Potresni iskaz pomorca

Kako sam preživio havariju broda Bourbon Rhode

Andrej Morozov
Foto: Privatni album
1/7
11.10.2019.
u 22:59

Borba pomoraca za život počela je 26. rujna kad je Bourbon Rhode, u jutarnjim satima, javio da ima problema i da im ulazi voda

Cijeli dan i cijelu noć bacalo nas je ledeno more amo-tamo. Ni sam ne znam kako, ali držao sam se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi od 15 metara nosili su nas sve dalje od mjesta gdje je potonuo naš brod, Bourbon Rhode - govori ruski pomorac Igor Morozov, jedan od trojice spašenih iz nesreće broda u Atlantskom oceanu.

Njegovu priču prenio nam je njegov sin Andrej, dok se 58-godišnji otac oporavlja od teških ozljeda zadobivenih na moru. Kapetana Dinu Miškića zadnji je put vidio prije evakuacije i svaki je krenuo na svoju splav od njih četiri koje su pobacali u more. Uz Igora su bila još četiri pomorca. Dvojica nisu izdržali, napustila ih je snaga i ostali su usred oceana. Kad je nakon 24 sati oluja malo popustila, Igor se uspio popeti na splav s još dvoje kolega iz Ukrajine. Iako je priča izuzetno uznemiravajuća, Igor, kao i ostali preživjeli, čvrsto vjeruju da su im ostali kolege živi i neprestano prate potragu, čekajući vijesti.

Prva je ovo rekonstrukcija dramatičnih događaja i borbe za život koja je počela 26. rujna kad je Bourbon Rhode, u jutarnjim satima, javio da ima problema i da im ulazi voda. Vrijeme je, gotovo iznenada, podivljalo. Tropska oluja Lorenzo u trenu se pretvorila u uragan treće pa četvrte kategorije te promijenio smjer prema sjeverozapadu, kamo uragani rijetko zalaze. Na putu mu se našao tegljač Bourbon Rhode, a što se dalje događalo spoj je lošeg vremena i još lošijeg stanja broda.

- Ja znam zašto je brod potonuo - kaže. Odjednom je primijetio da su gotovo svi poklopci grotla na brodu otvoreni i da kroz njih ulazi voda. Nekoliko je poklopaca još bilo zatvoreno no kao i da nisu. Brtvilo oko njih, koje bi trebalo biti apsolutno nepropusno, u potpunosti je popustilo pa je i kroz te otvore ulazilo more. Kad je postalo jasno da strojevi ne rade i da nema spasa, naređena je evakuacija.

Igor je osobno pregledao i pripremio za korištenje sva četiri splava za spašavanje. Tada je i zadnji put vidio Dinu. Igor je s četvoricom kolega skočio za jednom splavi. No umjesto da se ona automatski aktivira i napuše, ostala je vezana za brod koji ju je vukao za sobom, ravno prema dnu.

- Nimo imali nož za prerezati uže, pokušavali smo se odvojiti od broda, vukli, trzali, ali uzalud. No u jednom trenu je uže puklo, a splav se oslobodila i napuhala, ali i prevrnula - govori.

Nije im bilo druge - držali su se kako su mogli za nju i plutali. Popesti se u nju nisu mogli.

- Valovi bili između 10 i 15 metara, veliki kao kuća - nastavlja.

More ih je nosilo dalje od mjesta gdje je potonuo brod. Nisu vidjeli ništa od vodenih zidova. Vjetar je raspršio kapljice s površine stvarajući vodeni dim.

- Nismo mogli disati. Kao da smo udisali more - kaže.

Prošao je taj dan, sunce je zašlo, pala je noć, a vjetar i valovi su ih i dalje nosili. Igor ma teške ozljede, i od bivanja u moru, ali i od mukotrpnog držanja za prevrnutu splav. Sva mu je koža oguljena. Dvojica kolega nisu mogli izdržati taj morski pakao. Nestalo im je snage ili ih je val odbacio i odvojili su se od splavi. Pomoći im nije bilo. Obojica su, kaže, kasnije pronađena. Tek drugog dana, kad se razdanilo, Igor i dvojica ukrajinskih kolega uspjeli su se popeti na splav i čekati dolazak teretnog broda koji ih je potom prebacio do francuske fregate. Već su svoje iskaze dali policiji, osiguravajućoj kući kompaniji Bourbon.

Jučer su stigle nove satelitske snimke područja Atlantika koje se pretražuje za pomorcima, no, na žalost, na njima nije uočeno ništa, potvrdio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić. Naručene su snimke za sljedeće dane i sada za pomorcima traga šest satelita.

Komentara 31

Avatar sniper
sniper
23:25 11.10.2019.

Kada čovjek to preživi šta drugo reći nego sretnik, na žalost svi nisu imali sreću! Neka Bog pomogne onima za kojima se još traga

MH
Moja_Hrvatska
01:44 12.10.2019.

Nadam se da brod nije povukao ostale splavi na dno, jer su bile vezane za brod...Nadam se da to nije razlog zasto 3 splavi jos uvijek nisu pronadjene :(

DD
dobar.d
00:21 12.10.2019.

Sad je sve puno jasnije...sateliti ne sluze nicemu...Dino tesko da se uspio spasiti u takvim uvjetima...a odgovorni za takvo stanje broda na dozivotnu robiju i to je to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Protests in Israel
Premium sadržaj
Video sadržaj
VELIKI INTERVJU: BORIS HAVEL

Bio sam puno puta u Izraelu, ali ovo još nisam vidio. Događa se nešto neobično, poziv na ubojstvo je šok

Antisemitizam je ideologija koja je nadahnula najmasovnija pogubljenja u ljudskoj povijesti, u kojima je život izgubilo šest milijuna europskih Židova. Civiliziranom svijetu ta se ideologija gadi. No antisemiti danas imaju nov način da iskažu svoju mržnju prema Židovima, a ne kompromitiraju se kao rasisti. Taj je način protucionizam. Obrušavati se na židovsku državu samo zato što je židovska nije ništa drugo doli antisemitizam. S druge strane, prosuđivati židovsku državu kao što se prosuđuje i svaku drugu, pa i oštro je kritizirati, sasvim je legitimno i normalno. Izraelci ne žele da se njihova država procjenjuje ni blaže ni oštrije nego druge, a u oštrim kritikama Izraela nerijetko prednjače sami Židovi. Mislim da nije teško razabrati kad se radi o legitimnoj kritici, a kad se ispod fasade protucionizma krije antisemitizam. Waters je puno bolji glazbenik nego politički komentator, ali ne mislim da je antisemit, za razliku od Corbyna. Što se tiče Sorosa, on se u Izraelu povezuje s financiranjem krajnje lijevih protucionističkih organizacija, pa čak i pokreta povezanih s terorizmom. Soros je u Izraelu među izraelskim domoljubima omraženiji nego u Hrvatskoj među hrvatskim. Ukratko, mrziti Židove zato što je Soros Židov jest kao mrziti Hrvate zato što je Zoran Pusić Hrvat.