Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više novca Hrvatskoj za reforme

Sredstva mogu biti upotrijebljena za reforme u javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, obrazovanju, zdravstvu i socijalnim uslugama, politikama zapošljavanja te financijskom sektoru. Novitet je i posebna potpora članicama koje se žele priključiti europodručju.
26. lipnja 2018. u 11:09 1 komentara 213 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Odbor za regionalni razvoj Europskog parlamenta u ponedjeljak je na izvanrednoj sjednici velikom većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske zastupnice Ruže Tomašić o Programu potpore strukturnim reformama (SRSP).

Izmjenom postojeće uredbe osigurano je povećanje financijske omotnice sa 142 na 300 milijuna eura, što će posebno koristiti Hrvatskoj koja je jedna od aktivnijih korisnica programa.

Ruža Tomašić europski parlament Tomašić u Odboru za regionalni razvoj o poveznici strukturnih reformi i kohezijske politike

80 milijuna eura za 2019. i 2020. bit će osigurano iz instrumenta fleksibilnosti te još toliko iz komponente tehničke pomoći u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sredstva mogu biti upotrijebljena za reforme u javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, obrazovanju, zdravstvu i socijalnim uslugama, politikama zapošljavanja te financijskom sektoru.

Novitet je i posebna potpora članicama koje se žele priključiti europodručju.

- Najvažnije je bilo osigurati da novac za ovo ne ide od kohezijske politike i da Hrvatskoj ostane mogućnost korištenja obaju izvora financiranja. Uspjeli smo to postići kroz instrument fleksibilnosti. Kohezijska je politika stalno na udaru jer najviše koristi slabije razvijenima pa bi razvijene članice rado na njoj uštipnule, a ja se svim silama borim da se to ne dogodi, rekla je ovim povodom zastupnica Tomašić.

Ruža Tomašić Europski poticaji EU osigurava novac za reforme, rok za projekte listopad 2018.

Odbor za regionalni razvoj o ovome je izvješću glasovao na izvanrednoj sjednici zbog kratkoće rokova. Podsjećamo, projekte za 2019. potrebno je predati do listopada 2018.

Ruža Tomašić aktivno informira hrvatske dionike o važnim aspektima i potencijalu Uredbe kako bi spremno dočekali izmjene, a u svibnju je organizirala i prvu međunarodnu konferenciju o zdravstvenom turizmu na otocima koja se primarno bavila boljim korištenjem Programa potpore strukturnim reformama u tom području.

 

1 / 1
Ruža Tomašić

 

Ruža Tomašić Uredba važna Hrvatskoj Ruža Tomašić postala izvjestiteljica za još jednu važnu EU uredbu

 

Ruža Tomašić AKTUALNA TEMA Tomašić u Strasbourgu: Pozivam hrvatske vlasti da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju!
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • ObrenM:

    Ova je pljucala po EU (sa razlogom),ali nije ostala dosljedna,vec se je"uhljebila"i sad prodaje pamet.Rijetko koji politicar nije fals.