Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković o odbijenici zahtjeva za reviziju arbitraže o Ini: Mi smo iskoristili pravo, iznijeli argumente i nastavljamo dalje

Zagreb: Sjednica Vlade RH održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
13.10.2022.
u 12:41

Na dnevnom redu sjednice Vlade bilo je 26 točaka

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković kazao je da ruska nafta prema paketu sankcija, ne može doći u Hrvatsku, pa onda ići prema Srbiji, ali dodao je da bilo koja druga nafta koju Srbija želi transportirati iz Omišlja kroz jadranski naftovod prema rafineriji u Pančevu može ići. Osvrnuo se i na odbijanje zahtjeva za reviziju arbitraže o Ini od strane švicarskog suda, dodajući da je Hrvatska iznijela sve argumente, no da oni nisu prihvaćeni. Kazao je da Hrvatska nastavlja raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja.

Na početku sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković.

"Ključne teme u Pragu su bile solidarnost s Ukrajinom i osuda Rusije, potpora naporima da se pronađe europske rješenje za pitanje cijene plina o čemu su već tri sastanka imali ministri energetike u mjesec dana. Očekujemo finaliziranje prijedloga EK za idući tjedan i za sastanak Vijeća", kazao je premijer. 

"Osvrnuli smo se na rezultate izbora u BiH koji su doveli još jednom Hrvate u situaciju da ih ne predstavlja legitimni predstavnik u Predsjedništvu, ali su rezultati na drugim razinama vrlo dobri. Pozdravili smo odluku visokog predstavnika koji je svojom odlukom popunio one praznine koje su ostale", dodao je. "Uvjetnim davanjem statusa kandidata BiH smo zadovoljni, to ono što zagovaramo cijelo vrijeme, ali nastavak ustavne i izborne reforme jedno od ključnih pitanja i to je sadržano u dokumentu koje je Komisija uputila prema Vijeću", dodao je. 

"U Pragu sam razgovarao s mađarskim premijerom na naš zahtjev, oko INE. Podcrtali smo da je stanje ovakvog model korporativnog upravljanja neodrživo, i Hrvatska se sprema s mađarskom stranom na pregovore o promjeni modela koji je očito pokazao da je loš,  jer da je dobar ovakve situacije, oko kontrole sustava u kompanije ne bi se događale ", kazao je.

Premijer je komentirao to što je Švicarska odbila hrvatski zahtjev za reviziju arbitraže o Ini. 

"Mi smo iskoristili pravo koje smo imali, podnijeli zahtjev za revizijom u predmetu između Hrvatske i MOL-a . Mi smo u tom kontekstu iznijeli sve argumente, no švicarski sud nije uvažio argumente i dalje nastavljamo raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja", kazao je.

"Što se tiče paketa sankcija Rusiji još jednom da napomenemo s obzirom da je bilo puno odjeka u medijima. Dakle, ruska nafta prema ovom paketu ne može doći u Hrvatsku, pa onda ići prema Srbiji, ali bilo koja druga nafta koju Srbija želi transportirati iz Omišlja kroz jadranski naftovod prema rafineriji u Pančevu može ići", kazao je. 

"Oko proračuna EU sudjelovao sam na konferenciji, iznio sam naše poglede za što i na koji način najbolje iskoristiti ta sredstva kroz provođenje dva temeljna načela, fleksibilnosti i solidarnosti, koji su najvažniji u ovom trenutku kada je riječ o ovim mogućnostima za olakšanje i cijeloj EU i osobito državama članicama za suočavanje s ovom krizom u kojoj se nalazimo", kazao je. 

"Jako je dobro da imamo revidirane prognoze ekonomskog rasta od MMF-a koje su sada na 5,9 posto za ovu godinu. Dakle, nakon EBRD-a prije nekoliko dana na 6,5 sad smo na 5,9 i to govori u prilog našoj tezi da ćemo imati i odličan treći kvartal. Zahvaljujući mjerama Vlade, paketu od 21 milijardu kuna, omogućit će se da gospodarski rast bude dobar i u zadnjem kvartalu, a onda je realno da očekujemo da će gospodarski rast bude negdje oko 6 posto što je puno više nego što smo i mi sami predviđali", kazao je. 

Dodao je da Hrvatska nastavlja dobru suradnju s SAD-om. 

Zbog ukidanja matičnog broja građana izmjene Zakona o državnim maticama

U hitnu saborsku proceduru Vlada je u četvrtak uputila izmjene Zakona o državnim maticama, s obzirom da je u proceduri donošenja i Zakon o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, a budući da je jedan od obveznih podataka koji se upisuje u državne matice upravo matični broj građana.

Izmjenama zakona stoga se prilagođava pravni okvir i propisuje novi set osobnih podataka koji se upisuju u državne matice.

Budući da je izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima iz 2019. godine ukinuta obveza polaganja posebnog dijela državnog stručnog ispita, izmjenama Zakona o državnim maticama propisuje se i obvezno osposobljavanje i usavršavanje za obavljanje poslova matičarstva.

Predloženim izmjenama povećat će se kvaliteta podataka u državnim maticama, a isto tako osigurati stručni uredni rad matičara, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana kojim se, uz ostalo, a sukladno odredbama Obiteljskog zakona, omogućava da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu putovnicu djeteta, što do sada nije bilo moguće.

Ako zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete podnese roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljskog skrbi ili mu je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave, MUP ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova rješenjem će odbaciti zahtjev za izdavanje takve putne isprave.

Za pomoć u saniranju posljedica potresa, odnosno za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava, Vlada je na sjednici u četvrtak Sisačko-moslavačkoj županiji dodijelila 40 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Sisačko-moslavačka županija obratila se državi za pomoć u saniranju objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području, a procijenjena vrijednost štete iznosi nešto više od 35 milijuna kuna, plus troškovi izrade projektne dokumentacije, stručnog nadzora, vođenje projekata i provođenje postupka javne nabave.

Građevinama koje koriste vatrogasci od osobite je važnosti jer su dio žurnih službi o čijem pravodobnom funkcioniranju ovisi brzina i kvaliteta reagiranja na hitne situacije, kao što je bila ova nakon potresa, objasnio je odluku ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladina.

Vlada je također na sjednici dala prethodnu suglasnost Jadroplovu za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, radi financiranja kupnje LPG broda. Riječ je o hipotekarnom krediti na deset godina bez počeka, a iznos je 16,3 milijuna dolara ili do maksimalnog iznosa od 16,35 milijuna eura. Kamatna stopa je četiri posto za euro i 4,15 posto za dolar, a obje stope su fiksne.

Kreditom će Jadroplov sufinancirati kupnju LPG broda tj. brod za prijevoz ukapljenog naftnog plina. Bit će to prvi brod te vrste koji će ploviti pod hrvatskom zastavom. 

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Cantor
Cantor
12:48 13.10.2022.

Naravno, bitno je da ste zadovoljili formu. Rezultati kao i obično nisu bitni....

IC
ICCO
13:17 13.10.2022.

Koliko milijuna su plaćeni odvjetnici koje je angažirala Vlada za unaprijed propalu stvat? Ima li hvaranina? Šurjak možda? Tajnih ortaka?

DI
Diosiario
13:12 13.10.2022.

Čudne su države ta Švicarska i Amerika, ne priznaju lažne svjedoke ni udvaške metode nego samo dokaze i zdrav razum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije