Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici DP-a traže ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona: 'Protusocijalan je i organski vrijeđa ljudsko dostojanstvo'

Zastupnica Karolina Vidović Krišto govoreći o Ovršnom zakonu rekla je kako je neukusno tako se iživljavati nad hrvatskim građanima i protuustavno pa su stoga i podigli ustavnu tužbu
17. studenoga 2020. u 14:32 1 komentara 1736 prikaza
Zagreb: Predstavnici oporbenih klubova predstavili prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Saborski zastupnici Domovinskog pokreta Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto izvijestili su u utorak da su podnijeli prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Ovršnog zakona s Ustavom i zatražili od Ustavnog suda njegovo ukidanje po hitnom postupku.

Tomislav Merčep OSUĐENI RATNI ZLOČINAC Preminuo je Tomislav Merčep

Također predlažu da se u roku od tri mjeseca donese novi ovršni zakon koji će biti u skladu s Ustavom.

Vrkljan je, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo kako je nepodnošljivo gledati sustavno uništavanje stotina tisuća hrvatskih građana koje provode HDZ i SDP i njihovi koalicijski partneri.

Ogromna većina je obespravljenih, a političke elite su već 20 godina otuđene i vlastohlepne, gramzljive i korumpirane, izdale su samu ideju stvaranja hrvatske države. Nažalost, uspjeli su uvjeriti i 52 posto hrvatskih građana da ne izađu na izbore koji su svjesni u kakvom društvu živimo, ustvrdio je Vrkljan. 

Dolazak na Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država Europske unije Bugarska ministrica Zgrozila javnost! 'Ne možete ići u EU i veličati diktatora Tita'

Takav ovršni zakon, kao u Hrvatskoj, ne postoji ni u jednoj zemlji EU-a, protusocijalan je i organski vrijeđa ljudsko dostojanstvo, istaknuo je Vrkljan dodao i kako se ne mogu pomiriti da budemo građani drugog reda u EU.

Zahtijevamo punu primjenu europskog standarda na sve hrvatske državljane, poručio je Vrkljan. Izrazio je dvojbu u neovisnost predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića ustvrdivši kako smo suočeni s nizom nedoumica koje je izazvao u proteklih mjesec dana pa je primjerak ustavne tužbe dostavljen svakom od ustavnih sudaca ponaosob.  

Zastupnica Karolina Vidović Krišto govoreći o Ovršnom zakonu rekla je kako je neukusno tako se iživljavati nad hrvatskim građanima i protuustavno pa su stoga i podigli ustavnu tužbu

Slavonski Brod: Zbog prilazne ceste trgovina Lidla već dva mjeseca čeka otvaranje NERADNI DAN Sutra se prvi put obilježava novi državni praznik, doznajte kako rade trgovine

Ustvrdila je kako je Ovršni zakon protivan prvom članku Ustava, jer je formuliran tako da se hrvatskim državljanima nepravedno i grubo nanosi materijalna šteta koju provode odabrani javni bilježnici i odvjetnički uredi u sprezi s bankovnim sustavom i velikim komunalnim tvrtkama.

Troškovi ovrhe su i do 300 posto veći od samog duga što je neprihvatljivo, upozorila je i dodala da socijalno pravedan zakon mora ograničiti troškove ovršnog postupka i biti formuliran da jednako budu zaštićeni dužnik i vjerovnik

Navela je kako treći članak Ustava jamči jednakost, socijalnu pravdu i vladavinu prava, a Ovršnim se zakonom provodi prisilna naplata dugovanja, obiteljima se uskraćuje pravo na dom.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Ivan Grozni:

    Naravno da je protustavan . Puno odredbi ovršnog zakona u direktnom su sukobu sa točkama ustava . DP je jedina stranka koja može tražiti njegovo ukidanje jer nisu sudjelovali ni u donošenju istog . Sve ostale stranke sudjelovale su u ... prikaži još!u pljački hrvatskog stanovništva . Većina direktno !