Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'STUPA NA SNAGU U PROSINCU'

Plenković: Odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju nije odgođena, nije se Vučić izborio za nju

Premijer Plenkovi? u Bruxellesu gdje se održao sastanak Europskog vije?a
Foto: Nicolas Maeterlinck
1/2
07.10.2022.
u 10:09

Da znamo da Pančevska rafinerija ne može prerađivati nijednu drugu naftu osim ruske, onda bismo im možda i dali, komentirao je

Premijer Andrej Plenković danas se nalazi u Pragu gdje sudjeluje na prvom sastanku Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća. Prije sastanka, komentirao je zabranu izvoza ruske nafte Srbiji.

- Jučer sam odmah reagirao na to što su rekli srbijanski predsjednik, premijerka i ministar. Stavimo stvari na stol kakve jesu. EU je zajedno donijela, a ne Hrvatska, paket sankcija protiv Rusije. Srbija ni na koji način nije dokazala da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroze i da uvoz ruske nafte prdstavlja zadnju slamku spasa - kazao je premijer na početku.

- Drugo, ova odluka nije odgođena, nego stupa na snagu u prosincu. Vučić se nije izborio za neku odgodu. Takva kakva je na vrijeme. Poatna je u tome da Srbija može uvesti koju god želi naftu, osim ruske jer je EU odlučila primijeniti sankcijski režim. Ako Srbija može uvesti bilo koju drugu naftu, ne vidim u čemu je problem. Koju je to sankciju Srbija nametnula na Rusiju? A sankcije su tu jer je Rusija napala Ukrajinu, prijeti nuklearnim oružjem. Ispada da je Hrvatska sama nešto napravila da napakosti Srbiji - kazao je.

- Što su oni to učinili da budu konzistentni? O čemu mi govorimo, ovdje ispada kao da je Hrvatska nešto smislila jer nema što raditi. Ove izjave su smiješne, uvredljive, netočne i bezobrazne teze. Jasno je da Srbija shvati poruku – ako hoće u EU, to podrazumijeva neka načela i neke pakete sankcije - dodao je.

- Da znamo da Pančevska rafinerija ne može prerađivati nijednu drugu naftu osim ruske, onda bismo im možda i dali - smatra Plenković. 

Ina je jučer bila tema na sastanku s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići. Jasna poruka je poslana novom predsjedniku Uprave i on je to prihvatio. Takav model upravljanja može dovesti do ovakvih situacija, a reputacijska šteta ide isključivo na teret hrvatske Vlade - kazao je pa se osvrnuo na jučerašnje izlaganje Dragana Kovačevića.

- Moramo jasno sagledati tu priču, tko to radi, zašto to radi, to je zlouporaba Antikorupcijskog vijeća - komentirao je. 

Komentirao je i Bidenovo upozorenje kako prijetnje Putina o korištenju nuklearnog oružja nisu isprazne.

- Sve treba analizirati, nadaju se svi da do toga neće doći i da takve vrste prijetnji nisu istinite - zaključio je. 

>> VIDEO Naslovnice srpskih medija jutros: 'Hrvatska objavila rat Srbiji'; Stavili i ilustraciju ustaše koji kolje četnika!

Komentara 96

AN
ante7
10:36 07.10.2022.

Hrvati više neće nasjesti na priču kako HDZ čuva državnost. Nemoj sa svojim prijateljem Vučićem raditi predstavu.

UV
Uvijeksevratim
11:36 07.10.2022.

Kad bi se Plenković barem upola borio za interese Hrvatske kao što se bori za interese EU.

Avatar Dragovit
Dragovit
11:34 07.10.2022.

Još jedna pobjeda hrvatske diplomacije? Tragikomedija prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije