Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAČINA POTRESA

Zašto se razlikuju podaci EMSC-a i naše Seizmološke službe

Radovi na zgradama stradalima u potresu i raščišćavanje ulica još traje.Radnici Zagrebačkih cesta uklanjaju šutu i građevinski otpad
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/9
23.04.2020.
u 11:30

EMSC nema svoje instrumente već se samo oslanjaju na objave iz drugih postaja. Ponekad "promaše" i za cijeli stupanj magnitude nekog potresa - objašnjava Tomislav Fiket iz Seizmološke službe Republike Hrvatske

Novi potres zatresao je Zagreb i uplašio gotovo sve njegove stanovnike, a mnogi su se mogli zakleti da se radi o najjačem koji su osjetili od onog kobnog prije točno mjesec dana. Brzo su pristigle i nove brojke: Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) javlja o brojci 3,5 stupnjeva po Richteru s epicentrom u blizini centra grada, dok Seizmološka služba dostavlja nešto drukčije podatke: 3,2 stupnjeva, a "grunulo je", kao i do sad, oko Markuševca.

Koji su onda pravi podaci, pitaju se mnogi, i zašto uopće dolazi do ove razlike? Zagrebački seizmolozi odgovaraju na to pitanje. Ukratko, njihovi europski kolege oslanjaju se na dojave automatske analize, dok naša ekipa provodi nešto više vremena na dubinsku i ručnu provjeru kako bi podaci bili stopostotno točni. 

 - EMSC je Europsko-mediteranski seizmološki centar koji u realnom vremenu prima informacije niza seizmoloških službi u Europi, uključujući i naše, te objavljuje automatske lokacije. Oni nemaju svoje instrumente već se samo oslanjaju na objave iz drugih postaja. Ponekad "promaše" i za cijeli stupanj magnitude nekog potresa, a i lokacija dolazi automatski. Preliminarne objave zatim se s vremenom "peglaju" kako dolaze novi podaci - objašnjava Tomislav Fiket iz Službe, a dodaje da njihova ekipa svoju obradu radi ručno, pa je zato točnija.

- Mi za sad nemamo direktne objave automatske analize, sve naše informacije kontrolira i analizira seizmolog. Automatska lokacija je odlična za brzo informiranje, ali Civilnoj zaštiti dajemo prekontrolirane rezultate da bi znali reagirati na pravi način. Do razlike u magnitudi može doći zbog razlike u podacima koje se koristi (broj seizmoloških postaja, model kojim se računa lokacija i sl) - ističe Fiket, a kaže da i njihova služba dobiva te iste preliminarne podatke, ali ne žele s njima izlaziti u javnost dok ne "ispeglaju" one najtočnije. 

 

Ključne riječi

Komentara 3

KL
klamerko
12:14 23.04.2020.

Ma kako "oko Markuševca"? I što to znači uopće "oko Markuševca"? Čak i da su svi podaci EMSC-a krivi onda, tada EMSC jako griješi, možda i za 10 km u vezi lokacije. Ja lijepo molim točnu zemljopisnu širinu i dužinu u minutama, jer u minutama na EMSC-u i daju podatke. Inače da su toliko neprecizniji grunuli bi broj u stupnjevima koji je plus minus 50 km s obzirom na pravu lokaciju koju bi i dva djeda od 90 godina na dvije različite lokacije u 10 sekundi znali unijeti u sustav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije