Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto se razlikuju podaci EMSC-a i naše Seizmološke službe

EMSC nema svoje instrumente već se samo oslanjaju na objave iz drugih postaja. Ponekad "promaše" i za cijeli stupanj magnitude nekog potresa - objašnjava Tomislav Fiket iz Seizmološke službe Republike Hrvatske
23. travnja 2020. u 11:30 3 komentara 4552 prikaza
Radovi na zgradama stradalima u potresu i raščišćavanje ulica još traje.Radnici Zagrebačkih cesta uklanjaju šutu i građevinski otpad
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Novi potres zatresao je Zagreb i uplašio gotovo sve njegove stanovnike, a mnogi su se mogli zakleti da se radi o najjačem koji su osjetili od onog kobnog prije točno mjesec dana. Brzo su pristigle i nove brojke: Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) javlja o brojci 3,5 stupnjeva po Richteru s epicentrom u blizini centra grada, dok Seizmološka služba dostavlja nešto drukčije podatke: 3,2 stupnjeva, a "grunulo je", kao i do sad, oko Markuševca.

Koji su onda pravi podaci, pitaju se mnogi, i zašto uopće dolazi do ove razlike? Zagrebački seizmolozi odgovaraju na to pitanje. Ukratko, njihovi europski kolege oslanjaju se na dojave automatske analize, dok naša ekipa provodi nešto više vremena na dubinsku i ručnu provjeru kako bi podaci bili stopostotno točni. 

Novi potres u Zagrebu JAČINE 3,2 STUPNJEVA Novi potres u Zagrebu: 'Jedan od najjačih nakon onog velikog'

 - EMSC je Europsko-mediteranski seizmološki centar koji u realnom vremenu prima informacije niza seizmoloških službi u Europi, uključujući i naše, te objavljuje automatske lokacije. Oni nemaju svoje instrumente već se samo oslanjaju na objave iz drugih postaja. Ponekad "promaše" i za cijeli stupanj magnitude nekog potresa, a i lokacija dolazi automatski. Preliminarne objave zatim se s vremenom "peglaju" kako dolaze novi podaci - objašnjava Tomislav Fiket iz Službe, a dodaje da njihova ekipa svoju obradu radi ručno, pa je zato točnija.

- Mi za sad nemamo direktne objave automatske analize, sve naše informacije kontrolira i analizira seizmolog. Automatska lokacija je odlična za brzo informiranje, ali Civilnoj zaštiti dajemo prekontrolirane rezultate da bi znali reagirati na pravi način. Do razlike u magnitudi može doći zbog razlike u podacima koje se koristi (broj seizmoloških postaja, model kojim se računa lokacija i sl) - ističe Fiket, a kaže da i njihova služba dobiva te iste preliminarne podatke, ali ne žele s njima izlaziti u javnost dok ne "ispeglaju" one najtočnije. 

 

ZATVOR ZA ZLODUHE?
Otkrivena tajna 'Paklenog zdenca': Speleolozi se spustili u jamu koju od straha izbjegavaju mještani
Ljetopis na kotačima
Nezaboravno ljeto
Ljetopis na kotačima: Sve lampice svjetlile su crveno, ali riskirali su i naposljetku dobili nezaboravno iskustvo
  • klamerko:

    Ma kako "oko Markuševca"? I što to znači uopće "oko Markuševca"? Čak i da su svi podaci EMSC-a krivi onda, tada EMSC jako griješi, možda i za 10 km u vezi lokacije. Ja lijepo molim točnu zemljopisnu širinu i dužinu ... prikaži još! u minutama, jer u minutama na EMSC-u i daju podatke. Inače da su toliko neprecizniji grunuli bi broj u stupnjevima koji je plus minus 50 km s obzirom na pravu lokaciju koju bi i dva djeda od 90 godina na dvije različite lokacije u 10 sekundi znali unijeti u sustav!