Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKTUALNA TEMA

Tomašić u Strasbourgu: Pozivam hrvatske vlasti da ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju!

Ruža Tomašić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
12.03.2018.
u 21:29

Na kraju govora još jednom je pozvala hrvatske vlasti da, zbog navedenih razloga, ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu govorila je na temu ratifikacije Istanbulske konvencije u državama članicama Europske unije.

- Zaštita žena i ostalih članova obitelji od nasilja svim državama članicama mora biti visoko na listi prioriteta. No, problemi s ratifikacijom Istanbulske konvencije nisu se pojavili zbog nevoljkosti država članica da zaštite žene od nasilja, nego zbog kontroverznih dijelova same Konvencije – rekla je Tomašić na početku svog govora.

U nastavku govora konstatirala je da je prvenstveno problematično to što ona državne institucije koje se bave ljudskim pravima izjednačava s udrugama civilnog društva, a stručnom tijelu GREVIO-u daje prevelike ovlasti u implementaciji. Kad tome dodamo i to da države na sebe preuzimaju obvezu financiranja nevladinih organizacija u onom obujmu koje GREVIO smatra primjerenim, jasno je da gube dio suvereniteta.

- Konvencija bi, vjerujem, davno bila ratificirana od svih članica Unije da se fokusirala samo na zaštitu žena od nasilja, bez promoviranja rodne teorije i pokušaja razvlašćivanja nacionalnih država – naglasila je.

Na kraju govora još jednom je pozvala hrvatske vlasti da, zbog navedenih razloga, ne ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Komentara 40

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
21:41 12.03.2018.

Treba nama više Ruža "!

LU
Lujo123
22:06 12.03.2018.

bravo gospođo Ruža!! Kao i uvijek svaka rijeć Vam je na mjestu - bravo!!!

ST
stefj
21:48 12.03.2018.

Uzalud. Plenki je odlučio, a svi u HDZ-u će poslušno dignuti ručice. Pa nisu oni u saboru da zastupaju građane i njihove interese, tamo su da slušaju što im Plenki kaže... A Plenković će napraviti sve za vlastitu promociju među EU birokratima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije