Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAČAN NADZOR

Vozači, oprez! Policija od danas do sutra ujutro ima posebnu akciju, kazne su paprene

prometna policija jurnjava vožnja vozačka dozvola kontrola
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
19.06.2021.
u 09:42

Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu

Danas od 7 sati ujutro pa do nedjelje do 7 sati policija na području cijele Hrvatske provodit će pojačani 24-satni nadzor sudionika u prometu na cestama usmjeren prvenstveno na sudionike pod utjecajem alkohola i droga.

U provođenju aktivnosti koristit će se svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. U akciji sudjeluju i sami građani, koji su dostavljali prijedloge lokacija za kontrole vozača, a koje su zatim dostavljene nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja.

24-satni nadzor alkohola i droga u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije „Alkohol i droge“. To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a, a odvija se na europskim cestama dva puta godišnje, u lipnju i prosincu, tijekom ljetnog i božićnog razdoblja, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije u borbi protiv vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu.

Udjel prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači u Hrvatskoj u 2020. godini iznosi 16,7%, dok je udjel u stradavanju (poginuli, teško i lakše ozlijeđene osobe) u tim nesrećama 21,5%.

Stoga su ovakve akcije nužne i imaju za cilj ne samo kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola i droga, već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice, priopćila je PU zagrebačka.

Podsjetili su i na kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droga.

- Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700,00 sve do 20.000,00 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana - navode u policiji.

VIDEO Muškarac (44) u Rovinju pod utjecajem alkohola vozio automobil: Policija ga nije uspjela alkotestirati koliko je bio pijan!

Ključne riječi

Komentara 8

KO
Kott
11:21 19.06.2021.

Znači treba se odvesti u birtiju i ne izlaziti prije sedam ujutro sutradan. Tada ih valjda više neće biti u kontroli.

KI
kiseli
10:23 19.06.2021.

Najgore je kad nekoga takvog isključe iz prometa a on se jedva uključio.

Avatar Roy Bean
Roy Bean
20:17 19.06.2021.

Dajte prestanite plašiti ljude sa policajcima i kaznama.Kad ih treba, nigdje ih nema Preko dana nigdje ne možeš ni jednog vidjeti. Igraju se skrivača. Policajci su se uglavnom sveli na statističare. Kad se zlo i nesreća dogodi, onda to oni zapišu u statistike i dalje ništa ne rade. Nikada nije bila niža prometna kultura svih sudionika u prometu:_:vozača, pješaka, biciklista, motociklista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije