Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Policentričan razvoj ključ demografske obnove Slavonije i Hrvatske

Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena županijska javna priznanja
01. lipnja 2019. u 13:28 6 komentara 482 prikaza
Kolinda u Slavoniji
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u subotu je obilježen Dan Osječko-baranjske županije, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tom je prigodom poručila kako je ravnomjeran i policentričan razvoj Hrvatske ključ demografske obnove Slavonije i cijele države te da će njezina radna skupina na jesen izraditi i predstaviti mjere daljnje fiskalne i funkcionalne decentralizacije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Susret Predsjednice s knezom Albertom II. monako Grabar-Kitarović s knezom Albertom II.: Zajednički interes u turizmu, zelenoj industriji

Predsjednica je istaknula i kako je godinu dana od otvaranja njezina privremenog ureda ta Županija napravila zamjetne razvojne iskorake, pri čemu Vladin projekt Slavonja, Baranja i Srijem "daje dobre razvojne učinke i dati će još bolje".

Ocijenila je kako dosadašnje napore za razvoj poljoprivrede treba još pojačati, jer "hrvatski seljak treba državu koja će mu omogućiti profitabilnu proizvodnju, kako kroz jeftinije kreditiranje i poticajnu poreznu politiku tako i kroz racionalno udruživanje u klastere i zadruge te agrotehnološku pomoć".

Kako bi se zaustavilo iseljavanje potrebna je odlučna i brza državna intervencija, počevši od poticajne porezne politike u prilog investicija i plaća, subvencija i posebnih demografskih  jera za mlade obitelji, u svemu tome odgovornost imaju lokalne zajednice, općine i gradovi, istaknula je predsjednica.

Kolinda Grabar Kitarović predsjednica Grabar-Kitarović: Potrebno je izjednačiti prava Hrvata u mađarskom parlamentu

Grabar-Kitarović: Moramo raditi brzo jer nam vrijeme nije saveznik

Odličnom je ocijenila vijest o rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju, kazavši kako je to "veliki iskorak, jer omogućuje ne samo servisiranje dugova, već i stvarni rast, a još je bolja vijest da se rast BDP-a ne temelji samo na potrošnji, već i na proizvodnji te izvozu".

Izrazila je nadu da se na tome neće stati te da će to biti zalog za rast BDP-a od pet posto "na krilima investicija i izvoza".
Taj rast je dostižan, ali traži još više zajedništva,  organiziranosti i odlučnosti za promjene. Moramo raditi brzo jer nam vrijeme nije saveznik. Zadaća politike je jasna, širiti prostor rada, obrazovanja, kreacije, poduzetništva i demokracije te otvarati put na vanjska tržišta, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebno se obratila mladima koji "ostaju u svome zavičaju gradeći uspješne poduzetničke i životne priče".

Posjet Europskoj agenciji za sigurnost mora KOLINDA GRABAR- KITAROVIĆ Predsjednica na otvaranju Estorilske konferencije u Portugalu

"Treba nam vaš entuzijazam i optimizam. Onima koji su otišli želim reći da povratak ne znači neuspjeh, naprotiv, donesite nam svoje iskustvo, budite kraetori napretka, ne samo u Slavoniji, nego u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je Grabar-Kitarović.

Tolušić: 19 milijardi kuna za projekte u Slavoniji

Izaslanik predsjednika Vlada ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", 19 milijardi kuna Vlada predvidjela za projekte u Slavoniji, kojoj treba kotač zamašnjak za bolji i kvaltietniji život svih stanovnika.

Istaknuo je kako je ta županija, s 1,5 milijardi kuna u posljednje tri godine, najuspješnija po povlačenju sredsva Programa ruralnog razvoja što omogućava da poljoprivrednici ostaju živjeti i raditi  Slavoniji. Naglasio je i kako je u pripremi preko 250 projekata za povećanje konkuretnosti poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji, poput novih farmi, voćnjaka i plastenika.

Kolinda Grabar-Kitarović GRABAR-KITAROVIĆ 'Obitelj isprva nije bila za moju kandidaturu, Mamić nikada nije ništa tražio od mene'

Poljoprivreda u ovoj Županiji ima bezbroj lijepih priča, to je baza i struktura koju moramo čuvati i osigurati da bude još uspješnija u budućnosti, Želimo da poljoprivreda bude prepoznata ne kao nužda već kao prilika, zbog koje se isplati ostati u Slavoniji. Hvala onima koji podržavaju Vladinu politiku prema Slavoniji, a hvala i onima koji je kritiziraju, jer oni nas tjeraju da budemo što bolji, učinkovitiji i uspješniji, poručio je ministar Tolušić.

Anušić: Želimo osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izvijestio je kako je Županija pokrenula niz projekata, poput energetske obnovu zgrada, izgradnje 14 sustava navodnjavanja, regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, novog osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), nove zgrade 1. osječke gimnazije i srednje škola u Donjem Miholjcu, pri čemu vrijednost projekata doseže gotovo tri milijarde kuna, a najveći dio osigurava se iz EU fondova te u suradnji s Vladom RH.

"Želimo osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije. Pokrenuli smo županiju, postavili smo čvrste temelje za razvoj i tu nećemo stati", poručio je Anušić.

U prosjeku stari 43 godine U Srbiji nikad manje stanovnika i nikad starija populacija

Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena županijska javna priznanja.

Tijekom boravka u Osijeku predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Centar za autizam te Dom za stare i nemoćne osobe.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice