Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vidović Krišto: Plenković i društvo provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi 70-ih godina

Objasnila je kako nije protiv tržišnih uvjeta i zarade investitora, ali i naglasila da se pritom mora poštivati europske tržišne uvjete što uključuje i zaštitu potrošača.
28. listopada 2020. u 14:39 12 komentara 1112 prikaza
Zagreb: Karolina Vidović Krišto o teroriziranju građana od strane banaka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Kluba DP Karolina Vidović Krišto izvijestila je u srijedu da je Hrvatskoj narodnoj banci i HANFA-i uputila dopis u kojem ih upozorava kako joj se desetine građana žale da banke koje posluju u Hrvatskoj „teroriziraju klijente uzastopnim telefonskim pozivima“.

Konferencija "Zagreb financijsko središte" KONFERENCIJA 'ZAGREB FINANCIJSKO SREDIŠTE' Vujčić: Jesenske projekcije u svijetu, a tako i u Hrvatskoj, optimističnije su nego tijekom proljeća

„Među njima se ističe Addiko banka, koja je nasljednica skandalozne Hypo banke“, stoji u dopisu koji je zastupnica naslovila na čelnike HNB-a i HANFA-e Borisa Vujčića i Antu Žigmana pozivajući ih da utvrde možebitne prekršaje.

 „Niz građana mi se obraća s dramatičnim apelom da se nešto poduzme protiv protuzakonitog ponašanja banaka i pojedinih financijskih agencija“, rekla je Vidović-Krišto novinarima, prozivajući HNB i HANFA-u da ne postupaju po zakonu i ne ispunjavaju svoju zadaću u zaštiti hrvatskih potrošača".

 

 Kazala je kako su odredbe Direktive EU-a o nedopuštenim poslovnim praksama i odredbe o zaštiti osobnih podataka - GDPR-u nedvosmislene i potpuno jasne, no da banke to sustavno krše, kako telefonskim teroriziranjem svojih klijenata, tako i prodajom potraživanja, kršenjem prava klijenata te lihvarskim naplaćivanjem usluga.

 "Zato i ne čudi da sve te banke, razmjerno mjereći njihovo poslovanje u drugim državama, najveću dobit ostvaruju upravo u Hrvatskoj", rekla je zastupnica.

UOČI LOKALNIH IZBORA Rat HDZ-a i Domovinskog pokreta ide u prilog kandidatu s druge strane političkog spektra

 Objasnila je kako nije protiv tržišnih uvjeta i zarade investitora, ali i naglasila da se pritom mora poštivati europske tržišne uvjete što uključuje i zaštitu potrošača.

 "Nažalost, HNB i HANFA ne vrše svoju zakonsku obvezu, već su hrvatski potrošači izloženi na milost i nemilost krupnom kapitalu, što jednostavno nije prihvatljivo. Hrvatska je članica Europske Unije i Hrvati imaju pravo na europska pravila, a ne na divljački, nehumani kapitalizam kojeg štite političke elite. Mi Hrvati smo punopravni građani EU, i tražimo primjenu europskih standarda u Hrvatskoj", ističe Vidović Krišto.

 "Plenković i društvo pričaju o europskim vrijednostima, a provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi 70-ih godina. Očekujem žurno djelovanje adresiranih institucija, sukladno zahtjevima iz mog pisma", zaključila je saborska zastupnica Kluba Domovinskog pokreta.

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Avatar Žac Dubrava
  Žac Dubrava:

  Juriš adznjare... Protiv hladne i gole istine blistavim čarima laži. Osim hvalospjeva Voždu i komitetu usput iznenadite pohvalom HANFI i HNBu. Taj film sigurno ne bumo doživjeli. Samo Vjerodostojno!

 • Branitelj2020:

  Gđa . Krišto priča istinu a to članovima kriminale organizacije HDZ ne odgovara.

 • ddh:

  Trziste kapitala je slobodno i nitko nikoga ne sili, da posluje s bilo kojom bankom. Nitko nikoga ne sili, da kod neke banke uzima kredit ili otvara ziro racun. Odluke, da li ce netko kod neke banke uzeti kredit ili ... prikaži još!i otvoriti ziro racun,je slobodna odluka svakog pojedinca. Ali je problem u tome, da pojedinci uzimaju kredite bez da su kreditno sposobni ili stvaraju minuse na ziro racunima, pa onda ne placaju kreditne rate ili ne dovode svoj ziro racun u pozitivu. Normalno je da onda dolazi do blokade ziro racuna i pljenidbe. Da banke cak i nazivaju klijente i pokusavaju iznaci rjesenje za nastali problem, je pozitiva. Ali Hrvati su uvijek krali, pa kradu i danas. Uzeti kredit od banke i potrositi te novce, a onda ne odplacivati dug je kradja. I onda se pojavljuju populisticke figure poput ove babe, koje takve kradje i pronevjere podrzavaju. Nisu banke lopovi, ne klijenti koji pokusavaju varati banke. A kakve veze s tim ima Plenkovic nije jasno. Nije Plenkovic banka, ne otvaraju se ziro racuni ili posudjuje novac kod Plenkovica. I tu nema nikakvog mjesta za neku zastitu potrosaca. Kad netko napravi minus na ziro racunu ili uzme kredit, pa onda taj dug ne zeli ili nemoze vratiti je lopov. Tko kredit nemoze vratiti, ne treba ga niti uzimati. I tocka.