Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans

Vlada priprema novi porezni udar: Veći PDV spašava proračun?

porez
20.08.2010.
u 20:30

Škegro: Dirnut će se u proračunske rashode kojih ima puno, ali će se pokušati osigurati i veći prihodi

Jadranka Kosor zaboravila je na ključnu rečenicu iz svog Programa gospodarskog oporavka, a ona glasi da “Vlada ne želi žrtvovati dugoročne interese društva zbog kratkoročnih probitaka”. Kako se bliži izborna godina, tako kopni njezina odlučnost da realizira ključne mjere iz program koji je predstavila prije samo četiri mjeseca – smanji izdatke u javnom sektoru i pokrene novi investicijski ciklus. Oko toga još od ljeta tinja sukob između nje i većine savjetnika koji su htjeli da se ranije ide u rebalans.

Savjetnici se distancirali

Budući da je propustila to učiniti u prvom dijelu godine, Vlada priprema novi porezni udar, a nakon što su utjecajni krugovi i lobiji ustali protiv poreza na banke, u igru se vratio još veći PDV. HSS-ov kadar u Vladi Božidar Pankretić sada žali što Vlada još prošle godine nije povećala PDV na 24 ili 25 posto, jer se godinu dana kasnije ne bi otvarale iste bolne priče.

Kome uzeti i gdje rezati bila je tema i današnjeg razgovora premijerke sa savjetnicima, i to nakon što se troje od četiri savjetnika: Sandra Švaljek, Borislav Škegro i Željko Perić javno distanciralo od uvođenja poreza na banke. Izjave nakon sastanka otkrile su da razlike u mišljenjima nisu prevladane. Još na početku godine činilo se da je riječ Borislava Škegre jača i od ministarske, no pokazalo se da premijerka nema Škegrin nerv za reforme, pogotovo nije spremna rezati plaće i mirovine, zatvarati bolnice i uvoditi red u škole i županije. Sudionici današnjeg sastanka nisu rekli ništa više od onoga što se dosad znalo. Rebalans će biti za koji dan, a prema Škegri, sasvim je sigurno da će “dirnuti u proračunske rashode kojih ima puno, ali da će se pokušati osigurati i veći prihodi”.

Umjesto kriznog poreza na financijski sektor, ne bi nimalo čudilo da se prilikom rebalansa krene na još jedno povećanje PDV-a za jedan ili dva postotna poena, što zagovara HSS. Godišnje bi to državi donijelo do dvije milijarde kuna, a možda ne bi potaknulo rast cijena zbog pada kupovne moći.

Što ćemo raditi?

Ekonomist Ljubo Jurčić vjeruje da je polemika o bankarskom porezu nepotrebna: – Banke proizvode novac, one znaju kako ga treba knjižiti i kako se izbjegavaju porezne obveze. To je više populistička mjera kojom se ništa ne rješava. Oni će taj porez možda i uvesti, a mi ćemo i dalje padati. Vladin program gospodarskog oporavka ide za tim da se smanje troškovi, što je dobro, ali nije dovoljno. Nedostaje što ćemo raditi, od čega ćemo živjeti i kako ćemo vraćati kredite.

>>Milanović: Neka se Kosor očituje uvodi li porez na aktivu banaka

Komentara 707

OB
-obrisani-
14:03 21.08.2010.

kao prvo većina hercegovaca koji se busaju nekakvim hrvatstvom uopće ne liče na hrvate, već na osmanlije,a zna se što je osmanlijski zulum napravio na balkanu..hrvati u bosni su genetski izumrla pojava, kao srbi u srbiji,ako da bolje je da šutite

X0
xx71_09
14:04 21.08.2010.

Patuljci stvarno imaju male glave! ha,ha,ha sezona podbacila, ha,ha,ha Možda kmerima koji žele napraviti kaos u zemlji, njima je svakako sezona podbacila. pozdrav vaš zmijicamala

US
U srcu
14:02 21.08.2010.

+ - 21.08.2010. u 14:00h wotan je napisao/la: čast iznimkama hercegovcima - . e votane prije je to pravilo upoznaj jednog hercegovca pa pričaj, to što ti serviraju kmeri i kmerski novinari stavi mačku o rep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije