Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Znanstvenici o osnivanju vijeća: Inovacija nema bez ozbiljnog novca

Vijeće za inovacije trebalo bi povezati lanac vrijednosti u gospodarstvu, da mali proizvode komponente za velike i slično, što sada u Hrvatskoj ne postoji, rekao je profesor Bojan Jerbić
08. studenoga 2018. u 23:07 1 komentara 568 prikaza
Gordan Lauc
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatskoj je itekako potrebno tijelo koje će koordinirati vrijednosti u gospodarstvu, povezati razvojne i istraživačke grupe i postaviti znanost u društveni kontekst, no sve to moraju pratiti i daleko veća izdvajanja za inovacije i istraživanja, ne samo s europske nego i s nacionalne razine.

Premijer Plenković odlučio se pozabaviti budućnošću Tehnološki razvoj Večernji list doznaje: Plenković osniva vijeće za budućnost

Na taj su način znanstvenici jučer komentirali najavu da će Vlada ovih dana osnovati Nacionalno investicijsko vijeće koje bi trebalo promijeniti tmurnu sliku Hrvatske kada je u pitanju odnos prema investicijama.

Nužni vrlo hrabri koraci

I Bojan Jerbić, profesor sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, ističe kako je riječ o fundamentalnom tijelu kakvo je Hrvatska odavno trebala osnovati.

– To bi tijelo trebalo otkloniti problem koji imamo u Hrvatskoj, a odnosi se na nepostojanje povezanog lanca vrijednosti u gospodarstvu, zbog čega imamo velike probleme – tumači Jerbić. Ističe da su sve razvijene ekonomije unutar sebe povezane, da mali proizvode komponente za velike itd., a ono što Hrvatskoj nedostaje upravo je koordinacija, ne na europskoj, nego na nacionalnoj razini. No ističe kako samo osnivanje investicijskog vijeća nije dovoljno te kako je za pozitivan rezultat nužno napraviti neke vrlo hrabre korake, koje bi pratio angažman ozbiljnih sredstava jer, ističe, simbolična izdvajanja ništa neće riješiti.

Bojan Jerbić | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Bojan Jerbić

Bojan Jerbić Bojan Jerbić Robot Ronna, uz mozak, operirat će i kralježnicu, a biopsije raditi bez liječnika

Jerbić ističe da 90-ak milijuna kuna, koliko se izdvaja kroz Nacionalnu zakladu za znanost, ni izdaleka nije dovoljno za ambiciozniji iskorak, a kada je riječ o novcu iz EU fondova, kaže kako je riječ o ozbiljnim sredstvima, ali kako ih se ne može kvalitetno usmjeriti ako imamo stotine međusobno potpuno nepovezanih projekata. Upravo u tom dijelu Jerbić vidi i ključnu zadaću novog vijeća za inovacije.

No Gordan Lauc sa zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta boji se da će i novo vijeće završiti neslavno, kao i mnoga slična tijela koja je osnovala i ova i protekle vlade.

– U proteklih 25 godina hrvatska Vlada osnovala je brojna povjerenstva i vijeća koja su se trebala baviti znanošću i inovacijama. Osobno sam vodio povjerenstvo koje je 2008. godine donijelo nacionalni akcijski plan za povećanje ulaganja u znanost i istraživanje. Vlada je službeno prihvatila plan koji smo donijeli, no nijedan od prijedloga nije bio realiziran. Iste godine Vlada je donijela i odluku o osnivanju Vijeća za nacionalni inovacijski sustav, no preporuke tog vijeća nitko nije uvažavao. Sva su ta vijeća donosila dobre prijedloge, no stvar bi uvijek padala na Ministarstvu financija jer u Hrvatskoj za znanost, nažalost, nema novca – upozorava Lauc.

Ističe kako ulaganje u znanost i obrazovanje rezultate daje tek nakon puno godina, zbog čega je, smatra, našim političarima važnije umiliti se umirovljenicima, poljoprivrednicima, braniteljima ili Crkvi jer to donosi glasove na izborima.

Institut Ruđer Bošković Projekt transformacije Novi Ruđer: Pola milijarde kuna za hrvatsku tvornicu znanosti

– Nadam se da griješim, no bojim se da je i ovo Vijeće samo još jedan primjer materijalizacije poznate izjave Winstona Churchilla: “Ako ne želiš riješiti problem, osnuj povjerenstvo” – pesimističan je Lauc.

Predsjednik Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Marin Hraste oprezan je u procjeni učinaka novog vijeća, no ističe da bi ono trebalo biti locirano u Ministarstvu znanosti i kako bi uz gospodarstvenike primarno trebalo okupiti ljude sa sveučilišta, HAZU i tehnoloških akademija. Uvjeren je i da bi nacionalno vijeće moralo voditi računa da projekti koje će koordinirati budu ne samo izvrsni nego i relevantni za društvo. Dodana vrijednost tih projekata trebalo bi, kaže, biti i očuvanje okoliša i sl.

Okrugli stol Večernjeg lista "Pogled u budućnost 2068." Pogled u budućnost Roboti će ljudima dati slobodno vrijeme, ali što ćemo onda s tim vremenom

Potaknuti istraživanje i razvoj

Iz Ministarstva gospodarstva pojašnjavaju kako je svrha novog vijeća bolje korištenje potencijala i transformacija hrvatskog gospodarstva prema gospodarstvu utemeljenom na proizvodima visoke dodane vrijednosti.

Očekuju da će se povezivanjem svih relevantnih institucija potaknuti istraživanje i razvoj u tvrtkama i znanstveno-istraživačkim institucijama, kao i njihova suradnja. Uspostavom Nacionalnog inovacijskog vijeća stvaraju se preduvjeti za izgradnju učinkovitijeg inovacijskog sustava, a time i za rast i razvoj gospodarstva utemeljenog na znanju i izvrsnosti, kažu u Ministarstvu.

Dr. Gordan Lauc ZNANOST Dr. Gordan Lauc traži tajnu života projektom ljudskog glikoma

Vijećem će supredsjedati ministri gospodarstva te znanosti i obrazovanja, svaki u šestomjesečnom razdoblju, a prvu sjednicu u petak će voditi ministar Darko Horvat, a uz njega i ministricu Blaženku Divjak u Vijeću će biti i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Tomislav Tolušić, ministri Gabrijela Žalac i Marko Pavić te predstavnici drugih relevantnih državnih institucija, gospodarske i obrtničke komore, Udruge poslodavaca, sindikata i dr.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Danijel2:

    Nema inovacija bez pametnih ljudi. Stanove poklanjajte siromašnim neradnicima, a siromašni pronalazaći će lijepo u inozemstvo. Katastrofa od nesposobne vlasti (SDP i HDZ i ostali).