Kolić. Dodaje da tartufa u tom kraju ne samo da ima napretek, možda i više nego u Istri, već se ondje može pronaći i 15 posve novih vrsta.

– Ustvari, tartufa je toliko da ga imamo za izvoz. Često ga prodajemo zagrebačkim restoranima i ljubiteljima gljiva, a zanimljivo je da ga rado kupuju čak i u Istri. Bez problema će platiti i više od 1500 kuna, koliko košta kilogram tartufa – kaže Kolić. A ima li, pitamo, razlike između istarskog i turopoljskog?

tartufi | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 25.05.2020., Zagreb - Tursticka zajednica Zagrebacke zupanije promovirala je tartufe Turopoljskog luga lovom na tartufe u sumi oko Turopolja. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

– Da, jako velike razlike, postoje nijanse između mirisa. Nije isto pronađe li ga se kraj mora, u Buzetu ili u našem lugu. Razlika se može osjetiti i u okusu – odgovara. U potrazi za rijetkom gljivom pridružili su mu se Nikola Tarandek i Josip Horvat pa trojac zajedno ima barem 45 godina iskustva s tartufima. Koliću je prednost poznavanje terena, no ipak je Tarandeku, koji je došao iz “grada tartufa”, istarskog Buzeta, pripao prvi “ulov”.

– Ovo je lutrija. Može se dogoditi da bezuspješno tražimo četiri sata, a mogli bismo se do kraja dana kupati u tartufima – objašnjava vlasnik Male i Flokija, pasa posebno obučenih za tartufare. Bez njih, kao ni Zagija, dodaje, ne bi od tartufa mogli pronaći ni “t”. Stvar je, naime, u posebnom mirisu koji ta gljiva pušta, a psi se na njega navikavaju otkako su štenad. – Prvo psa morate naučiti da je tartuf i njima nešto fino. Dok su štenad, većina će doći do tartufa pa se okrenuti i otići dalje. Stoga najprije moraju zavoljeti taj miris, a to traži mnogo godina strpljenja i upornosti – podučava nas Istranin dok četveronošci jure malo na jednu, malo na drugu stranu u potrazi za novim plijenom.

A nakon uspješnog lova, logično je plod tog truda i iskoristiti. U turopoljskom se kraju pripremaju posebna jela s delikatesnom namirnicom u prvom planu. Turopoljski namaz, guščja juha, melenica i rolana guska samo su neki od specijaliteta koji se odlično sljubljuju s tartufom, s tim da se, objašnjava Tarandek, crni koristi za kuhanje, a bijeli riba na gotova jela. Neki velikogorički restorani, poput Mon Amija, Turopoljske pivnice i bistroa Babriga, tako ga koriste da poseban okus daju raznim rižotima, juhama, tjesteninama, odrescima... – Nekoć smo ih radili s istarskim varijantama, ali želimo u našu kuhinju uvesti lokalne namirnice pa smo ostvarili suradnju s turopoljskim tartufarima – ističe Bruno Ceronja, direktor restorana Mon Ami.

Najboljom jagodom ove godine proglašena Asia OD OSAM VRSTA Odabrana najbolja i najukusnija sorta jagode u gradu i županiji

Mamac za turiste

Tartuf ima veliki potencijal da postane i novi brend, prepoznatljivi turistički proizvod Zagrebačke županije. – Ovakve su organizirane potrage za crnim blagom, pak, odlična prilika da se to i realizira, a sve je više lokalnih tartufara koji rade ture i obilaske luga. Crni tartuf može pridonijeti brendiranju Turopolja kao destinacije za uživanje u divnoj prirodi, a usto treba tu deliciju staviti na stolove naših ugostiteljskih objekata, što se također sve više radi – ističe Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Melenica je idealna za doručak ili večeru

Potrebno: 6 jaja, 4 žlice guščje masti, 4 žlice kukuruzne krupice, 6 žlica domaćeg kiselog vrhnja, 300 ml mlijeka, sol, crni zimski tartufi.

Priprema: Melenica je jelo koje su stari Turopoljci znali pripremati za doručak ili večeru, a slična je istarskoj fritaji s tartufima. Domaće kiselo vrhnje stavlja se u duboku tavu i kuha dok ne počne žutjeti, nakon čega se dodaje guščja mast. U međuvremenu treba pomiješati mlijeko, sol i kukuruznu krupicu pa tu smjesu dodati u tavu. Potom posoliti i pustiti da kuha uz povremeno miješanje. Kad je kukuruzna krupica kuhana i dobije gustoću kajgane, naribati crne tartufe i dobro promiješati.

Medaljoni od lungića u umaku kojemu posebnu notu daje upravo rijetka gljiva

Potrebno: svinjska pisanica, maslac, vrhnje za kuhanje, crni tartuf, češnjak, sol, bijeli papar.

Priprema: Rastopiti maslac na tavi te dodati vrhnje za kuhanje. Kad se to poveže i zakuha, dodaje se tartuf sjeckan na sitno, sol i bijeli papar. Sve to treba kuhati još nekoliko minuta. Svinjsku pisanicu (lungić) treba narezati na malo deblje medaljone, posoliti i popapriti, marinirati s malo češnjaka narezanog na listiće i ostaviti nekoliko sati. Peče ga se na roštilju s jedne i druge strane i ubacuje u umak od tartufa te sve zajedno kuha nekoliko minuta kako bi se okusi povezali. Poslužuje se toplo uz svježe naribani crni turopoljski tartuf, a kao prilog pristaju široki rezanci ili kroketi.

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
  • Avatar KimberlyQW82
    KimberlyQW82:

    w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b