Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Milan Bandić nije Grad Zagreb, on nije pomogao Sveučilištu'

“Zagrebački gradonačelnik nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza”, zaključili su potpisnici
25. ožujka 2019. u 21:25 25 komentara 1215 prikaza
Milan Bandić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ima memoriju Alberta Einsteina, energiju maratonca i igra na duge pruge. Pahulje lovi kao Batman, napuhne se poput žapca dok testira zagrebačku vodu, pozdravi svakog goluba na Jelačićevu trgu, a niz godina imao je veliki, nikad realizirani projekt za Zagreb, sažet u opisu: “Želim da vjeverica s Jelačić placa dođe do Save penjući se s drveta na drvo”. Sada planira Manhattan u Novom Zagrebu, a ako mora predstaviti sam sebe, onda će reći: “I ja sam politolog i imenovanje politologa najbolje je rješenje zbog moje dokazive širine potvrđene u praksi.”

Milan Bandić Širi se bunt Dio Vijeća Muzičke protiv doktorata Bandiću

Pola godine u pritvoru

No sve te prilično rijetke “vrline i vještine” zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koje je samostalno prezentirao javnosti u godinama svog vladanja uglavnom s govornice Gradske skupštine, nisu dovoljne da bi od Sveučilišta u Zagrebu dobio počasni doktorat. Ili barem ne bi trebale biti. Nije mu za počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, koji se dodjeljuje uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta u Zagrebu, hrvatskoj znanosti i kulturi, dovoljna ni činjenica da je gradonačelnik metropole.

To je jasno u svome otvorenom pismu odaslanom Senatu Sveučilišta poručilo 750 profesora, studenata i alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice, apelirajući da se počasni doktorat ne dodijeli Milanu Bandiću. Potpise su sakupili u samo tri dana i podsjetili Senat na ključne argumente prilikom odlučivanja o počasnom doktoratu.

Milan Bandić Raste nezadovoljstvo Filozofski: Obustavite dodjelu titule Bandiću

– Uz Milana Bandića veže se niz afera, sumnji i sudskih procesa. Tentativno navodimo samo neke – izazivanje prometne nesreće pod utjecajem alkohola i bijeg s mjesta nesreće, izmjena Generalnog urbanističkog plana kako bi se mogao ostvariti projekt Cvjetni trg Tomislava Horvatinčića, višestruko preplaćivanje tzv. zlatnih WC-a, afera s učestalim putovanjima u Rim, afera Agram, afera s otpadom, afera s fontanama, afera s preuređenjem Trga žrtava fašizma i tako dalje. Izvješće GONG-a „Naša zarobljena mista“ navodi kako je protiv Milana Bandića podignuto više od 200 kaznenih prijava, a 2014. proveo je pola godine u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti – stoji u otvorenom pismu koje, između ostalih, potpisuju Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti, Vuk Vuković sa Sveučilišta u Oxfordu, Rudi Mrazović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Vladimir Mateljan s Filozofskog fakulteta, Pavel Gregorić s Instituta za filozofiju, Ivan Batoš s Muzičke akademije, Damir Bakić s PMF-a, Goran Sergej Pristaš s Akademije dramskih umjetnosti, Stjepan Strelec s Geotehničkog fakulteta, Marija Krnić, doktorandica Sveučilišta Warwick i brojni drugi profesori i studenti Filozofskog, Medicinskog, Fakulteta političkih znanosti, Edukacijsko-rehabilitacijskog, Pravnog fakulteta, PMF-a i brojnih drugih.

U Staroj gradskoj vijećnici održana 21. sjednica zagrebačke Gradske skupštine Zastupnici su rešetali Bandića Mojih šest mandata dokaz je da sam ja za vas doktor

Akademija nije njegova

– Milan Bandić nije osobno financijski pomogao Sveučilištu, to su učinili građani grada Zagreba putem poreza i prireza. Svi navedeni „doprinosi“ Bandića zapravo su prirodni tijek upravljanja Zagrebom. Što god gradonačelnik Bandić mislio o tome, on nije Grad Zagreb. Dakle, teze o doprinosu Milana Bandića znanosti, kulturi i/ili samom Sveučilištu “padaju u vodu” – naglasili su potpisnici otvorenog pisma osvrćući se na obrazloženja zbog kojih bi Muzička akademija rado Bandiću dodijelila počasni doktorat.

Jelena Veljača Nino Raspudić Diktatorica Veljača i dr. Bandić

– Nova zgrada Muzičke akademije, rekonstrukcija Francuskog paviljona, potpisan Sporazum o sufinanciranju izgradnje paviljona za smještaj studenata, stipendiranje studenata – sve to nema velike veze s Bandićem – zaključuju potpisnici.

>>Milan Bandić

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • orao21:

    Nažalost je ovaj lik svima njima “doktor”.

  • bakulušić:

    Ako žele biti uvjerljivi, neka se zauzmu za posmrtno oduzimanje počasnih doktorata Josipu Brozu Titu. U protivnom sve ovo treba promatrati kao politikantsku lakrdiju. Što u biti i jest.

  • truba:

    Za sve te likove,on je doktor akademik.