Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJK U ČISTOĆI

Danijela Dolenec: Ova se situacija ne smije nastaviti, moramo se vratiti za stol

Foto: Ida Balog
1/16
24.01.2023.
u 18:55

Podsjetimo, štrajk radnika čistoće počeo je u ponedjeljak ujutro, a povod su bili otkazi uručeni trojici radnika koji su snimljeni kako različite vrste odvojenog otpada u posebnim vrećicama bacaju u isti kamion

Uprava Holdinga u utorak je prihvatila većinu zahtjeva radnika Čistoće koji štrajkaju od ponedjeljka ujutro. Pregovori s upravom trebali su završiti do 13:30, kada s radom počinje druga smjena. Sat vremena kasnije, po završetku sastanka, uprava je odbila povećati koeficijente pa su radnici štrajk nastavili.

Danas poslijepodne štrajk i pregovore, ali i stanje u gradu nakon jednog dana bez odvoza smeća, komentira zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

“Moramo se vratiti za stol, moramo moći pregovarati”, poručila je Dolenec komentirajući štrajk radnika Čistoće koji su danas poslali svoje zahtjeve od kojih ne odustaju. “Naša poruka je jasna, mi smo voljni o svim tim zahtjevima pregovarati, s tim da podsjećamo da je Čistoća komunalno poduzeće (...) i da postoje objektivna ograničenja oko toga. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na 11 zahtjeva i na njih pristati ili ne, moramo se vratiti na pregovore, a radnike pozivamo da se vratite na posao”, istaknula je Dolenec. 

Naglasila je kako se, unatoč štrajku, u zagrebačkoj Čistoći u potpunosti poštuju prava radnika iz Kolektivnog ugovora. Dodala je kako je stoga trenutni štrajk, dodatno i zbog činjenice da je u tijeku mirenje između sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga, nezakonit. Njihovi pregovori oko sklapanja dodataka Kolektivnom ugovoru otvoreni su u jesen u cilju povećanja materijalnih prava i sklapanja dodatka Kolektivnom ugovoru. 

“Cijelo vrijeme se slažemo da se materijalna prava trebaju povećati, ali ti pregovori nisu bili uspješni jer su bile razlike između stavova uprave i sindikata oko prioriteta povećanja”, rekla je Dolenec. Podsjetila je da je po prekidu tih pregovora, uprava jednostrano donijela odluku o povećanju plaća, s najvećim postotkom rasta za komunalne radnike, čija je plaća rasla za 94 eura. 

Situacija s odvozom nije održiva više od nekoliko dana

Na pitanje kako se misli riješiti problem odvoza otpada, Dolenec je istaknula kako situacija nije održiva “duže od dva, tri dana”. Odgovarajući na pitanje razmatra li se uvođenje radne obveze, istaknula je da se ispituju “sve zakonske mogućnosti”. 

Dodatno je u odgovoru novinarima, istaknula i mogućnost da se radnicima koji sudjeluju u nezakonitom štrajku podjele otkazi. “Nama je stalo reći da jučer za apsolutno ništa nije bilo sankcija i da je uprava u potpunosti ispoštovala zahtjeve. Danas je naša glavna poruka - vratite se na posao da bismo pregovarali”, rekla je Dolenec. 

Od radnika očekuju da će sutra ujutro biti odvoz u prvoj smjeni, a od sindikata da ćemo biti za stolom u pregovorima. 

“Druga su strana sindikati, mislim da je ovdje važno da sindikati preuzmu svoj dio odgovornosti. Sindikati znaju da želimo povećati materijalna prava radnika, ali i građanima osigurati pružanje usluga”, rekla je Dolenec. Dodala je da je Uprava Holdinga, zbog nepovjerenja koje je dio radnika uputio u same sindikate, spremna proširiti pregovarački tim i u njega uključiti radnike koji trenutno sudjeluju u organizaciji štrajka.

Podsjetimo, štrajk radnika čistoće počeo je u ponedjeljak ujutro, a povod su bili otkazi uručeni trojici radnika koji su snimljeni kako različite vrste odvojenog otpada u posebnim vrećicama bacaju u isti kamion. Iako je upravitelj Čistoće Davor Vić još jučer navečer objavio odluku o suspendiranju otkaza trojici zaposlenika, a naglasio je i kako su oni mogli doći na posao jer nisu zaprimili odluke o otkazu.

S radnicima Čistoće jutros je razgovarala gotovo cijela uprava Holdinga, koja štrajk smatra nezakonitim. "Ako radnici neće odvoziti, onda nema potrebe da budu tamo. Nadam se da do toga neće doći, a mi radimo na alternativnim modelima" poručili su, a bilo je govora i o dodatnim mjerama.

VIDEO Centar Zagreba pun smeća: Posljedice štrajka radnika Čistoće itekako su vidljive

Komentara 43

DU
Duupin
17:54 24.01.2023.

Neka članovi Možemo uzmu metle u ruke i čiste, onda u kamione, pa na otpad. Hm znam hladno je i smrdi i nije to za njih

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
18:10 24.01.2023.

TT i ekipa trebaju polijeglati na Cvjetni trg i protestirati protiv radnika Čistoće. I tako sve dok ih ne pokupe!

DU
Deleted user
17:42 24.01.2023.

Mislim da ćeš ti dobiti otkaz i to zajedno sa svojom smiješnom crveno- zelenom ekipicom. Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije