Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA ZA POMORCIMA

Vojni pilot: Vjerojatnost za pronalazak se smanjuje, ali to nije razlog za odustajanje

Bourbon Rhode
Foto: bourbonoffshore.com
1/3
12.10.2019.
u 17:47

Daljina uočavanja bilo kakvog objekta na vodenim površinama ovisi o vidljivosti, stanju mora (visini valova) i najviše o opremi koju koristite u potrazi, kazao je pukovnik.

Unatoč svim naporima uloženim u potragu za nestalim pomorcima, Bourbon Offshore je prekinuo aktivnu potragu, ali će nastaviti aktivno motriti sporno područje.  Aeronautičar, vojni pilot i nastavnik letenja Robert Ribarić objašnjava kako smanjenje vjerojatnosti da pronađu pomorce, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, nije razlog za odustajanje.

Moje iskustvo potrage je prilično skromno osobito kada se radi o potrazi ovako velikih razmjera a i nisu mi dostupne sve informacije pa se ne usuđujem špekulirati. Na žalost, svakim danom koji protekne u potrazi za unesrećenima, vjerojatnost za pronalazak se smanjuje. No to nikako nije razlog za odustajanje od potrage. Bar za sada. Postoje razne procjene, ali i činjenice oko toga koliko dugo čovjek može preživjeti u tako ekstremnim uvjetima a što se razlikuje od slučaja do slučaja (kakav je splav, čime je opremljen, kolike su zalihe hrane i vode, vanjska temperatura…). Obzirom da nemam ove podatke, teško je komentirati da li i koliko dugo treba nastaviti potragu. Za ovo zaista nisam dovoljno stručan- kazao je pukovnik Ribarić za Morski.hr.

Ribarić je objasnio kako splav nije baš lako pronaći, a da uočavanje najviše ovisi o visini valova.

- Daljina uočavanja bilo kakvog objekta na vodenim površinama ovisi o vidljivosti, stanju mora (visini valova) i najviše o opremi koju koristite u potrazi. Kada govorimo o potrazi na otvorenom moru a osobito na oceanu gdje valovi mogu biti izrazito veliki, vrlo je teško uočiti splav bez obzira na “kričavu” boju istoga, dok je uočavanje čovjeka u moru iznimno teško. Razlog tomu su valovi koji mogu “sakriti” traženi objekt u trenutku dok gledate prema njemu i praktički ga ne uočite iako ste mu relativno blizu. Naravno da moderna tehnologija (poput termovizijskih i drugih kamera, satelita i sl.) uvelike olakšava potragu ali ne garantira uspjeh jer se najčešće radi o vrlo velikim površinama koje se pretražuju. Također, kada je u pitanju potraga na otvorenom moru gdje nema kopna ni ikakvih drugih referentnih točaka, još je teža orijentacija osoba koje su u potrazi jer se moraju osloniti isključivo na GPS koordinate što dodatno otežava potragu. Puno je lakše kad u vidokrugu imate bilo kakvo kopno kao referentnu točku- ispričao je za Morski.hr.

Komentara 3

SK
Stjepan_Koprivnjak
19:25 12.10.2019.

Koliko sam skuzio taj brod nije uopce bio u plovnom stanju. A ovi se svejedno ukrcali. Mozda je malo okrutno ali mozda je steta trositi pare na njihovo spasavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije