Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Venecijanska komisija Vijeća Europe:

Poljska mora poštovati odluke svoga ustavnog suda

poljska
Foto: screenshot/youtube
11.03.2016.
u 16:31

Nedavnim izmjenama zakona o poljskom ustavnom sudu utvrđeno je da predstavljaju sakaćenje učinkovitosti suda što potkopava demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava

Poljska treba riješiti svoju ustavnu krizu poštujući odluke svoga Ustavnog suda, zaključak je Venecijanske komisije, tijela Vijeća Europe za ustavna pitanja, o nedavnim izmjenama zakona o poljskom ustavnom sudu za koje su utvrdili da predstavljaju sakaćenje učinkovitosti suda što potkopava demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava, upravo je službeno priopćeno iz Vijeća Europe.

Komisija u svom mišljenju ističe da su i prethodna i aktualna većina u poljskom parlamentu poduzele neustavne korake, te poziva parlament da pronađe rješenje koje se temelji na vladavini prava i poštivanju odluke Ustavnog suda. 

U pogledu povećanog kvoruma, dvotrećinskom umjesto običnom većinom, za odlučivanje na ustavnom sudu, te stroga pravila koja onemogućuju bavljenje hitnim slučajevima, a osobito njihov kombinirani učinak, poljski ustavni sud čine neučinkovitim. Stoga te izmjene ne samo da ugrožavaju vladavinu prava već i funkcioniranje demokratskog sustava. Poljski ustavni sud u srijedu je te izmjene ocijenio neustavnima te ih je ukinuo. Unatoč  tomu, Vlada je najavila da neće objaviti tu odluku. Venecijanska komisija ističe da takav čin bez presedana, produbljuje ustavnu krizu u Poljskoj. Komisija potvrđuje da je poljski ustavni sud bio ovlašten ocijeniti te izmjene, a da ih pri tomu ne primjenjuje. 

Inače, mišljenje Venecijanske komisije je lani u prosincu zatražio poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski nakon čega je delegacija Komisije posjetila Poljsku. 
"Mišljenje Venecijanske komisije daje nam osnovu za dijalog s Poljskom koji ću nastaviti za posjete Varšavi početkom travnja", rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland, službeno je priopćeno iz Vijeća Europe.

>> Poljski zaokret udesno

Komentara 7

ST
stomugromova
20:31 11.03.2016.

Prije Poljske,narod se dogodio u Mađarskoj.

ST
stomugromova
20:31 11.03.2016.

U Poljskoj se dogodio narod,na sveopći užas globalnih lihvara.

KN
kravac na kvadrat
10:31 12.03.2016.

ja mislim da je svakom pametnom dosta "dogadjanja naroda"......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije