Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vatrena stihija progutala turističku atrakciju Orlov put, obitelj Gusak ostala bez doma

Po eko slaninu od crne svinje na to su imanje dolazili iz cijele zemlje, a jeli su ju kao lijek, na savjet liječnika
16. listopada 2019. u 21:54 18 komentara 20570 prikaza
Požar je u potpunosti uništio kuću na eko - gospodarstvu Orlov put
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

U samo 15 minuta, vatrena stihija potpuno je progutala eko imanje Gorana Guska Orlov put u baranjskome Bilju. Upravo se na tom imanju ispisivala, na neki način, i povijest jer je Gusak pionir ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Po njegovu eko slaninu od crne svinje ju na to su imanje dolazili iz cijele zemlje, a jeli su ju kao lijek, na savjet liječnika.

slanina kao lijek Naša eko slanina nije ništa manje zdrava od maslinova ulja

Na njegovu su imanje svinje, krave, ovce, pa pravim čudom nitko nije stradalo. Imanje nedaleko od Osijeka i dom je za obitelj Gusak, koja je bila tamo i u trenutku izbijanja požara. Nažalost, nisu ništa mogli učiniti da spriječe katastrofu.

- Dojava nam je stigla u 15.57 sati, da gori gospodarski objekt Orlov put bb u Bilju. Poslali smo dva vozila i osam vatrogasaca na teren. Kad smo stigli, vatra je već bila u razbuktaloj fazi, pristupili smo lokalizaciji. Drveni je to objekt, prekriven trskom pa je brzo izgorio - pričaju nam u JPVP-u Grada Osijeka, čiji su se vatrogasci vratili u bazu u 18.44 sati.

I pet sati kasnije, DVD-i su dežurali na imanju.

Prekrasno imanje posjetili smo lani u kolovozu. Zatekli smo 50-ak svinja i više od 150 krava. No, u tom životinjskom carstvu prave su zvijezde ipak svinje, u čijim venama teče krv mangulice, fajferice i duroka. Križanci su to po jedinstvenom receptu vlasnika Gorana Gusaka.

FOTO Goran Gusak, vlasnik eko farme Orlov put na kojoj uzgaja veliki broj životinja

Požar je u potpunosti uništio kuću na eko - gospodarstvu Orlov put
1 / 12
12.06.2018., Bilje - Goran Gusak, vlasnik eko farme Orlov put na kojoj uzgaja veliki broj zivotinja. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Prva su ekološka farma u Hrvatskoj i pioniri ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Certifikate su izborili 2001., a na njihovu se imanju, oko kuće gdje i živi cijela obitelj, proteže sedam hektara oranica na koje pune 33 godine nije pala ni kap kemije. Još uvijek su jedini, koliko znaju, proizvođači ekološke certificirane slanine, kulenove seke, masti i čvaraka. Na svoje specijalitete turiste ne moraju dugo nagovarati. Posljednju tablu slanine doslovce brane od turista!

Dvadesetak tisuća turista godišnje zakorači u njihovo dvorište.

– Orlov put ne može se uspoređivati s poljoprivredom u našoj zemlji jer s njome nema nikakve veze. Poljoprivreda je u Hrvatskoj u strašnoj patnji. Naša je ideja potpuno drukčija, za ekološku se poljoprivredu nije ni čulo ni znalo kada smo se mi u nju upustili. Spojili smo povrtlarstvo, voćarstvo, stočarstvo, turizam i preradu pedesetak proizvoda. Zatvorili smo krug od oranica do turista. To je doktorat života. Najbolja je prodaja ona na kućnom pragu. Kako smo učili? Nikako. Sve što sam s djedom radio, to sam primijenio. Nikakve tu nema nauke, samo rad i ljubav. Agronom sam po struci, ali o ekološkoj poljoprivredi se u moje doba na fakultetu nije učilo – ispričao nam je lani ponosni Gusak.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • prajdali100:

  Može li tim ljudima pomoći Općina ? Županija ? Ima li nade za novi početak ?

 • Avatar lola lola
  lola lola:

  Na kraju svega ipak stradaju samo zivotinje za ljudski gust....

 • Milka Oreo 300g:

  jedna ona montažna kuća koja se dovozi kamionima moze biti spas za ovu obitelj.