Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada prihvatila samo jedan zastupnički amandman na proračun

Amandmanom se, u okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurava dodatnih 10 milijuna kuna za redovitu djelatnost Sveučilišta Sjever, koje će tako u idućoj godini raspolagati s ukupno 35,66 milijuna kuna.
12. studenoga 2019. u 17:36 3 komentara 452 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Saborski zastupnici su na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu podnijeli više od 350 amandmana, od kojih je Vlada na zatvorenoj sjednici u utorak prihvatila tek jedan i to četvero zastupnika HDZ-a koji su zatražili dodatnih deset milijuna kuna za Sveučilište Sjever.

NP Plitvička jezera DEMOGRAFSKA MJERA Vlada uvodi dječje kartice: Evo što bi sve roditeljima moglo biti jeftinije

Vlada je održala zatvorenu sjednicu na kojoj je usvojila amandman Vlade na prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kao i amandmane Vlade te izjašnjenje o amandmanima drugih predlagatelja na prijedlog državnog proračuna za 2020. godinu, priopćeno je iz Vlade.

Prema dokumentima objavljenim na Vladinoj internetskoj stranici, Vlada je na prijedlog državnog proračuna za 2020. te projekcije za 2021. i 2022. reagirala jednim svojim amandmanom koji se odnosi na financijskih plan Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), a kojim se ispravljaju tek brojke ukupnih prihoda i rashoda pa tako i viška (u 2021.) odnosno manjka (u 2022.). 

Andrej Plenković STRATEŠKI CILJ Plenković otkrio kada bi se trebao uvesti euro

Sukladno odluci s današnje sjednice predstavnici Vlade će u Saboru odbiti oko 350 zastupničkih amandmana, od čega su ih najviše podnijeli klubovi Mosta NL i SDP-a i njihovi zastupnici Miro Bulj i Gordan Maras, a prihvatiti tek jedan i to onaj zastupnika HDZ-a Anđelka Stričaka, Josipa Križanića, Sunčane Glavak i Damira Felaka. 

Tim se amandmanom u okviru Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurava dodatnih 10 milijuna kuna za redovnu djelatnost Sveučilišta Sjever, koje će tako u idućoj godini raspolagati s ukupno 35,66 milijuna kuna (ranije je bilo planirano ukupno 25,66 milijuna kuna). Tih dodatnih deset milijuna kuna osigurat će se smanjenjem u istom iznosu pozicije Ministarstva znanosti i obrazovanja na aktivnosti dodatnih sredstava izravnanja za decentralizirane funkcije. 

Premijer Andrej Plenković Unutarstranačke borbe u hdz-u Plenkoviću ‘mine’ i iz metropole: U bitku za Zagreb ulazi pet kandidata

Vlada će svojim amandmanom na prijedlog ovogodišnjeg proračuna preraspodijeliti 2,8 milijuna kuna za osiguranje potrebnih sredstava za Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina. Tih 2,8 milijuna kuna bi se osiguralo unutarnjim preraspodjelama, odnosno za toliko bi se smanjila sredstva Ministarstvu financija, a povećala Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Nomotehničko uređenje zakona o blagdanima

Vlada je na zatvorenoj sjednici dala i prethodnu suglasnost svom predstavniku za prihvaćanje dva amandmana Kluba zastupnika HDZ-a na Konačni prijedlog zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, a kojima se nomotehnički uređuju dva članka tog zakona. Tako se amandmanom na članak 1. odmah navodi koji su to "blagdani i neradni dani" u Hrvatskoj, dok je prvotno rješenje predviđalo da se u prvom stavku pobroje blagdani, a u drugome regulira da se "u dane blagdana u Hrvatskoj ne radi" i taj bi se stavak sada brisao.

Andrej Plenković Sabor Plenković brani proračun: Ova Vlada je od početka mandata ostvarila značajne pomake

Klub zastupnika HDZ-a reagirao je i na zakonski članak koji regulira spomendane i to prijedlogom da se "Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države" zamjeni riječima "Dan sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom". "Predloženim amandmanom naglašava se sjedinjenje Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom, a koje je bilo posljedica svekoliko izražene volje hrvatskog naroda Međimurja za sjedinjenjem s maticom zemljom Hrvatskom koja je izražena na velikoj narodnoj skupštini održanoj u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine", obrazlažu predlagatelji tog amandmana.

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • željo_moja:

  Vjerujem da ce Vlada, nakon rebalansa, nastaviti pametno upravljati s buđetom kao sto je to radila i do sada

 • zubalo_ankica:

  Za razliku od bivse vlade koja nije imala sluha za prosvjetu i koja je prosvjetarima smanjila place, ukinula bozicnice i ostale dodatke, ova je izdvojila velike iznose za unapredenje visokoobrazovnih institucija i cak ponudila 8% vece place prosvjetarima. Stvarno mozemo ... prikaži još! biti zahvalni sto se Ministarstva znanosti i obrazovanja toliko zalaze za buduce znanstvenike

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Ogromno nerazumijevanje kod saborskih zastupnika, se ovih dana moglo pročitati o temi poreznog rasterećenja. Čude se kako to da imamo porezno rasterećenje, a država će više ubrati poreza. Pa valjda zato jer je porezno rasterećenje manje, od nominalnog rasta BDP-a, ... prikaži još!, što je normalno za državu koja pokušava smanjiti dug.