Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekoliko uvjeta

Veliko iznenađenje: EK predlaže da BiH dobije status kandidata za EU do kraja godine

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu snimljena dronom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/4
12.10.2022.
u 09:11

Komisija izvješćem predlaže status kandidata za BiH ako ta zemlja ispuni uvjete, ne više nužno svih 14 koji su vrijedili prijašnjih godina, nego dovoljno važan skup uvjeta. Hrvatska očekuje da dio tih reformi za dobivanje statusa kandidata bude i sveobuhvatna izmjena izbornog zakona.

U možda najvećem iznenađenju paketa izvješća o napretku zemalja zapadnog Balkana prema EU, koji je pripremljen za usvajanje danas u Bruxellesu, Europska komisija predložit će da i Bosna i Hercegovina konačno dobije status kandidata do kraja ove godine, uz ispunjenje nekoliko uvjeta. Za BiH se otvara put do statusa kandidata za EU na sličan način na koji je Ukrajina u lipnju dobila status kandidata. 

To je s jedne strane iznenađenje s obzirom da BiH nije postigla gotovo nikakav napredak u ispunjavanju 14 uvjeta koje joj je ranije Europska komisija dala u svom mišljenju o zahtjevu BiH za članstvom u EU. Ali, zapravo s druge strane nije iznenađenje ako se zna što su Hrvatska, Slovenija i još neke zemlje izborile na summitu lidera krajem lipnja. Tada je na inzistiranje premijera Andreja Plenkovića i drugih u zaključke Europskog vijeća ubačena rečenica koja kaže da je Vijeće spremno Bosni i Hercegovini odobriti status kandidata i da poziva Komisiju da bez odgode pripremi izvješće o provedbi uvjeta o “važnom skupu reformi” za BiH.

Komisija zapravo današnjim izvješćem to i čini: predlaže status kandidata za BiH ako ta zemlja ispuni uvjete, ne više nužno svih 14 koji su vrijedili prijašnjih godina, nego dovoljno važan skup uvjeta. Među njima su neke konkretne reforme u pravosuđu, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, reforme koje se tiču upravljanja granicama i sustava azila i slično. Hrvatska očekuje da dio tih reformi za dobivanje statusa kandidata bude i sveobuhvatna izmjena izbornog zakona.

Nakon ovakve današnje preporuke Komisije, opet će o svemu odlučivati Vijeće EU, odnosno države članice. 

Video: Nikada ne uzimajte ove lijekove uz jutarnju kavu

Komentara 4

Avatar Dragovit
Dragovit
09:42 12.10.2022.

Hrvatska ne očekuje nego se samo može nadati promjeni izbornog zakona ili bolje reći povratku na izvorne daytonske postavke. A nada posljednja umire. Nas nitko neće ništa pitati, a ako i pita kimnut ćemo glavom. Ne krivim zbog toga nikoga osim nas same. Vazda dobri ....., a loši si gospodari.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
12:43 12.10.2022.

Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha! I? Kako dalje? Kao sa Turskom? 60 godina kandidature?

ST
Stipan
10:17 12.10.2022.

Bosna u Gercegovina treba u EU i ući će kao građanska država . Ako netko misli da će po nekim plemenima onda se vara . Srbi, Hrvati i Turci trebaju prestati da se miješaju u unutarnje stvari jedne države . Narodu je dosta nacionalizma i fundamentalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije