Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
130 je uspjelo

VIDEO: Oko 2.000 migranata pokušalo ući u španjolsku enklavu Melilla

Foto: CyclistAnons/Twitter
1/2
24.06.2022.
u 14:51

Španjolska policija uočila je u 6.40 ujutro mnoštvo koje je činilo "gotovo 2000 migranata" kako se približava granici, a "130 osoba iz subsaharske Afrike" u tome je uspjelo, rekao je policijski glasnogovornik.

Gotovo 2.000 migranata pokušalo je u petak ujutro prodrijeti iz Maroka u španjolsku enklavu Melillu, a njih 130 u tome je uspjelo, objavila je španjolska policija nove podatke o prvom masovnom pokušaju prodora otkako su Madrid i Rabat normalizirali odnose. 

Španjolska policija uočila je u 6.40 ujutro mnoštvo koje je činilo "gotovo 2000 migranata" kako se približava granici, a "130 osoba iz subsaharske Afrike" u tome je uspjelo, rekao je policijski glasnogovornik. 

Njemačka agencija dpa prenosi pozivajući se na agenciju Europa Press da su ilegalni migranti silom otvorili jedan od ulaza preko granice.

Video snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju uglavnom mlade muškarce kako trče ulicama, pjevajući i plešući od radosti.

Neki od njih bili su ozlijeđeni zbog prodora preko ograde, 6 metara visoke i s dva niza bodljikave žice. 

Dan ranije 116 marokanskih policajaca bilo je ozlijeđeno u pokušaju da zaustave 500 migranata u pokušaju nasilnog prelaska ograde. 

Maroko je 1956. stekao neovisnost od Francuske i Španjolske koja još ima dvije enklave: Melillu i Ceutu, 250 kilometara zapadno od Gibraltara.

Kako je riječ o kopnenoj granici s Europom, pored ta dva grada stalno se okupljaju deseci tisuća ljudi, uglavnom iz subsaharske Afrike čekajući svoj trenutak da pokušaju ući na tlo Europske unije. 

Uobičajena im je taktika da preko ograde nahrupe stotine njih koristeći faktor iznenađenja za graničnu policiju, no prema objavama na društvenim mrežama, imaju i druge strategije.

Pokušaj masovnog prelaska prvi je nakon normalizacije odnosa između Madrida i Rabata nakon diplomatskog spora dugog gotovo godinu dana koji je počeo kada je Španjolska primila na liječenje Brahima Ghalija u travnju 2021. Ghali je zapovjednik Fronte Polisario, organizacije koja se desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare od Kraljevine Maroko.

Madrid je spor okončao kada je javno podržao marokanski plan da se Zapadnoj Sahari dodijeli autonomija.

Zapadna Sahara je bivša španjolska kolonija koja je 80 posto pod nadzorom Rabata, no Polisario želi neovisnost u čemu ga podržava Alžir.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije