Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistički koridori

Zašto je Kurz zaboravio Hrvatsku?

Sebastian Kurz
Foto: BKA - Arno Melicharek
1/2
09.05.2020.
u 12:36

Za Kurza, vjerojatno, Hrvatska ne ulazi u kategoriju uspješnih zemalja u borbi protiv koronavirusa.

Pokrenuti ekonomiju, počevši od turizma, ali uz držanje pod kontrolom širenja koronavirusa, tema je koju je pokrenuo austrijski kancelar Sebastian Kurz obrativši se uspješnim zemljama u botbi protiv pandemije. Među njima nema Hrvatske. Kurz je videokonferencijom nazvao premjere Grčke, Danske, Češke, Norveške, Australije, Singapura, Izraela i Novog Zelanda. Dakle devet zemalja bi trebalo imati međusobne sigurne koridore za turiste.

Kurz je izdvojio te zemlje jer su se one “prve pokrenule” (First Movers) i hitno i učinkovito djelovale u suzbijanju širenja virusa Covid-19. Dakako, budući turisti bi se trebali podvrgnuti zdravstvenoj kontroli na zračnim lukama i pridržavati se sigurnosnih mjera, prije svega paziti na udaljenost među osobama. Beč namjerava upotrijebiti metodu hitnih analiza koje u roku od tri sata donose rezultate o tome je li netko pozitivan ili nije na koronavirus. Izrael također eksperimentira brze metode analize koji bi zrakoplovnim kompanijama jamčile da neće dovesti zaražene putnike do mjesta na koja su se uputili.

Premijeri Kurz (Austrija), Netanyahu (Izrael), Mette Frederiksen (Danska), Morrison (Australija), Lee Hsien Loong (Singapur)…razgovarali su o projektu slobodnog kretanja između njihovih zemalja uz poduzimanje potrebnih mjera sigurnosti. Bio bi to nekom vrstom “Schengena devetorice” za putovanje među njima uz imunitetsku vizu, a Wall Street Journal drži kako bi se taj plan mogao ostvariti u roku od nekoliko tjedana. Podsjetimo da Austrija ima nešto više od 600 premuniluh od koronavirusa, Danska oko 500, Češka 250, Norveška 200, Grčka 150, kao i Izrael, Australija oko 100, a Singapur i Novi Zeland po oko 20 preminulih.

Za Kurza, vjerojatno, Hrvatska ne ulazi u kategoriju uspješnih zemalja u borbi protiv koronavirusa.

Ključne riječi

Komentara 40

ZA
zagabria5
12:57 09.05.2020.

Austrijanci nas nikad nisu smatrali ravnopravnima, uvijek smo njihova kolonija. Da ne govorim šta njihove firme i banke rade po Hrvatskoj nekažnjeno. Trebamo se otarasiti te ovisnosti o AU, to je bila čista okupacija Hrvatske, a to što su možda manje rušili nego Otomani ne znači da nije bila okupacija

SK
SkvikiZg
12:53 09.05.2020.

Kurz nije zaboravio Hrvatsku. On dobro zna ako nas spomene Austrijanci ce nahrupiti na nase more i nece ostaviti € u Austriji.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
13:01 09.05.2020.

Sinoć je Kurz ponovno dao izjavu o slobodnom kretanju turista između sigurnih zemalja. Izričito je spomenuo Njemačku. Naravno, jasno je zbog čega. Nijemci su najbrojniji austrijski gosti i to u svim godišnjim dobima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije