Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZALI RAČUNE

Za troškove gostiju u Costabelli od 2009. plaćeno 941.460 kuna

Villa Costabella
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/7
21.07.2016.
u 07:45

Iz priloženih računa ne može se vidjeti tko je napravio troškove, a na računima za catering ne vidi se na što se točno oni odnose

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) omogućila je jučer novinarima uvid u račune koje je platila od 2009. dosad za troškove gostiju u Villi Costabella, o čemu se ovih dana vodi rat na relaciji Most – SDP. Povod tom ratu otkriće je o boravku i troškovima boravka opozvanog premijera i njegove obitelji u toj državnoj vili. No iz većine računa koje je AKD dao na uvid, uz dopuštenje MUP-a, ne može se doznati tko je napravio te troškove kao ni na što se točno oni odnose.

Isto tako neki su troškovi nastali, primjerice, 2015. godine, a plaćeni su ove godine pa su zbrojeni u ukupan iznos troškova za ovu godinu. Što se tiče 2016., najveća faktura iznosi 63.095,90 kuna i odnosi se na uslugu posluživanja iz hotela Četiri opatijska cvijeta od 14. do 30. lipnja.

To je jedini račun od mnogobrojnih računa za catering za goste vile koji ima barem nekakvu specifikaciju. Tako je navedeno da je za čišćenje vile u tom periodu plaćeno 7250 kuna, a za pranje i peglanje 1993 kune. Za usluge cateringa za osiguranje, koje je, ovisno od danu, činilo od šest do osam osoba, plaćeno je 33.900 kuna, a catering za goste vile koštao je 19.892 kune. U tom je razdoblju, prema dostupnim podacima, u vili boravio Orešković s obitelji. On je inače rekao da će podmiriti troškove koji se odnose na njega i članove njegove obitelji za boravka u Costabelli.

U 2015., primjerice, računi za usluge posluživanja iznosili su 20.439 kuna (datum računa je 31. srpnja) i 24.897 kuna (22. srpnja). Na nekim je računima navedeno, primjerice, da su to troškovi boravka delegacije Iraka, taj račun iz 2013. iznosi 97.908 kuna. Na poleđini nekih računa rukom je pak napisano: gosti MUP-a, Vlada RH.

Na računima za posluživanje nije navedeno što se jelo i pilo, no na računima iz trgovina vidi se da su korisnici vile naručivali, osim uobičajenih namirnica, i vrlo skupa alkoholna pića ili vina, a na jednom računu iz 2009. vidi se da su kupovane i cigarete. Jedan od neobičnih troškova su i ping-pong loptice. Ukupno je od 2009. dosad AKD za troškove gostiju Ville Costabella platio 941.460 kuna, rast tih troškova počeo je 2012.     

>> Costabella je najmanji problem AKD-a

Komentara 6

TV
tvrdapixa
09:04 21.07.2016.

U mojoj firmi bila inspekcija, ako na računu nije pisala specifikacija odmah me oderali kaznom. A ovakvi računi bez detaljnje specifikacije - bogom dani za lopovluk. Tko bi se usudio prekontrolirati jel neki glavonja jeo deset ili dvadeset puta?! Inače, transparentnost kod nas znači NOSITI TRANSPARENTE!!!

DU
Deleted user
08:49 21.07.2016.

"...rast tih troškova počeo je 2012." Hm, ogledalce, ogledalce reci mi tko je bio od 2012. na vlasti... Pametnome dosta!

DO
doktorica
07:55 21.07.2016.

jeli su kavijar i oblizeke,nisu oni obično "pučanstvo"pa da jedu obična hrvatska jela,...Trebalo je vratiti sve vile pravim vlasnicima kojima se oduzelo nacionalizacijom, vratiti oduzeto i pokradeno!Sramota je da sada nasljednici ne mogu do svoje djedovine nego naši novokomponirani političari glume nekakve bogatune.Ako nema izvornih vlasnika onda treba takove vile pretvoriti u hotele pa zarađivati na njima .A političari neka si lijepo plate boravak kao i svi drugi!Dosta je bilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije