Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG O KOSOVU

Vučić: 'Petorka' mi je kazala kako Srbija mora prihvatiti plan, inače nam slijede posljedice

Vučić priznao: "Prijete nam teške posljedice ako ne prihvatimo plan za Kosovo"
Foto: Milos Tesic
1/4
23.01.2023.
u 21:09

Vučić je dodao kako taj plan - koji se u medijima naziva i njemačko-francuskim planom, i europskim planom, ali svakako ima podršku Amerike i, iako tajan, nacrt tog dokumenta ovih dana je procurio u medije - predstavlja “de facto novi pregovarački okvir za put Srbije prema EU”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mu je zapadna petorka, koju su činili predstavnici SAD-a, EU, Njemačke, Francuske i Italije, u petak na sastanku u Beogradu poručila da mora prihvatiti plan koji podrazumijeva i ulazak Kosova u Ujedinjene narode ili će se, u suprotnom, Srbija suočiti s prekidom procesa europskih integracija te zaustavljanjem i povlačenjem stranih investicija.

Vučić je dodao kako taj plan - koji se u medijima naziva i njemačko-francuskim planom, i europskim planom, ali svakako ima podršku Amerike i, iako tajan, nacrt tog dokumenta ovih dana je procurio u medije - predstavlja “de facto novi pregovarački okvir za put Srbije prema EU”. 

- Oni imaju svoju agendu, a to je poraz Rusije, i u toj svojoj agendi sve što se nađe na putu bit će počišćeno - rekao je predsjednik Vučić u večerašnjem obraćanju naciji. Nije bio sasvim jasan oko toga je li na sastanku u petak prihvatio ponudu zapadnih izaslanika ili ju je odbio. Oni su tražili da se odmah izjasni. On je večeras dugo govorio pred kamerama, a obraćanje naciji uslijedilo je nakon današnjeg Vučićeva sastanka s članovima Vlade Srbije i nedjeljnog sastanka sa suradnicima u Srpskoj naprednoj stranci, gdje je navodno rekao da je spreman povući se s dužnosti “ako netko misli da može i zna bolje”, kako su javljali režimski mediji. 

- Izbor je taj da s jedne strane imamo izolaciju, sankcije, ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice. Ili ćemo s druge strane reći prihvaćamo sve odmah, što znači Kosovo u UN-u. Ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se i gurati - rekao je Vučić. - Bit će vrlo teško, zato sam uplašen, vidio sam ogromnu odlučnost kod mojih sugovornika i vjerujem da će biti vrlo teško izbjeći to teško breme i teško vrijeme - dodao je predsjednik Srbije. 

Foto: Milos Tesic

U petak je, podsjetimo, Vučić u Beogradu primio “petorku” koju su činili posebni izaslanici SAD-a i EU-a za zapadni Balkan te vanjskopolitički savjetnici šefova država ili vlada Njemačke, Francuske i Italije. Uoči tog sastanka beogradski su mediji najavljivali kako se očekuje ultimatum koji će Vučiću poručiti da će se suočiti s posljedicama ako ne prihvati prijedlog novog sporazuma s Kosovom, iza kojeg stoje Njemačka i Francuska, podržava ga i Amerika, a i institucije EU. Sastanak sa zapadnom “petorkom” Vučić je u subotu, u video poruci na Instagramu, opisao kao “jedan od najtežih dana za Srbiju” jer su “oni i ovog puta izabrali da idu protiv Srbije”. 

U izvještaju televizije Pink o Vučićevu stranačkom sastanku u nedjelju navečer kaže se da je Vučić izjavio da će se “on povući, ako netko misli da može i zna bolje” nakon što su pojedini njegovi suradnici pokušali “pametovati i govoriti da ni slučajno ne treba prihvatiti” europsko-američki ponudu za sporazum s Kosovom. 

Darko Glišić, član Izvršnog odbora SNS-a, izjavio je za TV Pink da bi scenarij u kojem Vučić podnosi ostavku bio kraj Srpske napredne stranke na političkoj sceni Srbije. Uslijedio bi, dodao je, “najcrnji i najgori scenarij za Srbiju”, koji se on ne usudi ni zamisliti. 

Ipak, u trenutku pisanja ovog teksta nije još bilo sasvim jasno jesu li svi ti dramatični sastanci, i puštanje još dramatičnijih informacija u inače strogo kontrolirane srbijanske medije, smišljeni s ciljem da Vučić prihvati ponudu zapada ili da tu ponudu, uz pomoć drame, odbaci. Moguće je i da se, ako u nekom obliku Vučić pristane, tek tada nađe pred političkim izazovom promjene Ustava Srbije. Ili pod pritiskom Srpske pravoslavne crkve, koja je u petak u priopćenju navela da je njezin “jasan i nedvosmislen stav da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi dio Srbije”. Očuvanje Kosova u granicama Srbije “ustavna je obveza i imperativ, kako za Crkvu, tako i za našu državu”, dodaje se u priopćenju SPC-a od petka. 

Foto: STRINGER/PIXSELL

Nacrt dokumenta, koji se naziva i francusko-njemačkim i europskim prijedlogom, ali svakako je predložen i uz potporu SAD-a, procurio je u medije i ima 10 točaka. U prvom članku se kaže da će dvije strane “međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava” te da će “međusobno priznavati relevantne dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, tablice vozila i carinske pečate”.

U drugoj točki kaže se da će se obje strane rukovoditi “svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih naroda, posebno onim o suverenim pravima država, poštivanju njihove neovisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredjeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije”. Treći članak kaže da će, u skladu s Poveljom UN-a, dvije strane sve međusobne sporove rješavati isključivo mirnim sredstvima i da će se suzdržati od prijetnje silom ili upotrebe sile.

Četvrti članak, očito najteži za Vučića i Srbiju, kaže da strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime. I potom izrijekom spominje da se “Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”. 

Prije točno dva mjeseca predsjednik Vučić je izjavio: “Mi kažemo da nećemo Kosovo u UN i što onda? Da nas bombardujete, da nam prijetite sankcijama, što”. Hoće li uskoro izjaviti nešto drukčije?

>> VIDEO Ruska privatna vojska Wagner dovodi se u vezu sa Srbijom i regrutiranjem dobrovoljaca za rat u Ukrajini

Komentara 51

DU
Deleted user
21:27 23.01.2023.

Ameri ocito pocinju voditi proxy rat protiv vucica i milanovica. Obojici zaljepili samarcine 😂

AN
AntePortas9
20:55 23.01.2023.

Na sve si ti već pristao, zato si i postavljen na to mjesto. Samo, kako to reći narodu!?

PR
prahrvat
21:30 23.01.2023.

na tv-u pumpaju ljude ruskom propagandom i glume svetce na Kosovu i velike žrvte Nato agresije - ne spominjući nikad zašto ih je Nato bombardirao. nije sad lako okrenuti naraciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije