Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTUPAM

Zločini nad vareškim Hrvatima

08.11.2005.
u 18:38

Po popisu iz 1991., od 22.203 stanovnika općine Vareš Hrvati su bili najbrojniji, činili su 40,61 posto stanovništva. Od prijeratnih 9016, sada ih je svega 3600! U privatnom vlasništvu, od 5787 stambenih jedinica općine, raspolagali su najvećim brojem (2488).

Na koncu rata protjerani su, a imovina im je uništena. Iskreno, žaleći za žrtvama općenito, nameće se pitanje kako to da se pri spomenu zločina nad muslimanima u toj općini (Stupni Do), prešućuje zločin počinjen nad većinskim hrvatskim stanovništvom. Zašto se ne spominje zločin počinjen nad vareškim Hrvatima? Za neke, Hrvati su bh višak kojeg se pod svaku cijenu treba riješiti. Valjda kako bi drugi zadržali ratom zauzeto.

S druge strane, sada kada se razgovara o budućem uređenju BiH, Hrvatskoj se opetovano nameće krivnja za tobožnje sudioništvo u bh ratu (u toj službi je danas i Raič!). Pod svaku cijenu, kao potpisnicu Daytonskog mirovnog sporazuma, treba je onemogućiti da se "upliće" i zauzima za bh Hrvate. Istina, Hrvatska se "uplitala" u bh rat, ali zbrinjavanjem stotina tisuća izbjeglica, svekolikom humanitarnom (i vojnom!) pomoći (iz Hrvatske) i iz cijelog svijeta, morem, kopnom i zrakom. Ali opet, samo preko Hrvatske!

Varaju se svi koji tve činjenice pokušavaju relativizirati i prešutjeti. Zbog svega toga, ali i zbog bh Hrvata, Hrvatska ima pravo i dužnost djelatno nalaziti najbolje rješenja za BiH. Sadašnja hrvatska vlast to i radi! Brine se i skrbi za stradalnike HVO-a, financijski podupire sveučilište, zdravstvene i kulturne institucije. Općenito, promiče interes BiH na putu EU integracija (kao i Hrvata, njezina konstitutivnog naroda).

Hrvatski predsjednik, u povodu obilježavanja godišnjice Daytona, u Sarajevu otvoreno upozorava na nezaliječenu bh bolest: djelo onih kojima se u Haagu sudi još je na životu! BiH je podijeljena. I Hrvatski bi sabor zbog svega navedenog mogao dati važan doprinos.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije