Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveća akcija

Cijeli svijet slavi! Spašeni su svi čileanski rudari

čile, rudari (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/15
14.10.2010.
u 07:10

Akcija spašavanja tekla je po planu. Iz rudnika je zadnji izašao voditelj rudarske smjene Luis Urzua.

Gotovo je! Čile ali i cijeli svijet slave najveću akciju spašavanja u povijesti rudarstva. Sva 33 čileanska rudara izvučena su na površinu zemlje nakon što su nešto više od dva mjeseca proveli na dubini od 625 metara pod urušenim rudnikom San Jose na sjeveru Čilea. Akcija spašavanja tekla je po planu i čak brže nego što se predviđalo. Trajala je 22 sata.

Zadnji izašao "kapetan broda"
Iz rudnika je noćas oko tri sata (po našem vremenu) zadnji izašao voditelj rudarske smjene Luis Urzua (54). Rudari su, kako ne bi doživjeli oštećenja očiju, izlazili sa sunčanim naočalama.
- Bilo je teško. Bila je to smjena od 70 dana. Odradili smo odličan posao, učinili smo ono što je cijeli svijet čekao. Imali smo snage, duha, htjeli smo se boriti. Željeli smo se boriti za naše obitelji što je bila najbolja stvar - rekao je Urzua.

Tisuće ljudi čekale su svoje heroje. Akciju spašavanja pratili su i brojni mediji. Svakog rudara po izlasku iz rudnika zagrlio je i čileanski predsjednik Sebastian Pinera, koji je zahvalio pripadnicima spasilačkih službi, rudarskim inženjerima, liječnicima i svim Čileancima na sudjelovanju u spašavanju, koje je nazvao "čudom".

Tragedija se pretvorila u blagoslov
- Ono što je počelo kao tragedija završilo je kao pravi blagoslov. Naša zemlja nakon ovoga nikad više neće biti ista. Čile je sada snažniji i ujedinjeniji nego ikad - istaknuo je predsjednik. 

Susret rudara s obitelji je neopisiv. Suze radosnice bile su nezaustavljive. Lorencio Avalos prvi je izvučen na površinu u posebno izrađenoj kapsuli Phoenix 2. Svakih pola sata na površinu je izlazio po jedan rudar, i tada bi se oglasila sirena. Kada se sirena oglasila i 33. put, Čile je bio najsretniji narod na svijetu.

Posljednja su iz okna izašla petorica spasioca koji su se spustili kako bi zarobljene rudare pripremali za izlazak.

Kvar na kapsuli
Akcija spašavanja tekla je i bolje od očekivanja, ali u jednom trenutku bila je nakratko prekinuta zbog manjeg zastoja jer je trebalo popraviti vrata na kapsuli za spašavanje. No, problem je brzo otklonjen i spašavanje je nastavljeno. Ali to je sada prošlost. Svi rudari su na sigurnom i sada su sa svojim najmilijima. Svi su nakon spašavanja prevezeni u bolnicu na pregled, no svi su, začuđujuće, u vrlo dobrom stanju.

>>Čile: Supruga nije htjela dočekati rudara preljubnika

>> Većina spašenih rudara je u izvrsnom stanju i psihički i fizički.

Ključne riječi

Komentara 41

PN
premda_nije
07:58 14.10.2010.

Kako li je Bog velik i milostiv!

OB
-obrisani-
08:30 14.10.2010.

Slava Bogu i hrabrim ljudima .

OB
-obrisani-
07:56 14.10.2010.

Odlično!!. Konačno nešto pozitivno u ovom zločestom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije