Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za regionalni razvoj EP-a usvojio izvješće Tomašić

Više novca Hrvatskoj za reforme

Dusko Jaramaz/PIXSELL
26.06.2018.
u 11:09

Sredstva mogu biti upotrijebljena za reforme u javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, obrazovanju, zdravstvu i socijalnim uslugama, politikama zapošljavanja te financijskom sektoru. Novitet je i posebna potpora članicama koje se žele priključiti europodručju.

Odbor za regionalni razvoj Europskog parlamenta u ponedjeljak je na izvanrednoj sjednici velikom većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske zastupnice Ruže Tomašić o Programu potpore strukturnim reformama (SRSP).

Izmjenom postojeće uredbe osigurano je povećanje financijske omotnice sa 142 na 300 milijuna eura, što će posebno koristiti Hrvatskoj koja je jedna od aktivnijih korisnica programa.

80 milijuna eura za 2019. i 2020. bit će osigurano iz instrumenta fleksibilnosti te još toliko iz komponente tehničke pomoći u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sredstva mogu biti upotrijebljena za reforme u javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, obrazovanju, zdravstvu i socijalnim uslugama, politikama zapošljavanja te financijskom sektoru.

Novitet je i posebna potpora članicama koje se žele priključiti europodručju.

- Najvažnije je bilo osigurati da novac za ovo ne ide od kohezijske politike i da Hrvatskoj ostane mogućnost korištenja obaju izvora financiranja. Uspjeli smo to postići kroz instrument fleksibilnosti. Kohezijska je politika stalno na udaru jer najviše koristi slabije razvijenima pa bi razvijene članice rado na njoj uštipnule, a ja se svim silama borim da se to ne dogodi, rekla je ovim povodom zastupnica Tomašić.

Odbor za regionalni razvoj o ovome je izvješću glasovao na izvanrednoj sjednici zbog kratkoće rokova. Podsjećamo, projekte za 2019. potrebno je predati do listopada 2018.

Ruža Tomašić aktivno informira hrvatske dionike o važnim aspektima i potencijalu Uredbe kako bi spremno dočekali izmjene, a u svibnju je organizirala i prvu međunarodnu konferenciju o zdravstvenom turizmu na otocima koja se primarno bavila boljim korištenjem Programa potpore strukturnim reformama u tom području.

 

1/1

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
ObrenM
15:36 26.06.2018.

Ova je pljucala po EU (sa razlogom),ali nije ostala dosljedna,vec se je"uhljebila"i sad prodaje pamet.Rijetko koji politicar nije fals.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije