Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestao dva dana

Vučić: Pronašli smo novinara živog i zdravog

Aleksandar Vučić
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL
15.06.2018.
u 21:50

Odmah smo posumnjali u onu verziju koja se pojavila u mnogim medijima. Nije bilo tragova borbe, ni kočenja,rekao je Vučić

Nepuna dva dana od trenutka kada je proglašen nestalim Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve pronađen je na širem području ovoga banatskog gradića.

Specijalci, žandarmerija...

Rekao je to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na izvanrednoj konferenciji za medije, objasnivši da je Cvetković “živ i zdrav, da zdraviji ne može biti” kao i da je na ispitivanju u Upravi kriminalističke policije s obzirom na to da mora mnogo toga objasniti.

– Odmah smo posumnjali u onu verziju koja se pojavila u mnogim medijima. Posumnjali smo jer tragova borbe nije bilo. Također smo vidjeli da je ostavljen sat koji je od plastike, mnogo jeftiniji od onog koji je Cvetković nosio nekoliko dana prije. Nikakvih tragova borbe, kočenja nema. Psi tragači nisu nanjušili krv, žandarmerija i ronioci nisu našli ništa – dodao je Vučić.

Informacija o Cvetkovićevu nestanku u medijima se pojavila u srijedu navečer kada je, oko 22.30 sati, pronađeno vozilo koje je koristio. Vozilo je bilo s upaljenim svjetlima i otvorenim vratima. Prethodno je zadnji put bio viđen te večeri, između 21 i 22 sata, kada je sjeo u automobil i otišao od kuće. S informacijom o nestanku novinara, Bela Crkva je bila preplavljena policijom, žandarmerijom, specijalcima, psima tragačima, pripadnicima sigurnosnih agencija, a cijelo područje nadlijetao je helikopter. Pretraživane su kuće, vozila, kanal Dunav – Tisa – Dunav.

‘Zamjerio se mnogima’

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže kako je Cvetković poznat kao novinar koji je često radio na iznimno osjetljivim temama u Vojvodini i Srbiji uopće, a koje se odnose na spregu lokalne zajednice i političara s kriminalom.

– Cvetković se takvim načinom rada zamjerio opasnim i moćnim ljudima čija imena građani izgovaraju s velikim strahom – rekao je Sejdinović uoči pronalaska Cvetkovića. Zbog takvoga načina rada u više je navrata dobivao i razne prijetnje koje je prijavljivao. Mediji prenose i kako je Cvetković u zadnje vrijeme radio na rasvjetljavanju ubojstva jednoga od vođa kosovskih Srba na Kosovu Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Zbog te istrage u svibnju je bio na Kosovu, gdje je šest sati zadržan na graničnom prijelazu Jarinje te je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu tužitelja koji vodi istragu o ubojstvu Ivanovića zadržan u policijskoj postaji na ispitivanju.

1/0

U veljači ove godine u Beogradu održao je i konferenciju za novinare pod nazivom “Koliko košta likvidacija na sjeveru Kosova”. Tada je pokazao fotografije osoba navodno umiješanih u Ivanovićevo ubojstvo tvrdeći da je taj atentat plaćen 40.000 eura. Prošle je godine Cvetković nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora nakon prijava pojedinih članova Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke.

'Novinari u Srbiji stalno su na meti'

– Novinari u Srbiji kontinuirano su na meti i pod prijetnjama pri čemu država ništa ne poduzima da te pojave sankcionira. Dapače, čak i visoki dužnosnici SNS-a, na čelu s Aleksandrom Vučićem, crtaju mete na čelima novinarima i tako stvaraju atmosferu nasilja prema novinarima – upozorio je predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović prije nego što su Cvetkovića našli.

Priopćenjem za javnost oglasila se i Novinarska mreža, koja okuplja novinare s područja bivše države, i koja navodi kako se sigurnosna situacija za novinare u Srbiji, ali i u drugim zemljama regije, pogoršava iz godine u godinu te da se broj napada, prijetnji i drugih oblika pritiska povećava, pri čemu veoma mali postotak tih slučajeva ikada završi na sudu.

Neobična puška u rukama policije tijekom Vučićevog posjeta izazvala pažnju prolaznika:

Aleksandar Vučić
1/23

Komentara 35

DI
Direkt
23:19 15.06.2018.

Važno da je živ i očito da je želio medijsku pozirnost.

GU
guner
08:56 16.06.2018.

Ko je ovo isceniro i organizovao trebao bi debelo da plati , sve troškove policije da mu se dostave pa neće sledeći put nikom past napamet tako nešto.

TR
trabant7
10:11 16.06.2018.

Opet sve u režiji srpske BIE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije