Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saga 'zastave'

Četiri tvrtke pregovarat će tko će koji barjak dizati

zastave
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
14.02.2018.
u 11:34

Posao brige o stjegovima u gradu trajat će četiri godine.

I šivaju se, a i vijore. Više od pola godine trajala je saga sa zastavama na ulazima u grad kojima je gradonačelnik Milan Bandić odlučio među Zagrepčanima “poticati domoljublje”. Natječaji za njihovu izradu i dizanje te spuštanje objavljeni su još na ljeto prošle godine, a tvrtke koje će posao odrađivati tek su početkom ove prionule na posao.

I to poprilično revno jer su trobojnice ponovo postavljene na Jankomirskom mostu na kojem mjesecima nije bilo nijedne, a u Ulici SR Njemačke, u kojoj su neke gradske zastave imale veće, a neke manje grbove, one su sada usklađene, dok su na Mostu slobode zastavama Hrvatske i Zagreba popunjena sva mjesta na kojima su nedostajale. Pobrinula su se za to tri ponuditelja, odnosno četiri tvrtke koje su dobile posao dizanja i spuštanja zastava na razdoblje od četiri godine. Elicom, Pismorad te zajedničkom ponudom Pirić promet i Ši-La-Co do 2022. međusobno će morati dogovarati poslove po određenim dijelovima grada te podijeliti četiri milijuna kuna, koliko je Grad procijenio da će njihov posao vrijediti. Četiri tvrtke bit će zadužene za tri vrste poslova.

zastave
1/4

– Podizanje i spuštanje zastava za osam državnih praznika, blagdana i spomendana na osam lokacija u užem središtu grada na 81 jarbolu, podizanje i spuštanje zastava po posebnom nalogu Grada te na ulazima u grad, gdje se nalazi 14.600 barjaka – u Gradu su još lani u srpnju objasnili što se traži od ponuditelja, čija će zadaća biti i svakodnevni obilazak svih lokacija na kojima su stjegovi, kao i, po potrebi, njihova zamjena. Ne bi to trebao biti nikakav problem za odabrane tvrtke jer sve posjeduju potrebnu infrastrukturu. Pismorad je vodeća tvrtka u državi po proizvodnji i ugradnji vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, Elicom gotovo dvadeset godina održava gradsku rasvjetu, Ši-La-Co već je obavljao posao sa zagrebačkim zastavama, dok se Pirić promet bavi projektiranjem, građenjem i nadzorom.

Svi oni postavljat će 30 tisuća zastava koje će šivati Humana Nova iz Čakovca i zagrebački URIHO. Natječaj je to koji također nije išao glatko jer se Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave Humana žalila argumentirajući žalbu činjenicom da je URIHO tvrtka u vlasništvu Grada i činjenicom da su oni imali bolju, točnije jeftiniju ponudu. Komisija je žalbu odbila zaključivši da sukoba interesa nema, a i nabavom se tražilo više tvrtki s kojima će se sklopiti okvirni sporazum. Humana Nova i URIHO tako će, baš kao i četvorka koja diže i spušta zastave, novac namijenjen šivanju morati podijeliti. A Grad je procijenio da će se za taj posao iz proračuna dati 5,2 milijuna kuna.

Komentara 3

EM
emojmile
08:42 15.02.2018.

Ovaj Bandoleros poteže macka za rep. Dakle voda potrebitima okej, fontane okej, bolje su neg pseci izmet, ali dizanje i spustanje zastava podsjeca lagano na diktature u kojima svi pljescu i šute. Novi Matija Gubec se cini se tek treba roditi, da pomete sve ovo, vrati narod u zemlju i da krenemo gdje smo stali 1990.

Avatar Dr Evil
Dr Evil
11:52 14.02.2018.

Kad čitate ove gluparije čovjek bi pomislio da živi u Švicarskoj a ne u ovoj šupljoj balkanskoj prčiji koju vodi hercegovac i rodijaci. Čisto pranje love za gluposti dok fali vrtića, domova zdravlja, neki u Zagrebu još nemaju pitku voduu i kanalizaciju ali zato imamo rođine zastave. Fuuuj, prestrašno.

DU
dubravko61
07:38 28.02.2018.

Totalni grabež rodijaka, nepotreban i nigdje viđen. A sa HR zastavama postupa se ko s gačama na štriku. Okreću se kako kome padne na pamet. Čini se kršenje zakona o grbu i zastavi. Točno je zakonom određeno kako se postavlja i gdje je okrenuto crveno polje zastave. Fuj na takvo ponašanje to je vrijeđanje zastave i hr. Za taj čin direktno kazniti banditića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije