Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatražili ukidanje

Zastupnici DP-a traže ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona: 'Protusocijalan je i organski vrijeđa ljudsko dostojanstvo'

Zagreb: Predstavnici oporbenih klubova predstavili prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.11.2020.
u 14:32

Zastupnica Karolina Vidović Krišto govoreći o Ovršnom zakonu rekla je kako je neukusno tako se iživljavati nad hrvatskim građanima i protuustavno pa su stoga i podigli ustavnu tužbu

Saborski zastupnici Domovinskog pokreta Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto izvijestili su u utorak da su podnijeli prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Ovršnog zakona s Ustavom i zatražili od Ustavnog suda njegovo ukidanje po hitnom postupku.

Također predlažu da se u roku od tri mjeseca donese novi ovršni zakon koji će biti u skladu s Ustavom.

Vrkljan je, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo kako je nepodnošljivo gledati sustavno uništavanje stotina tisuća hrvatskih građana koje provode HDZ i SDP i njihovi koalicijski partneri.

Ogromna većina je obespravljenih, a političke elite su već 20 godina otuđene i vlastohlepne, gramzljive i korumpirane, izdale su samu ideju stvaranja hrvatske države. Nažalost, uspjeli su uvjeriti i 52 posto hrvatskih građana da ne izađu na izbore koji su svjesni u kakvom društvu živimo, ustvrdio je Vrkljan. 

Takav ovršni zakon, kao u Hrvatskoj, ne postoji ni u jednoj zemlji EU-a, protusocijalan je i organski vrijeđa ljudsko dostojanstvo, istaknuo je Vrkljan dodao i kako se ne mogu pomiriti da budemo građani drugog reda u EU.

Zahtijevamo punu primjenu europskog standarda na sve hrvatske državljane, poručio je Vrkljan. Izrazio je dvojbu u neovisnost predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića ustvrdivši kako smo suočeni s nizom nedoumica koje je izazvao u proteklih mjesec dana pa je primjerak ustavne tužbe dostavljen svakom od ustavnih sudaca ponaosob.  

Zastupnica Karolina Vidović Krišto govoreći o Ovršnom zakonu rekla je kako je neukusno tako se iživljavati nad hrvatskim građanima i protuustavno pa su stoga i podigli ustavnu tužbu

Ustvrdila je kako je Ovršni zakon protivan prvom članku Ustava, jer je formuliran tako da se hrvatskim državljanima nepravedno i grubo nanosi materijalna šteta koju provode odabrani javni bilježnici i odvjetnički uredi u sprezi s bankovnim sustavom i velikim komunalnim tvrtkama.

Troškovi ovrhe su i do 300 posto veći od samog duga što je neprihvatljivo, upozorila je i dodala da socijalno pravedan zakon mora ograničiti troškove ovršnog postupka i biti formuliran da jednako budu zaštićeni dužnik i vjerovnik

Navela je kako treći članak Ustava jamči jednakost, socijalnu pravdu i vladavinu prava, a Ovršnim se zakonom provodi prisilna naplata dugovanja, obiteljima se uskraćuje pravo na dom.

Komentara 1

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
16:02 17.11.2020.

Naravno da je protustavan . Puno odredbi ovršnog zakona u direktnom su sukobu sa točkama ustava . DP je jedina stranka koja može tražiti njegovo ukidanje jer nisu sudjelovali ni u donošenju istog . Sve ostale stranke sudjelovale su uu pljački hrvatskog stanovništva . Većina direktno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije