Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji doznaje:

Radnici ZG Čistoće koji su bacali otpad u isti kamion dobit će izvanredni otkaz

Foto: Screenshot HRT
1/5
20.01.2023.
u 16:47

- Oni su kadrovskoj službi objasnili kako su prazne kontejnere za ostali otpad koristili ne bi li u njih rukama prikupili plastiku koja je bila pobacana oko spremnika, a zbog koje nisu mogli pristupiti njegovom pražnjenju - pojašnjava sindikalist.

Trojica radnika zagrebačke Čistoće u petak poslijepodne dobili su poziv kako bi im se uručio izvanredni otkaz, doznaje Večernji list. Epilog je to istrage koja se provela nakon što se u javnosti početkom godine pojavila snimka na kojoj spomenuti radnici u naselju Središće u isto vozilo prazne više kontejnera namijenjenih za različite vrste otpada.

Nakon što su identificirani, vozač i dvojica djelatnika dobili su poziv šefa smjene na očitovanje, govori nam Nenad Molc iz Novog sindikata radnika Čistoće. - Čuo sam se s vozačem koji je dobio otkaz i njemu je od šoka pozlilo te se javio liječniku. On je trebao već večeras ići u noćnu smjenu - ističe Molc.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dodaje kako su i dvojica radnika zadužena za pražnjenje kontejnera također objasnila cijelu situaciju. - Oni su kadrovskoj službi objasnili kako su prazne kontejnere za ostali otpad koristili ne bi li u njih rukama prikupili plastiku koja je bila pobacana oko spremnika, a zbog koje nisu mogli pristupiti njegovom pražnjenju - pojašnjava sindikalist.

Ističe i kako su 5. siječnja zatražili očitovanje direktora Davora Vića o mjerama poduzetim za zaštitu radnika u novim okolnostima odvoza otpada koje traju od listopada.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

- Kontejneri su pretrpani, pogotovo za plastiku i nama nitko nije objasnio što da radnik u tom slučaju učini. Radnici onda u strahu da ih netko ne prijavi i da ne dobiju otkaz jer nisu počistili vlastitim rukama taj otpad podižu s tla i ubacuju u kamion - pojašnjava Molc problematizirajući uvjete u toj gradskoj tvrtci, a zbog koje su sada trojica djelatnika sankcionirana.

- K tome kako bi vozač koji je također dobio otkaz, mogao znati što se ubacuje u kamion kada on po propisima ne smije napustiti vozilo - pita se sindikalist te za sljedeći tjedan najavljuje pokretanje peticije za ostanak trojice radnika u Čistoći. U prikupljanju potpisa priključit će im se i ostali sindikati koji su krajem godine održali prosvjed nezadovoljni uvjetima za radnike.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Podsjetimo, objava snimke iz Središća izazvala je sumnju među Zagrepčanima i oporbenjacima koji se pitaju ima li smisla odvajati otpad. Stanari Središća u kasnim večernjim satima snimili su kamion Čistoće koji istovremeno odvozi sve vrste otpada. Objava snimke izazvala je val razočaranja među Zagrepčanima i oporbenim političarima koji se pitaju zbog čega uopće odvajati i kupovati ZG vrećice.

Iz Uprave Holdinga početkom siječnja poručili su kako je riječ o izoliranom incidentu te najavili sankcije za odgovorne. Kazali su i kako se nadaju da ovo neće utjecati na nove navike građana vezano za odvajanje otpada jer se, od uvođenja novog sustava, smanjuje količina miješanog otpada.


>> VIDEO: Neobjašnjiv potez vozača u Zagrebu: Prošao kroz crveno, stajao na raskrižju...

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar Gugi16
Gugi16
17:00 20.01.2023.

sramotna odluka... a hoće li i kada odgovarati oni... koji mažu oči svim stanovnicima Zagreba... a i Europskoj Uniji... obzirom da razdvajamo otpad... koji poslije ionako ide na istu hrpu... jer nemamo nikakove pogone za njegovu obradu⁉️

Avatar Barba
Barba
16:55 20.01.2023.

Naravno radnici će dobiti otkaz. Nadam se da će Tomašević na slijedećim izbirima dobiti otkaz, a nakon njega direktor Čistoće. Sramota.

BU
burza
17:03 20.01.2023.

Fali radnika u cistoci sad ce ih zamjeniti na tom poslu Bencicka i Senf

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije