Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zabrana spomenika koji veličaju agresiju na Hrvatsku

Riječ je o prvom formalnom dokumentu koji ide za provedbom preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću
13. listopada 2018. u 07:07 192 komentara 37160 prikaza
Grob Vukašina Šoškočanina, četničkog zapovjednika
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva u javnu je raspravu pustilo prijedlog procjene učinaka izmjena Zakona o grobljima na temelju kojih bi se s groblja u Hrvatskoj trebali ukloniti spomenici s natpisima koji propagiraju ideje na kojima se temeljila oružana agresija na Hrvatsku, kao i natpisi kojima se veliča sama agresija ili velikosrpstvo. Donošenje zakona planirano je do polovice iduće godine, a Ministarstvo očekuje kako će svi nadgrobni spomenici s neprihvatljivim porukama biti uklonjeni do kraja 2020.

Beskućnik/Ilustracija SPLIT Bivši branitelj i teški invalid odbio vojnu mirovinu, a sada ga deložirali iz kuće

Preporuke iz veljače

Na spomenike koji veličaju velikosrpsku agresiju već dulje vrijeme upozoravaju braniteljske udruge, koje ih smatraju uvredom za žrtve, a najčešće je spominjan onaj Vukašinu Šoškočaninu u Borovu selu. U dokumentu koji je Ministarstvo graditeljstva pustilo u javnu raspravu stoji kako je riječ o provedbi preporuka Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. To Vladino vijeće preporuke je izradilo još u veljači, a najava izmjena Zakona o grobljima prvi je formalni korak koji je neko ministarstvo poduzelo kako bi ih provelo u praksi.

Iako je neposredan povod za osnivanje tog vijeća bila spomen-ploča za poginule HOS-ovce s natpisom “Za dom spremni” koja je neposredno prije osnivanja Vijeća iz Jasenovca premještena u Novsku, još je nejasno što će se dogoditi s dijelom preporuka koje se odnose na taj ustaški pozdrav. Vijeće je, naime, utvrdilo je da je ZDS moguće isticati samo u prigodama u kojima se komentira poginule HOS-ovce.

BIVŠI MINISTAR 'Koja sam ja budala bio, mogao sam malo švercati i danas postati branitelj'

Zaključilo je i da se isticanje tog pozdrava u javnosti može djelotvorno kazniti na temelju važećih zakona, ali i preporučilo da se oni ipak preciziraju kako bi oni kojima je do isticanja ZDS-a znali kakve će posljedice zbog toga trpjeti. O preciziranju tih odredbi među vladinim se resorima razgovara, no neslužbeno se može čuti, još nije odlučeno hoće li se ići prema izmjenama Kaznenog zakona ili će se tek precizirati prekršajne norme, koje su do sada dovodile do vrlo neujednačene sudske prakse.

Međutim, u neslužbenim razgovorima stječe se dojam da u HDZ-ovim resorima prilično nevoljko pristupaju tom problemu. Dapače, u resoru pravosuđa može se čuti kako su preporuke prije svega stvar Zakona o prekršajima, koji je u nadležnosti unutarnjih poslova. U MUP-u, pak, neslužbeno argumentiraju da je prilagodba zakona stvar pravosuđa, koje bi trebalo detektirati i analizirati probleme u sudskoj praksi da bi se moglo pristupiti zakonskim izmjenama.

dubrovnik Prošlo je 27 godina Na današnji dan '91 počeo agresorski napad na Dubrovnik

HDZ taktizira

No, dok HDZ-ovi resori taktiziraju, u akciju je neočekivano krenulo ministarstvo koje vodi Predrag Štromar iz partnerskog im HNS-a, koji je u vrijeme osnivanja Vijeća kao oporbena stranka vrlo glasno prosvjedovao zbog nečinjenja Vlade oko ploče u Jasenovcu. A iz tog ministarstva priznaju kako im je namjera upravo potaknuti resore koje vode ministri “starijeg” partnera da odrade posao na provedbi onoga što je preporučilo “Vijeće za prošlost”.

– Preporuke Vijeća nisu obvezujuće, ali činjenica je da je upravo HNS isticao kako su neke stvari neprihvatljive. No, sve se nekako stišalo pa smo odlučili da mi prvi iziđemo sa zakonom o grobljima i tako budemo poticaj i drugim resorima koji bi trebali provesti preporuke – kažu u Ministarstvu graditeljstva.

>> Pogledajte kako izgleda svakodnevica u 'Gradu heroju'

 

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • bakulušić:

    Kada će biti zabranjeni Speedy Gonzales i četnički komentari na portalima?

  • Gomila:

    Srboslavci zavijaju kao gladni vukovi

  • Gomila:

    izgleda Plenkovic uvidio da ce izgubit stolicu