Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zemlje Triju mora trebaju 500 milijardi eura ulaganja u infrastrukturu da dostignu zapad'

Kako bi 12 zemalja istočne i srednje Europe brže nadoknadile zaostatak za Zapadom na polju energetike, infrastrukture i digitalne ekonomije, na summitu je donesena odluka o uspostavi zajedničkog investicijskog fonda.
06. lipnja 2019. u 21:31 7 komentara 877 prikaza
Vazil Hudak
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Zemljama Inicijative triju mora potrebna su ulaganja od oko 500 milijardi eura samo u infrastrukturu do 2023. da bi dostigle zapad Europe, rekao je u četvrtak u Ljubljani potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Vazil Hudak

briselske elite Grabar-Kitarović optužuje Mimicu da se otuđio od birača i Hrvatske

"Da bi zemlje Inicijative triju mora došle do razine na kojoj je sada zapadna Europa, u tu bi regiju do 2023. samo u infrastrukturu trebalo investirati približno 500 milijardi eura", upozorio je na jednom od panela u okviru poslovnog foruma u Ljubljani. On se održavao paralelno sa summitom Inicijative.

Kako bi 12 zemalja istočne i srednje Europe brže nadoknadile zaostatak za Zapadom na polju energetike, infrastrukture i digitalne ekonomije, na summitu je donesena odluka o uspostavi zajedničkog investicijskog fonda.

Predsjednici zemalja koje sudjeluju u Inicijativi podržali su u završnoj izjavi tu odluku.

Fond je pokrenut na prošlogodišnjem summitu u Bukureštu kako bi se ubuduće lakše financirali prioritetni projekti.

kud ona okom... Žena iz osiguranja pratila predsjednicu u stopu i zaokupila pažnju okupljenih

Najprije su mu pristupile poljske i rumunjske banke, a sada je stvar konkretizirana zaključcima u Ljubljani, odnosno pristupanjem Europske investicijske banke (EIB), dok se još pregovara  s drugim europskim bankama, te sa Svjetskom bankom.

Kako je na summitu u Ljubljani i Brdu kod Kranja istakla hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ta se aktivnost uklapa u zajedničku viziju brisanja razlika u razvijenosti između "stare" i "nove" Europe, ne samo preko europskih sredstava nego i dodatnim kapitalom.

Kolinda u Slavoniji OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Kolinda Grabar-Kitarović: Policentričan razvoj ključ demografske obnove Slavonije i Hrvatske

"Viziju koju imamo o brisanju razlika između takozvane stare i novije Europe sada pretvaramo u konkretne projekte koji će se ostvarivati ne samo uz pomoć europskih sredstava, nego i kroz investicijski fond koji smo uspostavili i za koji vjerujem da će biti jedno od važnijih ulagača u naše prostore", poručila je Grabar-Kitarović. 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je u Sloveniji, gdje je na summitu Inicijative triju mora sudjelovao kao gost, da su zemlje istočne i srednje Europe koje sudjeluju u Inicijativi dobile samo u zadnjoj perspektivi oko 60 milijardi iz strukturnih fondova, te još 42 milijarde iz Fonda za strateške investicije.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Nakon pelješkog mosta dati i izgradnju pruge Rijeka - Budimpešta Kinezima pa kad vidi EU da se i bez njih može i da im Kinezi za vrat pušu samI će nudit novac a i to im bolje nego Kinezi u ... prikaži još! vlastitom dvorištu 😂

 • kamilo.bozic:

  Pernara nisi mogao uvatiti niza rep niza glavu odrediti sta zagovara udanu promjeni tri puta svoj stav potrosena prica.

 • Nikola Turajlić-jaružalo:

  Ne samo da nema napretka, već ni opstanka neovisne države, cijele Jugoisočne Europe i svega svijeta bez ostvarenja mnogobrojnih vizija naše Vrhovnice, Madone Kolinde BBh. Našim domicilnim dvonožnim papkarima i glodarima preostaje da samo zaokruže njeno ime na budućim izborima ... prikaži još! i čekaju Raj zemaljski i za sebe u neovisnoj državi (dvonožni glodari već u ovom bivaju od proglašenja neovisnosti). Bože dobri naš Hrvatski mi dijasporci ćemo puknuti od zavisti što smo ostali bez Raja zemaljskog na rodnoj grudi, zar ne?