Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKA POTPORA

Bandić podijelio 280 milijuna, najviše sportu i najdražim folklorašima

Fašnik u Zagrebu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
27.03.2019.
u 16:03

Potpore za organizacije civilnog društva dijelile su se 2467 puta, a najviše je lani dobio Sportski savez.

Uzgajivačima ovaca i koza, debatnim društvima, pčelarima, udruzi vinoljubaca, a i folklorašima te sportašima. Na popisu organizacija civilnog društva kojima je u lanjskoj godini u 2467 navrata raspodijeljeno 280 milijuna kuna u vidu “potpora” Grada nema tko se nije našao, a s 92 milijuna na računu u 2018. svakako prednjači Sportski savez Grada Zagreba.

Iz više različitih ureda

Nisu to jedini milijuni koji su iz nadležnog gradskog ureda krenuli u smjeru sporta jer posebne su, također uglavnom milijunske potpore dobili i, primjerice, rukometni klub Zagreb, koji je bankovni račun podebljao za 13,2 milijuna kuna, dok je Dinamo svom budžetu dodao gradskih 17,7 milijuna. Potpore su se dijelile iz gotovo svih gradskih ureda, a informacije o tome u koju su se točno svrhu utrošile od ove godine u dokumentu gradskih dotacija ne može se pročitati.

Jasno je, zato, vidljivo da je najveći “podupiratelj” Gradski ured za kulturu, koji je novac za civilne organizacije odvojio čak 732 puta, a najviše za Histrione i Zagreb film festival, koji su lani dobili po 1,1 milijun kuna. Po količini dodijeljenih sredstava od Grada slijedi ih u stopu Zajednica folklornog amaterizma (ZAFAZ), kojoj je uplaćeno 866 tisuća kuna, dok je pojedinačno dotaciju dobilo i gotovo svako kulturno umjetničko društvo kojem je upravo ZAFAZ krovna organizacija.

Tu se posebno ističe KUD Prepuštovec koji je postao bogatiji za 420 tisuća kuna jer su dobili 180 tisuća od Ureda za šumarstvo i poljoprivredu, 125 tisuća od Ureda za kulturu te 115 tisuća od Ureda za gospodarstvo i energetiku.

USKOK i ZAFAZ

Upravo KUD-u Prepuštovec, podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić svake godine u vrijeme fašnika predaje ključeve grada, a oni su organizatori i tradicionalne biciklijade, zbog koje su 2013., uoči lokalnih izbora, izbacili plakate za pedaliranje s likom gradonačelnika.

Predsjednik KUD-a Prepuštovec Josip Lipar tad je tvrdio da je plakat isti kao i prošle godine, jedino što su mijenjali jest, kazao je, datum. A upravo predsjednik Lipar ujedno je i dopredsjednik po potporama već istaknute Zajednice folkloraša, koju vodi Drago Topolovec.

Protiv njega, a i još nekoliko osoba je, pak, USKOK u travnju prošle godine podignuo optužnicu pod sumnjom da je novac ZAFAZ-a od 2013. do 2016. godine korišten za poslovanje tvrtke nekadašnjeg Bandićeva tjelohranitelja, a danas šefa komunalnih i prometnih redara Roberta Ljutića. Prije nešto manje od pola godine Topolovec je zbog toga “zaradio” deset mjeseci uvjetne kazne.

Gradonačelnik Zagreba primio predsjednicu u Gradskoj upravi

Komentara 5

80
8.000 eura, 8.000 eura!
17:40 27.03.2019.

Doktor Bandić opet u dobrotvornoj misiji🤡

RP
rpzagreb
16:11 27.03.2019.

Prvo bandic ne daje ništa nego svi građani koji plaćaju najveći prirez u zemlji. Uopće nije sporno da se pomaže. Jedino su način, svrha i iznosi više nego sporni i totalno netranparetni. Sve dok jedan, on i takav odlučuje o svemu Zagreb se neće pomaknuti niti u kojem smjeru danjašnjih kriterija vrijednosti.

DO
doktorica
06:36 28.03.2019.

neka dijeli iz svoga džepa,a ne iz naših

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije