Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zemlje Triju mora trebaju 500 milijardi eura ulaganja u infrastrukturu da dostignu zapad'

Kako bi 12 zemalja istočne i srednje Europe brže nadoknadile zaostatak za Zapadom na polju energetike, infrastrukture i digitalne ekonomije, na summitu je donesena odluka o uspostavi zajedničkog investicijskog fonda.
06. lipnja 2019. u 21:31 7 komentara 877 prikaza
Vazil Hudak
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Zemljama Inicijative triju mora potrebna su ulaganja od oko 500 milijardi eura samo u infrastrukturu do 2023. da bi dostigle zapad Europe, rekao je u četvrtak u Ljubljani potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Vazil Hudak

briselske elite Grabar-Kitarović optužuje Mimicu da se otuđio od birača i Hrvatske

"Da bi zemlje Inicijative triju mora došle do razine na kojoj je sada zapadna Europa, u tu bi regiju do 2023. samo u infrastrukturu trebalo investirati približno 500 milijardi eura", upozorio je na jednom od panela u okviru poslovnog foruma u Ljubljani. On se održavao paralelno sa summitom Inicijative.

Kako bi 12 zemalja istočne i srednje Europe brže nadoknadile zaostatak za Zapadom na polju energetike, infrastrukture i digitalne ekonomije, na summitu je donesena odluka o uspostavi zajedničkog investicijskog fonda.

Predsjednici zemalja koje sudjeluju u Inicijativi podržali su u završnoj izjavi tu odluku.

Fond je pokrenut na prošlogodišnjem summitu u Bukureštu kako bi se ubuduće lakše financirali prioritetni projekti.

kud ona okom... Žena iz osiguranja pratila predsjednicu u stopu i zaokupila pažnju okupljenih

Najprije su mu pristupile poljske i rumunjske banke, a sada je stvar konkretizirana zaključcima u Ljubljani, odnosno pristupanjem Europske investicijske banke (EIB), dok se još pregovara  s drugim europskim bankama, te sa Svjetskom bankom.

Kako je na summitu u Ljubljani i Brdu kod Kranja istakla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ta se aktivnost uklapa u zajedničku viziju brisanja razlika u razvijenosti između "stare" i "nove" Europe, ne samo preko europskih sredstava nego i dodatnim kapitalom.

Kolinda u Slavoniji OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Kolinda Grabar-Kitarović: Policentričan razvoj ključ demografske obnove Slavonije i Hrvatske

"Viziju koju imamo o brisanju razlika između takozvane stare i novije Europe sada pretvaramo u konkretne projekte koji će se ostvarivati ne samo uz pomoć europskih sredstava, nego i kroz investicijski fond koji smo uspostavili i za koji vjerujem da će biti jedno od važnijih ulagača u naše prostore", poručila je Grabar-Kitarović. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je u Sloveniji, gdje je na summitu Inicijative triju mora sudjelovao kao gost, da su zemlje istočne i srednje Europe koje sudjeluju u Inicijativi dobile samo u zadnjoj perspektivi oko 60 milijardi iz strukturnih fondova, te još 42 milijarde iz Fonda za strateške investicije.

Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Nakon pelješkog mosta dati i izgradnju pruge Rijeka - Budimpešta Kinezima pa kad vidi EU da se i bez njih može i da im Kinezi za vrat pušu samI će nudit novac a i to im bolje nego Kinezi u ... prikaži još! vlastitom dvorištu 😂

 • kamilo.bozic:

  Pernara nisi mogao uvatiti niza rep niza glavu odrediti sta zagovara udanu promjeni tri puta svoj stav potrosena prica.

 • Nikola Turajlić-jaružalo:

  Ne samo da nema napretka, već ni opstanka neovisne države, cijele Jugoisočne Europe i svega svijeta bez ostvarenja mnogobrojnih vizija naše Vrhovnice, Madone Kolinde BBh. Našim domicilnim dvonožnim papkarima i glodarima preostaje da samo zaokruže njeno ime na budućim izborima ... prikaži još! i čekaju Raj zemaljski i za sebe u neovisnoj državi (dvonožni glodari već u ovom bivaju od proglašenja neovisnosti). Bože dobri naš Hrvatski mi dijasporci ćemo puknuti od zavisti što smo ostali bez Raja zemaljskog na rodnoj grudi, zar ne?