Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pomor periski u Jadranu, očajni znanstvenici traže uzroke

U Splitsko-dalmatinskoj županiji već se pripremaju ploče s upozorenjima za ugrožena područja jer plemenita periska endem je Sredozemlja i od neprocjenjive važnosti za život u moru.
17. rujna 2019. u 23:12 11 komentara 837 prikaza
Periska
Foto: Screenshot/HRT

U Sredozemlju i u Jadranu zabilježen je pomor periski, najveće mediteranske školjke koja će se bez pomoći čovjeka teško oporaviti.

Morske zvjezdače i 'vatreni crv' PREDATOR Znanstvenice o 'vatrenom crvu': Otrovni su, proždrljivi, opasni za ljude i morske zvjezdače

Polagano nestaju od samog juga do sjeverozapadnih otoka Zadarske županije, a viši kustos Prirodoslovnog muzeja Split Josip Boban izjavio je z HRT kako se u njih smještaju drugi organizmi jer se ne zatvaraju.

U Omišlju je počela bitka za svaku školjku, a znanstvenici kažu da je već trećina uginula.

- Jedinke koje su preživjele mogu biti ključ oporavka i moramo ih zaštititi - kazao je Tomislav Šarić iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Ne zna se primarni uzrok njihova ugibanja - dok su bakterija i parazit pronađeni u uginulim mediteranskim periskama, u našima se pojavljuju tek ponegdje. Zaštićene školjke ugibaju, a očajni znanstvenici traže uzroke i načine zaštite preživjelih.

zemlja na rubu izumiranja Novo otkriće: Prije 2 milijarde godina zamalo je nestao sav život na Zemlji

- Ovakva situacija poziva hitne mjere zaštite. Mislim da na ušću Cetine kompletno treba drugačije oblikovati način na koji se vrši nasipavanje plaže, dakle, pijesak se više ne smije vaditi iz područja gdje obitavaju - ističe oceanografkinja JU SDŽ More i krš Elena Kurtović Mrčelić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji već se pripremaju ploče s upozorenjima za ugrožena područja jer plemenita periska endem je Sredozemlja i od neprocjenjive važnosti za život u moru, javlja HRT.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar LieDetector
  LieDetector:

  Ovo nitko ne cita i ne komentira! Navijam za periske da se oporave Boze daj.

 • Avatar lola lola
  lola lola:

  Zabrinuti su jedino jer su skoljke delicije na stolu, to je jedini razlog.

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Veoma je slaba kontrola staništa a na istima nema nikakvih ploča.