Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINAMO - TO SMO MI

'Maksimir se raspada zbog Bandića i direktora stadiona koji namješta poslove svojoj firmi'

Miljenko Sakoman
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
26.03.2019.
u 20:35

Namjensko i sustavno održavanje sigurno ne postoji, a najzanimljivija činjenica je u tome da veliku većinu (ako ne sve) radova na održavanju stadiona provodi Maxmar grupa d.o.o. u vlasništvu direktora stadiona Miljenka Sakomana, inače zaposlenika GNK Dinamo (na plaći Grada Zagreba).

Na maksimirskom stadionu jučer je umalo došlo do tragedije. Naime, sa stadiona je pao veliki komad stakla dok je tamo bilo dosta djece i prolaznika.

Svemu je kumovalo nevrijeme i kiša koja je padala u Zagrebu. Srećom, nitko nije nastradao, no jasno je da je ovakvo stanje stadiona neprihvatljivo i da se nešto mora poduzeti. Zbog toga je Dinamo za danas u podne najavio konferenciju za medije. Tema je trebala biti loše stanje maksimirskog stadiona. No, od konferencije na kraju nije bilo ništa jer je Dinamo u zadnji trenutak sve otkazao.

– Iskrsnuo je novi moment u ovoj priči. Ispričavam se na oduzimanju dragocjenog vremena – rekao je glasnogovornik Dinama Alen Lesički.

Taj događaj priopćenjem pod naslovom "Osim urušavanja maksimirskih tribina, već se odavno urušava uprava Dinama", su komentirali i iz udruge "Dinamo - to smo mi" koji nisu u najboljim odnosima s vodećim ljudima maksimirskog kluba. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Otkazana press konferencija GNK Dinama samo je dokaz o trenutnom stanju unutar Hrvatskog prvaka. Osim urušavanja Maksimirskih tribina već odavno počela se urušavati i uprava kluba. Situacija oko stadiona odavno je jasna, on je vlasništvo Grada koji ga je dao na upravljanje GNK Dinamu te mu svake godine za održavanje uplati ogromnu količinu novca.

Od 2000. godine do danas na ime održavanja stadiona te investicijskih ulaganja Grad Zagreb je Dinamu uplatio približno 144 milijuna kuna. Namjensko i sustavno održavanje sigurno ne postoji, a najzanimljivija činjenica je u tome da veliku većinu (ako ne sve) radova na održavanju stadiona provodi Maxmar grupa d.o.o. u vlasništvu direktora stadiona Miljenka Sakomana, inače zaposlenika GNK Dinamo (na plaći Grada Zagreba). Spomenuti raspisuje natječaje za održavanje stadiona svojoj firmi koja je u nekoliko drugih slučajeva surađivala s Gradom Zagrebom (zadnji primjer je uređenje okoliša na Trgu Žrtava fašizma). Još 15. prosinca 2011. godine BBB su predali kaznenu prijavu DORH-u za slučaj “obnove” stadiona, ali nikada nije otvorena istraga niti su odgovorni procesuirani.

Za dugogodišnje malverzacije i sukobe interesa gradskim novcem oko Maksimira znaju i skupštinari Grada Zagreba, ali ni oni nisu detaljnije ispitali odnos Grada, Dinama te Miljenka Sakomana. Osobni interesi na štetu javnog novca opet nas dovode do povezanosti nogometne mafije i politike koja je sve ovo omogućila.

Zbog nepoduzimanja ničega osim pokretanja bezbrojnih studija i projekata vezanih za stadion koje ne služe ničemu osim trošenju javnih novaca, glavni krivac za stanje Maksimirskog stadiona je Milan Bandić koji u 18 godina mandata kao gradonačelnik i 13 godina kao počasni predsjednik Dinama nije sposoban svojem gradu i klubu osigurati stadion primjeren metropoli državi članice Europske unije. je li stvarno potrebno da građani pljunu u lice gradonačelniku kako ih je on pozvao 2004 godine kada je obećao da će se stadion završiti do 2006. godine?

>>> Pogledajte što je Nenad Bjelica rekao uoči uzvrata s Benficom

Njegovo odsustvo s Dinamovih utakmica i događanja vezanih uz klub samo su pokušaj da izbjegne neugodna pitanja koja već desetljećima stoje otvorena. Zbog toga ćemo od političkog zaštitnika i glavnog sponzora Dinama tražiti odgovore na otvorena pitanja koja zanimaju širu javnost.

Mogućnosti za izgradnju novog stadiona na Maksimiru su brojne, ali upravljanje Dinamom i stadionom su katastrofalne. Osim što je GNK Dinamo u zadnjih 10 godina potrošio 2.4 milijarde kuna i uz sve transfere, dotacije Grada Zagreba te nagrade UEFA-e bilježi kumulativni minus veći od 64 milijuna kuna, sredstva za izgradnju bi se mogla naći u javno-privatnim partnerstvima ili EU fondovima, samo što bi se onda izgubila mogućnost raznih dogovaranja različitih "kombinacija", "rikverca" ili sukobe interesa s kojima se izvlači ogromna količina javnog novca."

>>> Pogledajte što nam je u razgovoru za Večernji TV rekao Nenad Bjelica

 

Komentara 24

Avatar mrkyyy
mrkyyy
21:12 26.03.2019.

ok... to što tvrde je vjerojatno istina... samo je malo licemjerno da moralizira skupina koja svako malo devastira stadion, razbibrige radi

PR
Princeza
21:04 26.03.2019.

Lopovi to ste vi. Udruga za izvlacenje para.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:58 26.03.2019.

Ovim divnim, radišnim i poštenim ljudima podmeću svi oni ljubomorni, oholi i zavidni koji ne žderu na državnom i gradskom kazanu, sram vas bilo satrt će vas ljubomora, zato i jeste svi kost i koža, zloba vas pojela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije