Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srbija otvara zatvor iz kojeg se neće moći pobjeći

Sve je više pokazatelja kako se Beograd, po stopi ubojstava i kriminala, vraća na razinu iz devedesetih
10. lipnja 2018. u 20:02 36 komentara 9884 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Ubojstva iz zasjeda, dizanje automobila u zrak, pucanje iz automobila ili skutera, otmice, milijunske iznude… To je bila slika Srbije devedesetih godina prošlog stoljeća koja je kulminirala ubojstvom premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Tada je provedena policijska akcija Sablja u sklopu koje je privedeno 11.665 osoba povezanih s organiziranim kriminalom te se mislilo da je pitanje organiziranog kriminala riješeno na dulje vrijeme. Mir je kratko trajao te su pucnjave u srbijanskim gradovima ponovno postale gotovo svakodnevne te sve mnogima sliči na krvave devedesete godine. Procjenjuje se kako je u posljednjih nekoliko godina u Srbiji ubijeno stotinjak osoba koje imaju mafijaški potpis. Posebno zabrinjava što se obračuni događaju često i na javnim mjestima kada su ugroženi i slučajni prolaznici.

Aleksandar Vučić i Wes Mitchell 'snažnija, jača i bolja' Vučić: Imat ćemo najsnažniju vojsku u regiji

Sukobi klanova

– Najviše obračuna, posebno kada je Beograd u pitanju, ima veze s kriminalnim klanovima iz Crne Gore. Vlasti u Srbiji odlučile su sumnjivim osobama iz Crne Gore zabraniti ulaz u Srbiju. To se radi bez ikakve najave i ljudi koji se nađu na tom popisu, to doznaju tek na granici kada ih vrate. Navodno, na tom popisu ima oko 300 imena i on se redovno dopunjuje, rekao je novinar emisije S.O.S. na O2 televiziji Darko Jevtić.

Beogradski novinar Aleksandar Miladinović kaže kako pokušaji policije da statistikom dokažu da se uspješnije nego prije bore sa stopom kriminaliteta često bivaju demantirani novim ubojstvima kao i da se u početku sve objašnjavalo sukobom crnogorskih dilerskih klanova – kavačkog i škaljarskog.

Nikola Selaković NE NAZIRE SE ISHOD Višednevna kriza u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

– Ipak, ispostavilo se da u Beogradu ne pucaju samo Crnogorci. Mediji pišu o sukobima u okružju Luke Bojovića, zemunskog klana, njegove obitelji. Ubijaju se i pripadnici navijačkih skupina, s različitim motivima – najčešće onih koji nemaju nikakve veze s nogometom i navijanjem, već prije s kontrolom tržišta narkotika i novca. Surove egzekucije imaju sve sofisticiranije modele. Ovog je proljeća nekoliko zločina u Beogradu izvršeno sa skutera, u prolazu. Tehnike ubojstava dodatno pokazuju da je Srbija ušla u novu fazu života podzemlja, kaže Miladinović.

Zatvor u Pančevu | Autor : gradnja.rs Foto: gradnja.rs

Najsuvremeniji zatvor regije

U takvim uvjetima u Srbiji se radi na proširenju zatvorskih kapaciteta tako da je uz prije desetak godina dograđeni dio zatvora „Zabela“ kod Požarevca nazvan „Alcatraz“, gdje kaznu služe najokorjeliji kriminalci, izgrađen i novi zatvor u Pančevu iz kojega je bijeg također nemoguć. Prema pisanju beogradskog Telegrafa, taj zatvor, kada za nekoliko mjeseci bude pušten u funkciju, bit će najsuvremeniji zatvor u regiji. U njemu će kazne služiti 500 okorjelih kriminalaca. Ovaj zatvorski kompleks sastoji se od 10 zgrada koje su ograđene dvostrukim redom ograde pokrivene desetinama termovizijskih kamera najnovije generacije. Uz bodljikave žice, teška vrata, naoružane stražare, debele rešetke i sličan inventar zatvor u Pančevu imat će i svoje radionice, sportska igrališta, stomatološku ordinaciju.

1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
Dragan Mektić tvrdi kako je situacija u BIH pod kontrolom Ministar sigurnosti BIH Mektić: Mamić neće biti izručen, ali bude li pravomoćno osuđen, u zatvor će u BiH Aleksandar Vučić 'To me opsjeda' Vučić: Najteže nas tek čeka i bez toga Srbija nema budućnosti
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  U svakom gradu treba 1 takav da bi sve štimalo

 • Tihi:

  To je bila slika Srbije devedesetih godina prošlog stoljeća koja je "kulminirala" ubojstvom premijera-kriminalca agenta Zorana Đinđića 2003. godine. Otiči iz Srbije nikad se ne vratiti tek nakon 20 godinama samo da uhapsi i deportira Miiloševića. (suprostavio se NATO savezu ... prikaži još!ezu otimačini teritorija ) Njemački komentar slušam . Premjer i policajac u lovu na bivšg predsjenika i brza isporuka bez da postoji oficijelna potražnja Haškog sudanema uhitbenog baloga . Tada su vidjeli tamo što je Balkan kako se lako dobijaju osumljičenici u Hag bilo da se radi i o nevinim Hrvtskim generalima koje bjesomučno progone; iz vrha drugi priznati Hrvatski generali ( nevini ? ) Locirati uhapsiti i deportirati sudu pa neka leži tamo i 7 godina dokazuje svoju nevinost !!!

 • prajdali100:

  I nama treba ovakav zatvor ali kapaciteta bar 2000 osoba sa mogućnošću proširenja.