Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GASTRO ČUDA

Piće za najhrabrije: Gdje možete popiti koktele rashlađene na -79°C?

Advent u Zagrebu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
11.12.2019.
u 08:00

Ako su vam dosadile kobasice, fritule i kuhano vino i spremni ste eksperimentirati s novim okusima svakako posjetite ovogodišnji Advent

Za molekularnu gastronomiju mnogi su čuli, no znate li točno što je to točno? Gastro stručnjaci opisuju je kao: spoj znanosti, odnosno fizikalne kemije i kemije hrane te umjetnosti stiliziranja hrane na tanjuru. Moderni molekularni gastronomi koriste nesvakidašnje tehnike u kuhinji kako bi postigli specifičnu strukturu i teksturu onoga što pripremaju.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Na zagrebačkom Adventu, točnije na Fuliranju na zagrebačkom Strossmayerovu trgu u Baru Molecular by Mangosta možete isprobati inovativne molekularne koktele obogaćene suhim ledom, koji ima temperaturu od -79°C i obično se koristi u obliku peleta. Kad se koktel servira s pelatima suhog leda slijedi prava atrakcija jer se iz čaše dimi, pa ti kokteli izgledaju vrlo atraktivno, a preporučuje se da se pričeka da se suhi led u potpunosti otopi prije nego li otpijete gutljaj pića. Mangosta u ponudi ima mnogo raznih vrsta koktela, a ako odlučite isprobati gin punch nećete pogriješiti, jer osim baznog pića odnosno Hendrick's gina u to piće ide domaći sok od jabuke, đumbira i limete, a dodaje se i komadić aromatizirane naranče.

U tridesetak ugostiteljskih kućica na Fuliranju smjestili su se eminentni hrvatski restorani koji rade jednu od maštovitijih adventskih street food ponuda u ovom dijelu Europe. Ako ste ljubitelj sarmi, ove se godine nudi se posebna varijanta street sarmica, koje su Market by T&T odlučili staviti u tacos pa je idealna za klopu s nogu. Chef Marko Palfi za kojeg smo navijali u televizijskom kulinarskom showu, kuha u kućici The Garden , a za posjetitelje željne finih delicija pripremio je jedan poseban specijalitet-Black hot dog s kroketom od krvavice.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Zagrebački restoran El Toro ostao je vjeran južnoameričkim specijalitetima, koje je chef Mario Mihelj oplemenio svojim inovativnim kulinarskim touchem, a za ovaj Advent pripremili su novu slasticu, na koju je jako ponosan suvlasnik restorana, Jan Jerić, a radi se o Sticky Tofee pudingu odnosno toplom biskvitu s kremom od vanilije i šljiva, koji su posuti čokoladnim kroketima. Ove godine Rougemarin, odnosno Grinč Marin, sudjeluje na tri adventske lokacije, a to su, uz Fuliranje, Božićna bajka by Mastercard na Trgu bana Josipa Jelačića te Baš naš adventa na Platou Gradec. Tu se nudi, odlično ocijenjen sendvič Masni, koji je serviran u domaćem pecivu od muškatne tikve s vučenom janjetinom ili svinjetinom, namazom od carskog mesa, ukiseljenim kimshijem i crvenim umakom, umočen u umak od cheddar sira.

Na zagrebačkom Adventu isprobajte sva gastro čuda za koja niste ni čuli i ne zaboravite ponijeti svoje Mastercard® i Maestro® kartice jer za svako plaćanje ovim karticama ostvarujete 10 % i to na posebno obilježenim kućicama.

Advent u Zagrebu
1/28
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?