Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Turizam najveći gubitnik: Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

Naglašavaju velik udio turizma u BDP-u te stratešku ulogu hotelijerstva u turističkoj branši i traže prihvaćanje njihovih prijedloga kako bi se što prije mogli vratiti normalnom radu.
07. svibnja 2020. u 10:20 1 komentara 373 prikaza
Luksuzni hotel Valamar Lacroma
Foto: Zvonimir Pandza/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Udruženje hotelijera Hrvatske gospodarske komore (HGK) zatražilo je u četvrtak od Vlade nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta za još tri mjeseca, te hitno otvaranje granica.

Konvoj kamiona čeka polazak prema Srbiji i BiH NASTAVAK POSLOVANJA HGK od Stožera zatražila popuštanje mjera za još dvije djelatnosti

Predsjednica Udruženja hotelijera HGK Josipa Jutt Ferlan kaže da je zaraza uspješno zaustavljena te da hotelijeri kreću u ponovno pokretanje poslovanja. Dodaje, međutim, kako će turizam u aktualnoj krizi biti najveći gubitnik i da će se oporavak u nekim segmentima oduljiti i do godine dana.

"Stoga tražimo hitno otvaranje granica kako bi se potaknula turistička putovanja i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta na još tri mjeseca, jer hotelijeri još uvijek neće ostvarivati dostatan prihod kroz iduća tri mjeseca, kojim bi samostalno mogli pokrivati plaće svojih zaposlenika. Izuzetno je važno da u ovom sektoru očuvamo radna mjesta, jer je nove i kvalitetne zaposlenike teško pronaći“, istaknula je Jutt Ferlan.

trgovine KORONAKRIZA HGK predložio plan za olakšavanje mjera: 'Otvorite trgovine, obrte, promet, vrtiće'

U pismu Vladi ističe se i uporaba beskontaktnog poslovanja, naročito kod prijave gostiju. No, da bi se to ostvarilo, upozoravaju hotelijeri, treba žurno doraditi pravilnik o prijavi i odjavi gostiju u smještajne objekte tako da se jasno definira mogućnost primjene "digital check-in" prijave gostiju, čime bi im se pružio dodatan osjećaj sigurnosti.

Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske tvrtke otvoriti jedan do dva hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore drugi val mjera pomoći gospodarstvu HGK: Oslobađanje tvrtki od davanja, a ne odgoda

Naglašavaju velik udio turizma u BDP-u te stratešku ulogu hotelijerstva u turističkoj branši i traže prihvaćanje njihovih prijedloga kako bi se što prije mogli vratiti normalnom radu.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti