Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SISTEMATIZACIJA

ZL Osijek na udaru kritika: Dijele otkaze radnicama iz osjetljivih skupina, drugima povećavaju plaće

Zračna luka Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
16.01.2020.
u 14:58

– Posebno nas bole ta tri otkaza, jer riječ je o skupinama koje su zakonom najzaštićenije, a jedna od otpuštenih je i sindikalna povjerenica. No direktor je poručio kako će on to provesti pa neka sud dalje odlučuje – priča nam Silvestar Vargek, čelnik Radničkog vijeća.

Tri zaposlenice Zračne luke Osijek dobit će otkaz, a diglo je to na noge radničko vijeće i sindikaliste jer riječ je “o ženama i iz osjetljivih skupina”. Jedna od njih tek se vratila s rodiljnog dopusta, druga ima smanjenu radnu sposobnost, a treća je starija od 60 godina i sindikalna je povjerenica. Za ostalih 55 radnika, plaća će, istodobno, porasti. Rezultat je to nove sistematizacije radnih mjesta koju potpisuje direktor Davor Forgić.

Sindikat: Neka sud odlučuje

– U tvrtki sam od 1981., praktički od otvaranja, cijeli rat sam radila, skupila sam 39 godina staža na istim poslovima, referent sam za ljudske potencijale. I posla imam jako puno. Bez ikakvog objašnjenja rečeno nam je da ćemo dobiti otkaz. Situacija je strašna, diskriminira se žene, zaposlenici su u strahu. Direktor naglašava da ne mogu radnici voditi firmu, a njegovi rezultati su poznati – iznosi povjerenica Branka Leš, kojoj je najavljen otkaz. Tvrdi kako je direktor “doveo svoje ljude kao dva rukovoditelja tko zna čega”, a tvrtka nema informatičara, potrebnog kad sustav padne pri ukrcavanju.

– Da, najavljen mi je otkaz, usmeno. Vratila sam se nedavno s rodiljnog dopusta, majka sam dvoje djece – kazala nam je kratko Monika Pavić.

Radničko je vijeće odbilo novu sistematizaciju.

– Posebno nas bole ta tri otkaza, jer riječ je o skupinama koje su zakonom najzaštićenije, a jedna od otpuštenih je i sindikalna povjerenica. No direktor je poručio kako će on to provesti pa neka sud dalje odlučuje – priča nam Silvestar Vargek, čelnik Radničkog vijeća.

Direktor Forgić potvrdio nam je kako će troje radnika s 1. veljače dobiti otkaz.

– Samo jedan radnik pripada zaštićenoj kategoriji i to po poziciji sindikalnog povjerenika, na koju je imenovan 3. siječnja ove godine, dakle nakon što je Prijedlog Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta uručen Radničkom vijeću. Dakako, obratit ćemo se za suglasnost sindikatu i ne vidim ništa sporno u tome – započinje Forgić, koji je na čelu tvrtke dvije godine.

– Sistematizacijom smanjujemo broj izvršitelja isključivo u neoperativnom dijelu, ubrzavamo procese i, što je radnicima najbitnije, povećavamo plaće svima. Novi ugovori ponuđeni su 55 zaposlenika, a 54 ih je već potpisalo, što jasno govori da su prepoznali dobrobit sistematizacije, kako za tvrtku tako i za njih same – ističe. Od sedam većih zračnih luka u Hrvatskoj sve su lani doživjele pozamašan porast broja putnika, osim osječke. Ona je, naime, zabilježila pad od gotovo 21.000 putnika. A samo godinu prije, oborili su povijesni rekord od 67.235 putnika. Trenutačno se iz Slavonije leti samo po Hrvatskoj.

‘Treba biti socijalno osjetljiv’

Suvlasnik je tvrtke država s 55 posto, Grad Osijek s 25 te Osječko-baranjska županija s 20 posto.

– U ovakvim situacijama treba biti i socijalno osjetljiv, pogotovo kad su posrijedi osjetljive skupine i teže zapošljive žene. Poslodavci na istoku Hrvatske moraju biti svjesni činjenice koliko radniku u Slavoniji znači radno mjesto. Puno je teže ovdje ostati bez posla i tražiti novi posao, nego primjerice u Zagrebu – komentira župan Ivan Anušić.

Navodi da je Županija lani povećala sufinanciranje ZLO-a s 400.000 na 800.000 kuna, u proračunu za 2020. predvidjeli su milijun kuna, ali ističe kako “donošenje poslovnih odluka kao i rezultati poslovanja nadležnost su i odgovornost direktora i uprave”. Ministar prometa Oleg Butković sastat će se s Upravom ZLO-a idući tjedan. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar smartch
smartch
15:19 16.01.2020.

Go**o ostaje go**o. Drek smrdi, staneš u njega teško ga se rješiš i svima oko sebe smrdiš, smrdi ak mu se približiš, kako god smrdi. Zamisli one ljude kaj su se rukovali sa njime i imaju pozitivno mišljenje o njemu. Katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije