Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ULICI VREĆICE I KONTEJNERI

Centar Zagreba pun smeća: Posljedice štrajka radnika Čistoće itekako su vidljive

Smeće u centru Zagreba
Foto: Dario Topić
1/43
24.01.2023.
u 10:36

Večernji list u petak je prvi objavio vijest da su otpuštena dvojica djelatnika i vozač kamiona koji su prije desetak dana u Središću snimljeni kako u isti kamion ukrcavaju različite vrste odvojenog otpada

U hladnom i sivom Zagrebu pada kiša, a prolaznici su rijetki. Grad jest poluprazan, no pun je smeća jer već drugi dan nema odvoza. Plave, smeđe, žute... nije bitno koje vrećice jer sve su završile na pločnicima, a pojavili su i kontejneri koji, također, ne bi smjeli biti na ulici u centru grada. 

Ako ste turist ili prolaznik ovoga jutra, nemoguće je pogledati zagrebačke atrakcije a da vam u kadar ne upadnu vrećice sa smećem. Od Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom, Frankopanskom, Varšavskom, preko Cvjetnog trga i Bogovićeve te po cijelom Donjem gradu posljedice štrajka radnika Čistoće itekako su vidljive. Malobrojni prolaznici i stanari zbog takvih prizora okreću pogled ili, odmahujući glavom, nezadovoljno komentiraju sebi u bradu. 

Smeće u centru Zagreba
1/41

Večernji list u petak je prvi objavio vijest da su otpuštena dvojica djelatnika i vozač kamiona koji su prije desetak dana u Središću snimljeni kako u isti kamion ukrcavaju različite vrste odvojenog otpada. Otkazi su među radnicima izazvali val nezadovoljstva koji je rezultirao štrajkom. 

I jutarnja smjena radnika u zagrebačkoj Čistoći od 6 sati nastavila je sa štrajkom, a radnici će tijekom jutra predati nove zahtjeve Upravi i sindikatima koji se odnose na prava iz kolektivnih ugovora i povećanje plaća.

Ranije je već rečeno kako će nastaviti štrajkati sve dok ne dobiju i u pismenom obliku odluku o suspenziji izvanrednih otkaza trojici radnika zbog toga što su različite frakcije otpada odlagali u isti kontejner. Zahtjeve radnika Čistoće pogledajte OVDJE

Dok Čistoća "gori" i Zagreb je sve bliži napuljskom scenariju, kako upozoravaju iz gradske oporbe, gradonačelnik Tomislav Tomašević u Ateni je na sastanku s više od 30 gradonačelnika iz jugoistočne Europe. Jučer u popodnevnim satima konferenciju za novinare održao je voditelj Čistoće Davor Vić.

– S obzirom na sva nova saznanja, odlučili smo privremeno suspendirati odluku o otkazima kako bi se odvoz otpada mogao nastaviti. Apsolutno nam je jasno da su naši radnici izloženi određenom pritisku. Situacija na terenu kroz novi sustav naplate mijenja se iz dana u dan, mi se borimo sa svim kapacitetima. Ovo je incident u kojem su ljudi napravili propust – rekao je Vić.

VIDEO Štrajk radnika Čistoće

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar abakus1
abakus1
10:57 24.01.2023.

Otkaz treba dati onom nesposobnom fićfiriću Viću, a radnicima Čistoće koji štrajkaju puna podrška. Muzemovci su krenuli u uvođenje odvajanja otpada bez ikakve pripreme i u startu izblamirali tu inače potrebnu i dobru mjeru. Sada, kad se pokazalo da jee mjera uvedena bez pripreme i da je propala u samom startu - kažnjavaju radnike za svoju nesposobnost i umišljenost. Samo štrajkajte ljudi, na kraju ćemo cijelu tu muzemovci-ekipu baciti na hrpu smeća i sve zajedno odvesti na otpad. Sramota.

DU
Deleted user
11:09 24.01.2023.

Glasali ste za te probisvjete eto vam rezultata

DU
Deleted user
10:58 24.01.2023.

Slušam ovog idi ota šefa čistoće koji kaže "naniješe nam reputacijsku štetu", kakva njemu kao monopolisti reputacijska šteta, šta će mu uletjeti konkurencija u posao?? Noga u tur i onom aktivisti koji je danas u grčkoj na naš račun, kao i ovome šefu čistoće ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije