Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čile

Većina spašenih rudara je u izvrsnom stanju i psihički i fizički

rudari
Foto: AFP/Pixsell
1/24
13.10.2010.
u 07:13

Rudari su preplavljeni emocijama, suze teku, sreći nema kraja... Okupljeno mnoštvo rudarima plješće, kliče, pjeva.

Nakon nešto više od dva mjeseca provedena 625 metara pod zemljom, 26 od 33 čileanska rudara izvučena su na površinu zemlje. Za izvlačenje svakog rudara potrebno je oko 20 minuta.  Čileanski ministar za rudarstvo Laurence Golborne rekao je kako bi operacija spašavanja rudara mogla biti završena tijekom noći po lokalnom vremenu.

Svaki sat jedan rudar

Prvi rudar Florencio Avalos (31) izvučen je oko pet sati ujutro po našem vremenu. Potom su izvučeni Mario Sepulveda (40) i Juan Illanes (52). Posljednji će komoru spasa navodno napustiti šef smjene Luiz Urzua.

Drugi izvučeni rudar Mario Sepulveda pobrinuo se da ne izađe praznih ruku. Iz papirnate vrećice izvadio je nekoliko komada kamenja koje je kao suvenire ponio iz rudnika. Poslije je u izjavi za novinare rekao kako ga je spasila vjera u Boga te da nijednom nije posumnjao da će ih spasiti. Upozorio je da se mora povećati sigurnost u rudnicima.

- Sve što sada tražimo je da se prema nama ne odnosite kao prema umjetnicima ili medijskim zvijezdama. Želim da se prema meni nastavite odnositi kao prema Mariju Antoniju Sepulvedi Espinaceu, radniku i rudaru, rekao je dobro raspoložen Mario.

Nakon što izađu, rudari odlaze na liječnički pregled, a ovisno o stanju, bit će zadržani u bolnici. Rudari se izvlače jedan po jedan pomoću metalne kapsule nazvane Fenix i široke tek nešto više od pola metra.

Emotivan susret s obitelji

Na površini rudare dočekuju njihovi prijatelji i obitelji, ali i mnoštvo medija. Na mjestu su događaja i čileanski dužnosnici predvođeni predsjednikom Sebastianom Pinerom. Rudari su po izlasku na površinu preplavljeni emocijama, smiju se, šale, suze teku, sreći nema kraja... Okupljeno mnoštvo rudarima plješće, kliče, pjeva.

Rudari na glavi moraju imati crne sunčane naočale kako ne bi doživjeli prevelik šok s obzirom na to da dugo nisu vidjeli svjetlost. Svaki put kada se spasi jedan rudar oglasi se sirena. Svaki put kada se spasi rudar oglasi se sirena. Četvrti je spašen Bolivijac Carlos Mamani (23). On je prije urušavanja rudnika radio tek pet dana. Nakon spašavanja kleknuo je i zahvalio svima. Jimmy Sanchez (19), inače najmlađi rudar, na površinu je izvučen peti po redu. On je istaknuo kako su mu misli na dvomjesečnu kćer davale snagu da preživi.

Izvlačenje bolesnih rudara

Nakon Sancheza na površinu su izašli 30-godišnji Osman Araya i Jose Ojeda (47). Arayu je po izlasku iz kapsule dočekala supruga koja nije krila emocije. Liječnici su se brinuli zbog Ojedina zdravstvenog stanja jer je dijabetičar. Claudio Yanez (34) po izlasku iz kapsule odmah je poletio u zagrljaj dugogodišnje partnerice Christine koja ga je zaprosila nakon nesreće. Najstarijeg među rudarima 63-godišnjeg Marija Gomeza izvukli su devetog po redu.

Deseti izvučeni rudar je 31-godišnji Alex Vega. Jorge Galleguillos (53) izvučen je jedanaesti. Bolnički je zbrinut zbog hipertenzije.

Veliki poklonik Elvisa Presleyja i zaljubljenik u fitnes 34-godišnji Edison Pena dvanaesti je napustio rudnik u kojem je proveo više od dva mjeseca. Uz veselje i zagrljale trinaesti je iz rudnika izašao 27-godišnji Carlos Barrios. Veliki obožavatelj Boba Marleyja kojeg su rudari zvali nadimkom "pjesnik" Victor Zamora Bugueno (33) spašen je četrnaesti po redu.

Sedamnaesti spašeni rudar otac je šestero djece, a ima 14 unučadi

Nakon njega spašen je 48-godišnji Victor Antonio Segovia Rojas. Bolničar Daniel Esteban Herrera Campos (27) spašen je šesnaesti po redu.

Omaru Reygadasu (56) najviše će se veseliti njegovo šestero djece, 14 unučadi i troje praunučadi. On je sedamnaesti od 33 rudara koji je spašen.

Rudar Esteban Rojas (44) izvučen je osamnaesti po redu. Postao je poznat po tome što je za vrijeme zatočeništva svoju suprugu s kojom je u braku 25 godina zamolio da nakon njegova izlaska na slobodu obnove bračne zavjete.

Pablo Rojas (45), jedan od trojice rođaka između 33 rudara, spašen je 19. po redu.

Potom je izvučen Dario Segovia (48), čiji je otac također preživio zatočeništvo u rudniku, međutim, on je u njemu proveo samo tjedan dana.

Yonnija Barriosa ipak dočekala supruga, a ne ljubavnica

Yonni Barrios (50) bio je 21. rudar izvučen na povšinu. No spašavanje Dr. Housea, kako su ga kolege rudari prozvali jer je preuzeo ulogu glavnog medicinara u rudniku javnosti je postalo zanimljivo zbog njegove navodne nevjere i pitanja tko če ga dočekati - supruga ili ljubavnica. Yonnija je ipak, sa suzama u očima, dočekala supruga Marta Salinas s kojom je u braku 28 godina. 

Kad je Samuel Avalos (43) stigao na površinu bio je odjeven kao i njegovi prethodnici - imao je sunčane naočale, plavu kacigu i majicu s natpisom "Hvala ti Gospodine". Supruga ga je dočekala s velikim zagrljajem i poljupcem što su okupljeni popratili pljeskom i zvižducima.

Carlos Bugueno (27), koji je nadgledao sve pakete koji su dolazili u rudnik i izlazili iz njega prilikom zatočeništva, spašen je 23. po redu. On se zaposlio u rudniku zajedno s prijateljem iz djetinjstva Pedrom Cortezom koji će biti izvučen 31. iz rudnika.

- Većina rudara je u izvrsnom stanju i psihički i fizički, kazao je čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich, izrazivši pritom čuđenje što su rudari u tako dobrom stanju.

- Sve se sjajno odvija, bolje nego što smo mogli očekivati, dodao je ministar.

Duhovni vođa zatočenih rudara, Jose Henriquez (54) sa 33-godišnjim iskustvom rada u rudnicima, spašen je 24. Kad je izašao na površinu supruga mu je dojurila u zagrljaj jecajući. Prije kobne eksplozije Henriquez je upozorio da nešto nije u redu. 

Nakon gotovo 19 sati od kad je spašen prvi rudar Florencio Avalos, izvučen je i njegov brat Renan Avalos (29). Nije se odvajao od suprugina zagrljaja, možda samo na trenutak. Dvojica braće stigli su u rudnik prije četiri mjeseca nakon što su se prestali baviti vinogradarstvom.

Claudio Acuna (34), koji u braku sa svojom suprugom ima dvogodišnju djevojčicu, metalnom kapsulom stigao je do spasa 26. po redu.

>>Spašeni su svi rudari!

Komentara 61

ŠI
Šiljka
08:04 13.10.2010.

Napokon! Samo naprijed! Laknulo mi!

OB
-obrisani-
21:52 13.10.2010.

hvala bogu! nek im je sa srićom!

OB
-obrisani-
19:26 13.10.2010.

Uz pohvale svima ne treba zaboraviti da je i tamo neka stoka sitnog zuda 14-dana dokazivala da ima prezivjelih u rudniku. Nije ni njima lako bilo jer Lopova svugdje ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije