Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Paladino ne može, a u HZZO-u zamjenica i pomoćnica ravnatelja rade sa 68 godina

– Da je moja privatna firma, ja bih je u njoj ostavio dok god hoda! – kaže ministar Kujundžić za dr. Veroniku Laušin
30. ožujka 2018. u 12:22 41 komentara 9953 prikaza
Dr. Veronika Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalistica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine. Pomoćnica direktora postala je 2004. Članica je HDZ-a
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Dok se javnost zgraža i pita zašto i kako to da u najvećem državnom kliničko-bolničkom centru nema više mjesta za uglednog neurokirurga svjetskog glasa prof. dr. Josipa Paladina kojem Rebro nije produljilo ugovor, u istom tom zdravstvenom sustavu nesmetano rade dužnosnici na administrativnim funkcijama. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Veronika Laušin u travnju će navršiti 68 godina, a pomoćnica ravnatelja za pravne poslove Jasenka Pap u prosincu će navršiti 69 godina.

Josip i Zrinka Paladino Josip Paladino Zašto Rebro više ne treba neurokirurga koji spašava živote kao malo tko

‘Takav je zakon’

Kako stoji na web-stranicama HZZO-a, dr. Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalistica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine, prvo kao kontrolor u Bjelovaru, a 2004. postala je pomoćnica direktora. U imovinskoj pak kartici piše da je članica Hrvatske demokratske zajednice.

Jasenka Pap rođena je 6. prosinca 1949., u HZZO-u je od 1991., a pomoćnicom direktora imenovana je također 2004. godine. U HZZO-u je 2013. zaposlen i njen sin, što je Pap potvrdila Večernjem listu u prosincu 2015. godine, naglasivši da je sve četvero djece visokopozicioniranih djelatnika HZZO-a zaposlenih u to vrijeme u HZZO-u tamo došlo putem javnih natječaja.

Dr. Veronika Laušin rođena je 11. travnja 1950., a u HZZO je došla kao specijalistica medicine rada iz doma zdravlja 1994. godine. Pomoćnica direktora postala je 2004. Članica je HDZ-a
1 / 6
Josip Paladino

Kako gleda na to da za dužnosnike u administraciji koja se ne smanjuje ima mjesta, a za vrhunske neurokirurge u zemlji s velikim odljevom doktora nema, pitali smo resornog ministra Milana Kujundžića. Ponovio je da bolnice kreiraju svoju kadrovsku politiku te im, kad je riječ o ljudima iznad 65, prema vlastitim potrebama, koncepciji i izvršenosti posla produljuju ugovor ili ne.

– Takav je zakon. Ne mogu ja lupati šakom o stol i odlučivati mimo zakona! – brani se Kujundžić. Za dr. Laušin pak kaže da je velika stručnjakinja: – Da je moja privatna firma, ja bih je u njoj ostavio dok god hoda! Toliko u dušu zna složene poslove na kojima radi – uvjerava ministar.

Josip Paladino Neurokirurg Bogat i buran život: tko je Josip Paladino

Jedan od njegovih prethodnika i svojedobno ravnatelj HZZO-a, Siniša Varga navodi da je dr. Laušin u njegovu mandatu bila pomoćnica za medicinu rada, za što je, kaže, najviše educirana. Varga bez puno filozofiranja priznaje:

– Ravnatelji i zamjenici ravnatelja dolaze po javnom natječaju, da, ali u posljednjih 25 godina to je stvarno politička funkcija!

‘One su državni dužnosnici’

Iz HZZO-a su nam jučer kratko odgovorili na upit zbog čega su HZZO-u nužni zamjenica i pomoćnica ravnatelja i nakon navršenih 65 godina života: “Zamjenica ravnatelja i pomoćnici ravnatelja HZZO-a državni su dužnosnici u skladu sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a ne državni službenici u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Svoju dužnost obavljaju na temelju mandata na koji su imenovani od strane Vlade Republike Hrvatske, a sve u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju.”

Iz Vlade do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanje zašto su produljili ove mandate.

Josip Paladino MIslav Šimatović Paladino je potvrda da vlastodršci zaziru od sposobnih Josip Paladino i kbc se oglasio Paladino će raditi u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina Neurokirurg Paladino već dobio novu ponudu: 'Ako me ne žele na Rebru, otići ću drugamo'
Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar bozze69
  bozze69:

  ja bih se zahvalio svima s navršenih 68 godina ako su na državnom proračunu s tim da mogu u mirovinu ili u privatni sektor.zanimljivo kako se ekipa s mješalice,armirači,keramičari...ne guraju raditi preko 68. iako je razlika između plaće od 5000 ... prikaži još!0 i mirovine od 2000 osjetno velika.s druge strane postoje zanimanja gdje bi najrađe,zbog pohlepe ,radili do smrti,normalno uz dobra beriva i malo psihofizičkih napora.

 • Avatar southman
  southman:

  Opet Paladino !?

 • zanaše1:

  Kaj nije dosta histerije oko jednog liječnika kakvih. Ima na desetine po bolnicama svaki u svom području medicine i ne kmeče kad odlaze u penziju. A ako bog Paladino u svojih 42 g.prakse nije odgojio barem jednog liječnika jednakog ili ... prikaži još! boljeg od sebe jer to bi mu trebao biti največi uspjeh u karijeri a to nismo čuli ni od njega ni od Zrinke. Zato nek prestane kmečat skupa sa arhitekticom Zrinkom