Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Večernji list doznaje: Plenković osniva vijeće za budućnost

Vijeće će zajednički voditi Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo znanosti, a sudjeluju i HUP, HGK, HOK...
07. studenoga 2018. u 08:22 134 komentara 7897 prikaza
Premijer Plenković odlučio se pozabaviti budućnošću
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Da bez inovacija nema razvoja društva i gospodarstva, odavno je poznato svim razvijenim zemljama, kao što je poznato da je Hrvatska godinama po ulaganjima u istraživanja i razvoj na samom dnu Europe. No čini se da se Hrvatska s tim pitanjem odlučila uhvatiti u koštac i dati odgovore na pitanja što napraviti kad je riječ o razvoju industrije 4.0 (udruživanje proizvodnje s online svijetom), o najmodernijim tehnologijama, što s ulaganjem u obrazovanje i znanje... Jednom riječju, što napraviti kad je riječ o budućnosti.

Bojan Jerbić Bojan Jerbić Robot Ronna, uz mozak, operirat će i kralježnicu, a biopsije raditi bez liječnika

Kako doznajemo iz više izvora, Vlada osniva Nacionalno inovacijsko vijeće koje će zajednički voditi Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u kojem će kao članovi biti i drugi ministri, poput ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca...

Pet područja

Riječ je o tijelu koje bi konačno moglo promijeniti tmurnu sliku Hrvatske kada su u pitanju inovacije i koje će, kako su nam objasnili u Ministarstvu znanosti, pratiti izvršenje Strategije pametne specijalizacije te predlagati modifikacije iste te strategije. Inače, strategija je donesena za Vlade Tihomira Oreškovića, a definirala je najperspektivnije sektore koji su uz pomoć fondova EU trebali preporoditi hrvatsko gospodarstvo. Strategija se temelji na okupljanju kritične mase istraživača u znanstvenim institucijama i gospodarstvu koji su trebali zajednički raditi na istraživanju i razvoju radi postizanja istraživačke izvrsnosti i njezine komercijalizacije. Tadašnja je Vlada definirala i pet područja s najvećim potencijalom, a to su zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bioekonomija.

- To bi sve skupa, pojednostavljeno gledano trebalo značiti više novca iz strukturnih fondova za znanost, posebno high tech gospodarstvo povezano sa znanošću. Osobno bih volio vidjeti više stem projekata i projekata kakvih radi Mate Rimac. U konačnici možda bude i više tvrtki poput tvrtke Mate Rimca - kaže Tomo Antičić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti.

posao, radnici MARINA ŠUNJERGA Kad statistika poludi, pokaže da je lakše poslovati na Kosovu nego u Hrvatskoj

U ovom trenutku podaci koji se tiču Hrvatske daleko su od željenih. Prema Bloombergovu inovacijskom indeksu za 2018. godinu, Hrvatska je iza svih zemalja Europske unije. A ta se ljestvica kreira prema podacima iz sedam kategorija – istraživanje i razvoj, proizvodnja i produktivnost, broj kompanija koje se bave viskom tehnologijom, razina visokog obrazovanja, broj istraživača, broj inženjera i broj patenata. Zato se osnivanje Vijeća može samo pozdraviti uz nadu da će tijelo doista i profunkcionirati.

Prvi sastanak u petak

Kako neslužbeno doznajemo, osnivanje i prvi sastanak bit će u petak, a prvi će Vijećem predsjedati ministar gospodarstva Darko Horvat. Bilo je prijedloga da Vijeće vodi premijer, no od toga se odustalo. Koliko promjena paradigme može promijeniti Hrvatsku, najbolje je objasnio profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Bojan Jerbić, inače jedan od glavnih tvoraca robota Ronne. Jerbić tvrdi da Hrvatska ima šanse za tehnološki razvoj, ali kako treba radikalne promjene, svojevrsni znanstveno-tehnološki „new deal“.

Kolinda Grabar - Kitarović Mirko Galić Hrvatska bi bila jad i bijeda da ne stoji dobro – u nogometu

– Imamo fantastične istraživačke grupe diljem Hrvatske, ali mnoge nisu aktivirane u ukupan društveni razvoj, egzistiraju odvojeno. To je ono što nam nedostaje i što bi pokrenulo Hrvatsku. Za od 5 do 10 godina imali bismo fantastične rezultate. Stvorili bismo niz startupova, novih tehnoloških kompanija koje bi utjecale na one velike, stvorili bi se potpuno novi poslovi, nove ekonomske niše koje bi bile međunarodno konkurentne – rekao je Jerbić u intervjuu Večernjem listu.

Istraživanja u fokusu Europske unije

Istraživanja i inovacije u fokusu su i Europske komisije, koja za iduće proračunsko razdoblje za ta područja najavljuje izdvajanja od čak sto milijardi eura. Novi program Obzor Europa najambiciozniji je program istraživanja i inovacija do sada, a predvidio je i osnivanje Europskog vijeća, jedinstvene kontaktne točke kroz koju bi revolucionarne tehnologije s najviše potencijala iz laboratorija dovele na tržište.

Novo vijeće trebalo bi pomagati u nalaženju i financiranju rizičnih inovacija koje imaju veliki potencijal za stvaranje potpuno novih tržišta.

Cilj je pokrenuti nove ambiciozne ciljeve s visokom dodanom vrijednošću i utjecajem na svakodnevni život građana, poput borbe protiv raka, čistog prometa ili oceana bez plastičnog otpada. Zadaće bi zajedno osmislili građani, Europski parlament i države članice, a predviđeno je udvostručenje potpore za inovacije novim članicama koje zaostaju na tom planu, da bi se njihov nacionalni potencijal za istraživanje i inovacije iskoristio u što većoj mjeri. Nove sinergije sa strukturnim i kohezijskim fondovima olakšat će koordinaciju i kombiniranje financiranja i pomoći regijama da se uključe u inovacije, poručeno je ljetos iz Europske komisije.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • tihomir.zeljkovic:

    Drago mi je što će izjave poput "imamo potencijala" postati nešto više od riječi i što će se konačno usmjeriti u nešto korisno. Hvala premijeru na preuzimanju inicijative i odgovornosti za lijepu našu!

  • garavuša:

    Ne razumijem kako neki stvarno pljuju samo zato jer je ovakvu ideju predložio aktualni premijer iz politicke opcije koja vam ne pase, stvarno sramota više. Ideja je odlična, treba ju provesti kako spada, i hrvatska stvarno može bolje i više.

  • meni_je_jasno:

    Plenković je s ovime na dobrom putu, nakon Kine ovakva ideja stvarno može zaživiti. Okupiti naše najbolje, i idemo delat :D