Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, naše diplome nisu priznate u Hrvatskoj'

Studenti medicinsko laboratorijske dijagnostike su na nogama...
04. travnja 2018. u 15:02 5 komentara 1371 prikaza
Prosvjed studenata medicine iz Osijeka
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Nećemo dopustiti da nas se ušutka i zastraši! Želimo ukazati na sukob interesa ministra Milana Kujundžića, zbog kojeg diplome Medicinskih fakulteta u Hrvatskoj ne vrijede jednako. Više stotina sadašnjih i budućih magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike žrtve su sustavne diskriminacije. Zbog sukoba interesa, ministar Kujundžić krši nam Ustavom zajamčena prava i onemogućava da budemo jednaki – ustvrdio je Kristijan Šimičić, voditelj inicijative "Studentske diplome jednako vrijede".

Dr. Veronika Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalistica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine. Pomoćnica direktora postala je 2004. Članica je HDZ-a Laušin i Pap Paladino ne može, a u HZZO-u zamjenica i pomoćnica ravnatelja rade sa 68 godina

S flasterima na ustima, studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku okupili su se u srijedu pred, znakovito, autobusnim kolodvorom u Osijeku i poručili da ih se, ne priznavanjem njihovih diploma, tjera u inozemstvo.

- Ministar Kujundžić izvanredni je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, na smjeru medicinske biokemije. Njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive se priznavanju magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike s osječkog fakulteta jer bi tako izgubili monopol na tržištu rada. Zatvoreni su laboratoriji u Pločama, Murskom Sredošću, Prelogu, Makarskoj, zbog nedostatka visokoobrazovanog laboratorijskog kadra, a očigledno je kako on ne nedostaje, nego je ovdje – poručila je studentica Petra Medač, članica Radne skupine za pitanja definiranja djelatnosti magistara MLD-a.

Prosvjed studenata medicine iz Osijeka
1 / 9
Prosvjed studenata medicine iz Osijeka

Naveli su i kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji "jedna osoba vodi čak četiri laboratorija".

- Zašto je samo u Hrvatskoj moguće da jedna osoba može istovremeno biti fizički na četiri radna mjesta, 50-ak kilometara udaljena, i primati plaću na četiri strane, dok stotine sadašnjih i budućih magistara, školovanih za vođenje laboratorija, ne mogu raditi jer im vlastita domovina ne priznaje obrazovanje u Hrvatskoj? - nadovezao se Šimičić.

Dvjestotinjak je studenata MLD-a, inače, na fakultetu u Osijeku.

[video: 24575 / ]

Od svih laboratorijskih djelatnosti, pojašnjavaju, jedino je medicinska biokemija regulirana zakonom.

- Ministarstvo zdravstva, na čelu s ministrom Kujundžićem, nije ažuriralo Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o djelatnostima u zdravstvu, očito zato što ministar zastupa osobne interese malog broja svojih studenata, a na štetu osječkih studenata, koji će biti prisiljeni napustiti Hrvatsku. Apsurdno je da Republika Hrvatska ne priznaje diplome medicinsko laboratorijskih dijagnostičara, a priznaje iste diplome stečene u EU. Stranci mogu raditi u Hrvatskoj, a naši građani, u koje je država investirala, ne mogu – zaključio je Šimičić.

Ministar Kujundžić - Hrvatska kakvu trebamo 'Hrvatska kakvu trebamo' Kujundžić: Liste čekanja problem su hrvatske, ali i svjetske medicine Luka Knezović, jedan od pokretača peticije za produljeno radno vrijeme NSK PRAVA PETICIJA STUDENATA Otvorite NSK i vikendom jer mi i tada učimo HRVATSKA DIJAGNOZA Više je bolesti i troškova jer nema prevencije

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je u Sisku prosvjede osječkih studenata

"To je problem koji se vuče od 2012. i 2013. kad je krenuo taj studij. To je prvenstveno u nadležnosti Ministarstva znanosti, a tada je to učinjeno nedefinirano i neprimjereno i to je problem kojeg treba riješiti. No, ne rješava ga Ministarstvo zdravstva nego Ministarstvo znanosti. Ako je moj grijeh što učim studente u Hrvatskoj pa tako i na Farmaceutskom fakultetu već 20 godina, onda neka ga nosim i na nebu. Prvenstveno sam profesor na Medicinskom fakultetu, a na Farmaceutskom 20-ak godina predajem i plate mi godišnje oko 2.000 kuna, a otkad sam ministar predajem za nula kuna." - rekao je ministar Kujundžić na svečanosti polaganja kamena temeljca za novi središnji paviljon sisačke Opće bolnice. 

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • bizonko1:

    A di ste vi bili 1991. dok je ministar Kujundžić von Malomudi bijo u Njemačkoj, ha?

  • tratincica68:

    najbolje ukinit cilu vladu da je nema i ne postoji.bilo bi nam bolje

  • feel_the_coruption:

    Kujundžić je hrvatski ministar i plenkijeva moralna vertikala, inače čovjek kojega vlastiti kolege iz hdz-a optužuju za dezerterstvo...dezerterska vlada