Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Aktivisti izveli performans: Dosta je zagađenja, 'Jakuševec' doviđenja!

XR Zagreb se zalaže za kvalitetnu i učinkovitu transformaciju sustava za gospodarenje otpadom koji će biti neškodljiv za okoliš i ljude, koji će stvarati, a ne uništavati vrijedne resurse, i koji će učiniti Zagreb zdravim, zelenim i pravednim gradom.
11. travnja 2021. u 11:30 4 komentara 926 prikaza
Foto: Mattia Colica
Pogledajte galeriju 1/5

Aktivistkinje i aktivisti inicijative "Extinction Rebelliona Zagreb"  su izveli performans kod zagrebačkog odlagališta otpada na Jakuševcu kako bi ukazali na epicentar ekoloških problema metropole. Performans je obuhvaćao nekoliko ključnih točaka u blizini odlagališta otpada Prudinec, a to su mjerna postaja za ispitivanje kvalitete zraka, nogometno i dječje igralište u neposrednoj blizini te samo odlagalište otpada.

ptice selice Rodama koje se gnijezde na Jakuševcu planiraju urediti trajne 'pansione'

Svaka od točaka predstavlja zakazivanje sustava gospodarenja otpadom u Zagrebu, odnosno posljedice koje to ostavlja na kvalitetu zraka u gradu i na živote svih koje dotiče.

Zastarjelo i oduvijek loše rješenje deponija na Jakuševcu, tvrde, uzrokuje da je zrak u Zagrebu po kvaliteti među najlošijima u Europi. Lanjsko izvješće, dodaju, o rezultatima praćenja kvalitete zraka za Jakuševec pokazuje da je granična vrijednost za sumporovodike bila prekoračena čak 285 puta, odnosno preko 10 puta više puta nego što je to dozvoljeno u kalendarskoj godini. Glavni izvor, usto kažu, nastanka stakleničkih plinova je otvorena kompostana, gdje nastaje metan koji uglavnom odlazi u atmosferu, a lako topiv CO2 stvara kiselinu i odlazi u podzemne vode i vodoopskrbu. Ustavno pravo lokalnog stanovništva na zaštitu prirode, okoliša i zdravlja opasno je narušeno te, doznaju, od raka je oboljelo 16 posto jakuševačkog stanovništva.

 | Autor : Mattia Colica Foto: Mattia Colica

“Ono što želimo naglasiti je da uklanjanje Jakuševca s trenutačne lokacije ne smije biti na štetu nekog drugog naselja, kao što to prijeti Resniku. To je apsolutno neprihvatljivo.” istaknula je aktivistkinja Sara Matić.

“Nijedno naselje, nijedna osoba, nijedno dijete, ne smije biti izloženo ovakvom sustavnom trovanju, koje je posljedica nesposobnosti vladajućih, nemara i pogodovanja otpadnoj mafiji.”

održan preformans Udruge prosvjedovale pred Poglavarstvom: "Gradu je potrebna temeljta debandićizacija"

XR Zagreb se zalaže za kvalitetnu i učinkovitu transformaciju sustava za gospodarenje otpadom koji će biti neškodljiv za okoliš i ljude, koji će stvarati, a ne uništavati vrijedne resurse, i koji će učiniti Zagreb zdravim, zelenim i pravednim gradom. 

“Jakuševec je samo vrh sante, podsjetnik na sva odlagališta otpada koja tek treba sanirati, sva divlja odlagališta koja tek treba naći i ukloniti. Glavni grad ima odgovornost da drugima služi kao uzor i pruži ljudima kvalitetne usluge za novac koji plaćaju, to je minimum koji svi zaslužuju. Želimo Zagreb koji će biti otporniji na klimatske promjene, pružati kvalitetan i zdrav okoliš svojim građanima i građankama, biti socijalno osviješten grad usmjeren prema klimatskoj pravdi na lokalnoj i globalnoj razini”, kaže S. Matić.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Što oni točno žele?

 • Avatar Equilibrium
  Equilibrium:

  Kako katastrofalna svijest ljudi... Da je tekst o Drugom svjetskom ratu, bilo bi stotine komentara, ali kad je riječ o ekološkom zagađenju, nitko se ne zabrinjava i ne komentira. Zato će morati snositi posljedice oni i njihova djeca...

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Ovo nije dovoljno precizno :"XR Zagreb se zalaže za kvalitetnu i učinkovitu transformaciju sustava za gospodarenje otpadom koji će biti neškodljiv za okoliš i ljude, koji će stvarati, a ne uništavati vrijedne resurse, i koji će učiniti Zagreb zdravim, zelenim ... prikaži još! i pravednim gradom.