Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEME ZLA Čelnik Hrvatskog seljačkog saveza Ž. Mavrović:

Ž. Mavrović: GMO i ekologija su isto kao da je papa čitao Hitlera

21.04.2009.
u 12:39

Sjeme zla, obmane i nečega što ne može donijeti dobro čovječanstvu. To je GMO. Suživot s GMO-om u priči s ekološkom proizvodnjom bilo bi nešto poput toga da je papa Ivan Pavao II. pročitao malo Hitlerove spise i zatim se išao duhovno obnavljati, kazao je Željko Mavrović, čelnik Hrvatskog seljačkog saveza i tvrtke Eko-Mavrović, demonstrativno danas napustivši radionicu o suživotu GMO-a s ekološkom poljoprivredom, koju je na osječkom Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo održao međunarodni konzultant Jeremy Sweet.

Utjecaj novca
Britanac poznat po veličanju GM hrane, koja “ide i s ekološkom, a kamoli ne s konvencionalnom poljoprivredom”, zabrinuo je Mavrovića, sve uvjerenijeg da je radionica novi pokušaj zagovaranja GMO-a u Hrvatskoj, čija bi sjetva mogla početi još ovoga proljeća.

To više što je radionica održana u jednoj od rijetkih hrvatskih županija koje još nisu rekle ne GMO-u jer se, kako tvrde osječki zeleni, u hrvatskoj žitnici i te kako osjeća utjecaj kompanija poput GMO aferama sklonih Monsanta ili Pioneera.

Hrvati, naime, još pamte aferu koja je dovela do milijunskih odšteta seljacima za uništenje Pioneerova GM kukuruza, dok se dio ekologa u nas i danas pita je li s hrvatskih oranica iskorijenjeno i posljednje GM zrno.

No, otkako je 2005. u Hrvatskoj na snagu stupio zakon o GMO-u, usklađen s EU, koji dopušta sijanje GMO-a u pokusne svrhe ili pak na zasebnim područjima u posebnim uvjetima i uz posebne dozvole, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Stjepan Mikolčić kaže da njegovo ministarstvo dosad za to nije dobilo nijedan zahtjev niti izdalo ijednu dozvolu.

Neumoljiv zakon
Kontrole GMO-a stroge su, a zakon neumoljiv. Toliko je prepreka koje treba poštivati da je sjetva GMO-a u nas nemoguća, a dva ovlaštena laboratorija nisu ga otkrila ni u hrani, tvrdi Mikolčić. No, genetičar Marijan Jošt boji se da multinacionalne kompanije, koje imaju ogromnu financijsku moć da kupuju ljude, političare i znanstvenike, to već rade u RH.

– HZJZ tvrdi da u 3000 uzoraka nijedan nije bio pozitivan na GMO, a prije nekoliko godina osječki je Zavod u 30 uzoraka našao 14 pozitivnih. To sve govori – kazao je Jošt.


Pankretić: Nadam se da ga neće biti

Još nismo svjesni što znači GMO pustiti u prirodu te Hrvatska treba ostati bez GM usjeva. Možemo razgovarati o mogućem uzgoju GMO-a, no osobno ću biti najsretniji ako se to ne dogodi, kazao je danas ministar poljoprivrede Božidar Pankretić. Posljednja afera s GMO-om u nas je bila prije pet godina s ‘poli’ salamom, kada je tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang najavio listu još 28 proizvoda s GMO-om. Nikad ih nije otkrio. (B. K.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije