Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić podijelio 280 milijuna, najviše sportu i najdražim folklorašima

Potpore za organizacije civilnog društva dijelile su se 2467 puta, a najviše je lani dobio Sportski savez.
27. ožujka 2019. u 16:03 5 komentara 1347 prikaza
Fašnik u Zagrebu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Uzgajivačima ovaca i koza, debatnim društvima, pčelarima, udruzi vinoljubaca, a i folklorašima te sportašima. Na popisu organizacija civilnog društva kojima je u lanjskoj godini u 2467 navrata raspodijeljeno 280 milijuna kuna u vidu “potpora” Grada nema tko se nije našao, a s 92 milijuna na računu u 2018. svakako prednjači Sportski savez Grada Zagreba.

Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću 'Uprava odlazi!' Prosvjed protiv doktorata Bandiću: 'Senat mora odbaciti sramotnu odluku'

Iz više različitih ureda

Nisu to jedini milijuni koji su iz nadležnog gradskog ureda krenuli u smjeru sporta jer posebne su, također uglavnom milijunske potpore dobili i, primjerice, rukometni klub Zagreb, koji je bankovni račun podebljao za 13,2 milijuna kuna, dok je Dinamo svom budžetu dodao gradskih 17,7 milijuna. Potpore su se dijelile iz gotovo svih gradskih ureda, a informacije o tome u koju su se točno svrhu utrošile od ove godine u dokumentu gradskih dotacija ne može se pročitati.

Jasno je, zato, vidljivo da je najveći “podupiratelj” Gradski ured za kulturu, koji je novac za civilne organizacije odvojio čak 732 puta, a najviše za Histrione i Zagreb film festival, koji su lani dobili po 1,1 milijun kuna. Po količini dodijeljenih sredstava od Grada slijedi ih u stopu Zajednica folklornog amaterizma (ZAFAZ), kojoj je uplaćeno 866 tisuća kuna, dok je pojedinačno dotaciju dobilo i gotovo svako kulturno umjetničko društvo kojem je upravo ZAFAZ krovna organizacija.

Tu se posebno ističe KUD Prepuštovec koji je postao bogatiji za 420 tisuća kuna jer su dobili 180 tisuća od Ureda za šumarstvo i poljoprivredu, 125 tisuća od Ureda za kulturu te 115 tisuća od Ureda za gospodarstvo i energetiku.

Miljenko Sakoman DINAMO - TO SMO MI 'Maksimir se raspada zbog Bandića i direktora stadiona koji namješta poslove svojoj firmi'

USKOK i ZAFAZ

Upravo KUD-u Prepuštovec, podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić svake godine u vrijeme fašnika predaje ključeve grada, a oni su organizatori i tradicionalne biciklijade, zbog koje su 2013., uoči lokalnih izbora, izbacili plakate za pedaliranje s likom gradonačelnika.

Predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar tad je tvrdio da je plakat isti kao i prošle godine, jedino što su mijenjali jest, kazao je, datum. A upravo predsjednik Lipar ujedno je i dopredsjednik po potporama već istaknute Zajednice folkloraša, koju vodi Drago Topolovec.

Milan Bandić SENAT 'Milan Bandić nije Grad Zagreb, on nije pomogao Sveučilištu'

Protiv njega, a i još nekoliko osoba je, pak, USKOK u travnju prošle godine podignuo optužnicu pod sumnjom da je novac ZAFAZ-a od 2013. do 2016. godine korišten za poslovanje tvrtke nekadašnjeg Bandićeva tjelohranitelja, a danas šefa komunalnih i prometnih redara Roberta Ljutića. Prije nešto manje od pola godine Topolovec je zbog toga “zaradio” deset mjeseci uvjetne kazne.

Gradonačelnik Zagreba primio predsjednicu u Gradskoj upravi

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • 8.000 eura, 8.000 eura!:

    Doktor Bandić opet u dobrotvornoj misiji🤡

  • rpzagreb:

    Prvo bandic ne daje ništa nego svi građani koji plaćaju najveći prirez u zemlji. Uopće nije sporno da se pomaže. Jedino su način, svrha i iznosi više nego sporni i totalno netranparetni. Sve dok jedan, on i takav odlučuje o ... prikaži još! svemu Zagreb se neće pomaknuti niti u kojem smjeru danjašnjih kriterija vrijednosti.

  • doktorica:

    neka dijeli iz svoga džepa,a ne iz naših