Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD OSAM VRSTA

Odabrana najbolja i najukusnija sorta jagode u gradu i županiji

Najboljom jagodom ove godine proglašena Asia
Foto: Zagrebačka županija
1/16
22.05.2020.
u 20:00

Da jagode stvarno imaju i svojevrsnu tradicijsku vrijednost, smatra i gradonačelnik Milan Bandić koji je, pak, danas obišao proizvođače purgerica u Horvatima.

Asia, clary, cibilla, coly, albinon, san andreas, kviki i slba. Osam je vrsta jagoda među kojima su članovi stručnog žirija, ali ujedno i ljubitelji ovog slatkog voća iz grada i Zagrebačke županije, birali najbolju sortu. A apsolutni je pobjednik ovogodišnjeg natjecanja koji se održava 18 put po redu u sklopu Dana zagrebačkih jagoda  - asia.

Kriteriji za ocjenjivanje bili su vanjski izgled, odnosno boja, oblik i veličina te jagodina unutarnja kakvoća, u što spada njezina tekstura, odnosno šećera i kiselina...

- Proizvođači stalno mijenjaju sorte, stvorene kroz oplemenjivačke programe, tražeći one koje su najbolje prilagođene za uvjete uzgoja u Hrvatskoj. Nove su sorte, u pravilu, bolje kvalitete i puno ukusnije - rekao je Boris Duralija, profesor na Agronomskom fakultetu i voditelj ocjenjivanja koje je ove godine održano u izletištu Ferin u Donjoj Zelini.

Najboljom jagodom ove godine proglašena Asia
1/9

Na prostoru županije i grada, inače, prevladavaju tri sorte - clary, joly i asia, a sezona je berbe ove godine, u odnosu na prethodne, počela nešto ranije zbog povoljnijih uvjeta, odnosno temperature zraka i vlage.

„Jednorodne su, a njihova sezona berbe, ovisno o tehnologiji uzgoja, traje od kraja travnja do početka lipnja“, pojasnio je Duralija, dok je Josip Kraljičković, županijski pročelnik za poljoprivredu, dodao kako je natjecanje pomoglo da se neke sorte na ovdašnjem području "udomaće".

- U županiji ima ukupno šezdesetak registriranih uzgajatelja jagode i većini njih je ona dodatna djelatnost. Svi oni mogu računati na bespovratne potpore Županije, poput potpore za gradnju plastenika, opremanje i izradu prodajnoga mjesta, marketinga, edukacije... - objasnio je pročelnik. A ovisno o statusu proizvođača, odnosno je li profesionalni ili mladi poljoprivrednik, plaća li mirovinsko i zdravstveno..., maksimalni iznos nepovratne potpore je 150.000 kuna.

Najboljom jagodom ove godine proglašena Asia
1/7

Da jagode stvarno imaju i svojevrsnu tradicijsku vrijednost, smatra i gradonačelnik Milan Bandić koji je, pak, danas obišao proizvođače purgerica u Horvatima gdje je, usto, najviše uzgajatelja u Zagrebu. Purgerica je, naime, proteklih šest godina jedan od gradskih simbola, a zaštićena je i kao robna marka metropole te je nadaleko poznata među kupcima jer se bere zrela i istog ili idućeg dana prodaje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije