Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Bivši direktori sa 40.000 kn sjede u uredima, a radnike bi na burzu'

– Ovo je upozorenje šefu Vlade i odgovornima. Nećemo čekati, tražimo rješenja! – poručili su uz glasan pljesak strojovođama koji su zaustavili teretne vlakove.
15. svibnja 2013. u 11:39 0 komentara 26 prikaza
HŽ štrajk (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gromoglasnim zviždukom "pozdravili" su štrajkaši HŽ Carga i članovi Sindikata željezničara Hrvatske Banske dvore na Markovu trgu.

– Ovo je upozorenje šefu Vlade i odgovornima. Nećemo čekati, tražimo rješenja! – poručilo je njih 200-tinjak uz glasan pljesak strojovođama koji su zaustavili teretne vlakove. 

Nećemo gledati kako upropaštavaju željeznicu, kako gase naša radna mjesta, uzimaju kruh iz usta našim obiteljima. To je naš posao. To je naša željeznica – kažu štrajkaši uz povike: "Zorane, Zorane, javi se, javi se..."

Okupili su se ranije danas na zagrebačkom Glavnom kolodvoru odakle su u 12.30 sati krenuli u prosvjedni štrajk. Oboružali su se natpisima "HŽ Cargo nije vaša igračka", "Kamione na vagone" i slično... Najprovokativniji je bio onaj s pitanjem "Treba li još mrtvih putnika" otisnut na fotografiji stravične nesreće u Rudinama. 

Zahtjeve zbog kojih danas prosvjeduju predali su na porti zgrade Vlade. 

– Tražimo da se osigura rješenje, bilo strateški partner ili da Vlada pametno odluči da to ostane u vlasništvu RH, da se osiguraju radna mjesta i poslovanje. Tražimo da se osigura vozni park kako bi se spriječile nesreće. Činjenica je da je HŽ svaki dan u crnoj kronici. Radnici moraju objašnjavati građanima zašto vlakovi stoje. Da bismo našli rješenje, moramo imati socijalni dijalog, to smo prihvatili pristupanjem EU, a očito se druga strana tog ne drži – kazao je predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić. Objašnjava da vlakovi sporo voze pa je infrastruktura zapuštena, vlakovi bi mogli brže voziti, ali nemaju po čemu.

Sindikalci kažu da je ovo prosvjed upozorenja, a iduće će akcije biti puno veće jer neće čekati sudbinu TŽV Gredelja pa tek onda izaći na ulicu.

Predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan dodao je da ministar od uprave dobiva netočne informacije. 

– Mislimo da ga se obmanjuje kao što se laže i radnike – kaže Mrgan i dodaje da nitko ne želi provesti zdravo restrukturiranje. Priznaje da ima viška radnika, ali da nemaju s kim razgovarati. – Predviđeno je oko 700 otkaza za HŽ Cargo, radi se sistematizacija, ali izostavljaju se same brojke. Dobili smo podatke koji će direktori i gdje sjediti, kancelarije su pune bivših direktora uprava sa 30 do 40 tisuća bruto plaće, a kući bi trebali radnici. To nije dobro – ustvrdio je Mrgan.

Sa štrajkašima je bio i naš Leteći reporter, a prijenos uživo mogli ste pratiti na našem portalu

Sindikat strojovođa Hrvatske održao je pak štrajk upozorenja  zaustavivši teretne vlakove. 

Iako su strojovođe namjeravali istodobno zaustaviti i vlakove u putničkom prometu, od te su namjere morali odustati jer je Županijski sud u Zagrebu na zahtjev uprave HŽ Putničkog prometa zabranio štrajk i to zato što nije dovršen proces mirenja. Iz Sindikata su zato najavili štrajk strojovođa u putničkom prometu 18. svibnja između 10 i 16 sati.

>>Sindikat strojovođa najavio štrajk, no sud im ga zabranio!

>>Novi gradski kroničar – leteći reporter

Uprava HŽ Infrastrukture nema obvezu isp

Uprava HŽ Infrastrukture nema obvezu isplatiti razliku u plaći od šest posto

Presudom Vrhovnog suda RH donesenom 3. travnja 2013., a koju je ovih dana zaprimila Uprava HŽ Infrastrukture d.o.o., okončan je sudski postupak koji je u lipnju 2009. pokrenuo Sindikat infrastrukture HŽ-a. U skladu s tom presudom Uprava HŽ Infrastrukture d.o.o nema obvezu isplatiti razliku u plaći od šest posto, koja bi, prema procjenama, za sve radnike HŽ Infrastrukture d.o.o. iznosila između 150 i 170 milijuna kuna, priopćila je voditeljica Odnosa s javnošću HŽ Infrastrukture Martina Elizabeta Lovrić.

Javite se reporteru! Mail: leteci.repor

Javite se reporteru!

Mail: leteci.reporter@vecernji.net 

Twitter: @LeteciReporter

Web stranica: vecernji.hr/leteci 

Facebook: Facebook.com/ZagrebVecernjiList 

Telefon: 01/6300-455

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.