Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Policija objavila sve detalje: Evo što se stavlja na teret uhićenom šefu u GSKG-u i poduzetnicima

Jutros objavljeno priopćenje policije prenosimo u cijelosti
18. lipnja 2021. u 09:35 25 komentara 5896 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U četvrtak su u Zagrebu uhićene četiri osobe, jedan od šefova u gradskoj tvrtki te još tri poduzetnika.

Neven Blažević, šef Odjela za hitne popravke Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva (GSKG), tvrtke koja upravlja stambenim objektima u gradskom vlasništvu, osumnjičen je za primanje mita, a ostale tri osobe, građevinski poduzetnici, za davanje mita. 

Među uhićenima su, neslužbeno doznajemo, Slaviša Veljković, vlasnik tvrtke Exact d.o.o., Davor Režek, vlasnik zagrebačke tvrtke Skela Gradnja iz Hrvatskog Leskovca te Mario Jurinić, direktor tvrtke Kum-grading d.o. o. iz Zagreba.

Jutros objavljeno priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

UHIĆENJA U GSKG-u Pozadina uhićenja: Sumnja se da je šef hitnih popravaka dobivao 10 posto u zamjenu za poslove

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57, 51 godinu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno, zbog sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali osumnjičeni kaznena djela davanja mita u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu osumnjičeni 54-godišnjak, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali.

1 / 7

Osumnjičeni 54-godišnjak je, koristeći svoj položaj, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi, na različite načine pogodovao određenom broju trgovačkih društava i obrta koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama. Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogli prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovore kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetno angažiranje kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte. 

Pored navedenog sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu 54-godišnjak 49-godišnjaka obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao sačiniti povoljnije ponude i tako dobiti poslove te mu je korištenjem svog položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača, a za što je dogovoreno da će mu zauzvrat 49-godišnjak isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegova stana bez naplate usluge radova.

AKCIJA U GSKG-U Tomašević: 'Ako je riječ o kriminalu u obnovi nakon potresa, onda je to dno dna'

Isto tako, u travnju 2020. godine omogućio je zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije te je tijekom studenog 2020. godine ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana.  

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnesena kaznena prijava", stoji u priopćenju MUP-a.


 
OPTUŽENA TROJICA POLICAJCA
Presretačima zaustavljali vozače pa im skuplje naplaćivali kazne. Za manju kaznu tražili i besplatne mobitele
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • stefj:

    Zato moja firma bježi od svih poslova s javnim strukturama. Uvijek je tu hrpa ispruženih ruku, čak i ako ih sve namiriš, nikada ne znaš koliko još će ih se pojaviti na vratima i kada... Takvi su apsolutno svi poslovi ... prikaži još! s javnim u Hrvatskoj, a ako uspiješ dobiti natječaj mimo ustaljenih shema, onda se ekipa svim silama trudi da cijeli projekt propadne... Budući da je duboka država preko 70% svega, onda je jasno zašto je nivo korupcije u Hrvatskoj toliko visok...

  • Komentator3:

    Nitko nije iznenađen. Ovo je samo zagrebalo površinu. Zakopajte malo dublje.

  • luks:

    Javna je tajna da nalost to rade svi u ovoj drzavi....